Landslagstrupper 2025-26
Publicerat i 2025-26
Lägger upp årets tråd här på Skidpepp gällande landslagstrupperna kommande säsong då det börjat diskuteras i SM Kalix-tråden. Förbundet brukar släppa landslagstrupperna under maj månad. Tillägg 18/4: truppen släpps 29/4. Tillägg 29/4: nu uppges 5/5 som datum då trupperna tas ut.
kursiv stil = ingen info än, Fet stil = bekräftad, (inom parentes) = ny eller var tidigare i
Aktiva:
A-landslag damer (A) – 8 (=) | A-landslag herrar (A) – 7 (=) |
---|---|
Ebba Andersson, Piteå elit SK Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK Johanna Hagström, Ulricehamns IF Moa Ilar, Falun Borlänge SK Frida Karlsson, Sollefteå Skidor Emma Ribom, Piteå elit SK Jonna Sundling, Piteå elit SK Linn Svahn, Östersunds SK |
Edvin Anger, Åsarna IK Jens Burman, Åsarna IK Emil Danielsson, Högbo GIF Johan Häggström, Piteå elit SK William Poromaa, Åsarna IK Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK |
Team Bauhaus damer (TB) – 7 (=) | Team Bauhaus herrar (TB) – 8 (=) |
---|---|
Evelina Crüsell, Skellefteå Skidklubb Lisa Eriksson, Piteå elit SK Moa Hansson, Falun Borlänge SK Elin Henriksson, Skellefteå Skidklubb Sofia Henriksson, Piteå elit SK Lisa Ingesson, Piteå elit SK Märta Rosenberg, Duveds IF |
Gustaf Berglund, IFK Mora SK George Ersson, Falun Borlänge SK Truls Gisselman, Rehns BK Anton Grahn, IFK Mora SK Marcus Grate, IFK Umeå Leo Johansson, Falun Borlänge SK Eric Rosjö, IFK Mora SK Måns Skoglund, Åsarna IK |
JuniorLANDSLAGET damer (J) – 5 (=) | JuniorLANDSLAGET herrar (J) – 5 (=) |
---|---|
Mira Göransson, Borås SK
Kajsa Johansson, Hägglunds Ski Team SK Lina Lantto, Gellivare Skidallians IK Minna Mikaelsson, Vårby IK Hanna Stenmark, Östersunds SK |
Erik Bergström, Rehns BK
Jonatan Lindberg, IFK Mora SK
Alvar Myhlback, Bjursås IK Eddie Pettersson, Åsarna IK Måns Ravald, Ås IF |
Landslagsledning:
Förbundsordförande Generalsekreterare Längdchef Landslagschef Tränare A-lag damer Tränare A-lag herrar Tränare Team Bauhaus herrar Tränare Team Bauhaus damer Tränare Svenska Spel Elitmiljö Östersund Tränare Svenska Spel Elitmiljö Östersund + Juniorer Tränare Svenska Spel Elitmiljö Falun Landslagsläkare |
Anders Furbeck (ny) Pernilla Bonde Lars Öberg Anders Byström Stefan Thomson Anders Högberg Lars Ljung vakant Ida Ingemarsdotter Linda Danvind Malm Johan Granath Rickard Noberius |
Vallateam:
Vallachef Stf vallachef (Frida och Svahn) Vallare (Ebba A och Maja D) Vallare Vallare Vallare Vallare Vallare Vallare |
Anders Svanebo Mattias Berglund Thomas ”Oljan” Eriksson Anders Niemi Linus Rotter Martin Norrgård Felix Erlander Markus Ruus Kent Norell |
Lagt upp ny tråd här på Skidpepp gällande kommande säsongs landslagstrupper nu.
Om utgår från att antalet platser inte ändras tror jag att A-landslaget damer blir oförändrat. Märta Rosenberg är närmast men petar ingen i A då alla utom Ribom vunnit individuellt i världscupen denna säsong. Team Bauhaus däremot tror blir flera förändringar och att dessa fyra erbjuds plats:
Elina Rönnlund – gjort det bra gångna säsong och platsar.
Moa Lundgren – tackade nej förra året, tackar kanske ja nu?
Erica Lavén – allround och överlägsen i US Super Tour, stannar i USA?
Mira Göransson – bästa damjunior gångna säsong, blir nu senior.
Om alla fyra ovan tackar ja blir det bara tre kvar från nuvarande TB om de inte utökar antalet och dessa tre är rätt så givna: Märta Rosenberg, Evelina Crüsell och Elin Henriksson. Bör bli ett hyfsat bra TB med en bra mix av yngre och lite äldre åkare som vill utmana, utvecklas och slå sig in i A.
Kan också tycka att det borde finnas ett till lag (återuppliva Team Svenska Spel?) med yngre senioråkare som vill fortsätta satsa på sporten men inte platsar i A eller TB. Men är väl som alltid en fråga om resurser och pengar.
När det gäller herrar spekulerades nyss i en annan tråd att förbundet kommer att envisas med Burman och Halfvarsson i A-laget. Det var Calven som menade att det var en skräll om de inte kom med. Jag tror han har 50% rätt. Burman kommer med, men det borde vara svårt att ta ut Calle där. Flera går före.
Den senaste Fis-poänglistan kom idag. Där rankas svenska herrar så här på distans:
1. Poromaa
2. Anger
3. Burman
4. Berglund
5, Gisselman
6. Halfvarsson
7. Rosjö
Berglund och Gisselman har rätt likvärdiga Fis-poäng. Att förbundet skulle ta ut vår sjätte bästa åkare till A-laget är inte alls troligt. Det skulle vara ytterst svårt att försvara. Burman klarar än så länge att hålla många av de yngre bakom sig., men ingen Calle Halfvarsson i nästa års svenska A-lag.
Jörgen
Bra förslag när det gäller TB för damer. En av årets uppgifter är U23-VM. Crüsell, Henriksson och Lavén där + den nya i U23 Mira Göransson vore en utmärkt trupp. Då är det också en styrka att ha fått förbereda sig tillsammans i Team Bauhaus. Alldeles utmärkt om kvalité och status kunde höjas särskilt på damgruppen i Team Bauhaus. Det finns ett gyllene tillfälle att göra det.
In med Charlotte som damtränare, det är dags att ta hem totalsegern i världscupen för Jonna.
Till vintern har vi OS i Italien. 2027 är det VM i Falun. 2028 får gärna den som önskar satsa på totala världscupen, men fram till dess finns mycket viktigare uppgifter.
Med nuvarande system får Jonna väldigt svårt att vinna totalen, vilket är synd eftersom hon är den bästa allroundåkaren.
Eller som Klæbo gjør det, han sier ”Ja takk, til alle titler”, selv i en mesterskapssesong .. ;)
Jag förstår verkligen inte varför Mira Göransson skulle få en plats på bekostnad av någon annan åkare. Hon fick stryk med MINST 2 minuter av åkarna i Team Bauhaus i torsdags.
Även tidigare under säsongen har hon blivit rejält slagen av åkarna i Team Bauhaus.
Hennes resultat i JVM är heller inte imponerande. Att hon är bästa åkare i en svag årgång är inte tillräckligt för att hon ska peta mer talangfulla tjejer.
Räknar vi verkligen med Linn Svahn till nästa säsong?
Jag är pessimistisk.
Någon som vet mera om situationen med Linn?
Tom: Ida Ingemarsdotter står långt före Kalla i kön som eventuell damtränare. Om Kalla öht är intresserad av en tränarkarriär vet heller ingen då hon vad jag vet i stort sett saknar relevant utbildning till skillnad mot Ingemarsdotter.
Det är sju åkare i A-landslaget herrar nu och utgår från att det inte ändras. Min gissning är att följande fem får fortsätta i A-landslaget:
Edvin Anger, William Poromaa, Jens Burman, Calle Halfvarsson och Emil Danielsson.
Flyttas upp två från nuvarande Team Bauhaus:
Truls Gisselman och Gustaf Berglund.
Calles medverkan har ifrågasatts men han är fjärde distansare i världscupen, efter Burman men före Gisselman och Berglund och tycker inte att Svensson, Grate eller Häggström som är trea, fyra och femma på sprintlistan (se fotnot nedan) slår det. Grate tog en pallplats under touren då han hade dagen men inte mycket i övrigt som talar för honom. Om de ska ta ut en till sprintåkare borde kanske Grahn ligga bäst till med tanke på att han är yngre och utvecklas fortfarande?
Fotnot – svenska herråkare i världscupen 2024/25 sinsemellan:
Distans topp 10:
01: William Poromaa
02: Edvin Anger
03: Jens Burman
04: Calle Halfvarsson
05: Truls Gisselman
06: Gustaf Berglund
07: Leo Johansson
08: Johan Häggström
09: Eric Rosjö
10: Gustav Kvarnbrink
Sprint topp 10:
01: Edvin Anger
02: Emil Danielsson
03: Oskar Svensson
04: Marcus Grate
05: Johan Häggström
06: Måns Skoglund
07: Anton Grahn
08: George Ersson
09: Erik Johansson
10: Adam Persson
Impact21. Intressant att diskutera, men det hade varit mycket bättre om du haft ett eget förslag. Du nämner ”mer talangfulla tjejer”, utan att ange vilka du tänker på.
Talangfulla, är ett ord man ofta använder om de unga. Det är rimligt att de ”talangfulla” provas i Team Bauhaus någon eller några säsonger. Vid övergången från junior till U23, kan det vara svårt att prestera direkt. Exempelvis Crüsell är ett undantag där. Men man kan inte ha åkare hur länge som helst i Team Bauhaus utan att se de prestationerna. Någon eller några är på väg att lämna U23-åren, och det som varit ”talangfullt” har inte blivit mer än så.
För mig skulle det kännas helt ok om Mira Göransson fick ett år i TB för att se vilken utveckling det kan ge. Något långtidskontrakt utan prestationskrav ska de i TB inte få.
Vi har ingen annan väg in i landslaget, A-laget, än via TB. Det ska vara rimligt anta att de i TB kan växa in i A-laget. De som inte visar den nivån, bör inte vara kvar.
Jörgen
Det är mindre rättvisande att lista toppen i världscupen jämfört med FIS-poängen. De som tas ut till världscupen, är de kan samla världscuppoäng. Är man med i A-laget går man först, eftersom förbundet skapat A-laget för den uppgiften. Att bara lista världscuppoäng har en starkt konserverande effekt. De som finns i A-laget kommer att vara i topp. Utgår man från det kommer de i A-laget att alltid vara kvar i A-laget.
Fis-poängen visar exakt samma sak – i toppen. Poromaa, Anger och Burman. Därefter skiljer det sig. FIS-poängen räknar ju alla lopp åkare deltar i, och väger gentemot de som åker i loppet.
Där hamnar Berglund och Gisselman klart före Halfvarsson. Jag tror att ”allmänna känslan” också är att det bör vara så. Halfvarsson har fem svenskar före sig.
Jörgen… Jag tycker också det blir missvisande att använda världscuperna för att ranka åkarna, då det mest visar vilka som tävlat mest. Man bör åtminstone komplettera det med deras bäst placeringar på vc och mästerskap. Gissleman, Halfvarsson, Berglund och Burman kan man nog ranka rätt lika. Men landslagsgrupperna är ju även en framtidsinvestering. Halfvarssons utvecklingskurva är på dalande. Och om man ska va krass tycker jag hans resultat i relation till hans ålder och skadestatus är för dåliga för att det ska va försvarbart att satsa på honom.
Ronerik: Tycker att man ska titta mer på hur det gått när dessa åkt internationellt i världscupen och även SC om ska jämföra, det säger mera än FIS-poängen för dessa herråkare i ”gränslandet”. En åkare kan lyckas bra och även vinna inhemska lopp t.ex. Smart Energy Cup och sänka sina FIS-poäng på det sättet men det gå sämre internationellt.
Deltagandet i världscupen och SC säger alltså mera om var de står internationellt än FIS-poäng. Jag vet att du gillar att titta mycket på det med FIS-poäng men för dessa åkare som är i gränslandet mellan A, TB eller strax utanför båda grupperna är FIS-poängen ett trubbigt verktyg tycker jag.
FIS-poängsystemet har sina brister och förekommer även kluster som med de norska damjuniorerna för ett par-tre år sedan numera är deras FIS-poäng mera rättvisande (men högre än vad de hade som juniorer). Är bara regelbundet deltagande i världscupen som är någorlunda rättvisande och märk väl i distans, sämre i sprint där det ju är prologerna som gäller och inte deras verkliga styrka i sprinttävlingarna.
Jag har inte hängt med i resonemanget (om det funnits något sådant) varför det bara är 7 herrar i a-landslaget. De kunde inte fylla upp de 6 startplatserna vare sig i sprint eller distans även när alla var friska. De fick plocka in 2-3 st från TB i varenda tävling. Är det så det var tänkt?
Damerna är bara en mer men 6 av dem är så allround att de kan åka bra i både sprint och distans och det är inget problem där att ställa 6 åkare på start när alla är friska och vill tävla.
Är det en kostnadsfråga?
Om man skall spekulera om nästa säsongs landslagstrupper kan man göra det på olika sätt:
1. Hur man tror att landslagstrupperna kommer att se ut nästa säsong
2. Hur man själv vill att landslagstrupprna skall se ut
3. Om man följer den nuvarande strukturen (vilka olika landslagstrupper man har och storleken på de olika landslagstrupperna) eller om man föreslår en annan struktur
Ibland blir diskussionen förvirrad för att olika personer diskuterar olika av dessa alternativ.
Damtränaren Stefan Thomson intervjuades igår i Expressens sändning om de kommande landslagstrupperna och kom in på frågan om strukturen men ingen här inne verkar ha sett den intervjun.
Själv diskuterar jag mest utifrån alternativ 2 och 3.
Jag har tidigare tyckt att man borde ta in fler åkare i Team Bauhaus och att man borde försöka fånga in fler av de unga åkarna för att inte tappa så många åkare i övergången från junior till senior och under U23-tiden.
Jag tycker att man borde lyfta upp Märta Rosenberg till A-landslaget och därmed utöka A-landslaget med en åkare. Märta har en hög topp men är alltför ojämn men tänker att hon nu borde vara mottaglig för den hårdare träningen i A-landslaget.
För att kunna genomföra en generationsväxling på ett bra sätt efter VM i Falun 2027 så bör Team Bauhaus bara bestå av yngre åkare som skall generationsväxlas in A-landslaget. Mitt Team Bauhaus-lag på damsidan skulle se ut så här: Evelina Crüsell, Elin Henriksson, Lisa Eriksson, Lisa Ingesson, Moa Hansson, Mira Göransson och Elin Näslund.
Crüsell och Henriksson är givna. Eriksson och Ingesson har avslutat denna säsong bra. Eriksson var ju en supertalang som junior men har sedan haft några tuffa år men verkar komma tillbaka alltmer. Moa Hansson gör ju till och från bra prestationer och verkar ha tagit ett kliv på distans och min bedömning är att hon har en del utvecklingspotential kvar. Näslund borde ha kommit med redan till denna säsong (tillsammans med Erica Lavén), nu har hon haft en tuff säsong bakom sig men ser att hon har en hel del utvecklingspotential. Mira Göransson är inte på de övrigas nivå rent resultatmässigt men jag tycker inte man bara skall ta ut de bästa (baserat på resultat) till Team Bauhaus utan att att team Bauhaus bör vara ett lag där man också utvecklas. Dvs uttagningar bör inte bara baseras på resultat utan även på potential. Jag uppfattar Göransson som träningsvillig och hon har tävlat flera gånger i Norge under säsongen för att matcha sig mo de bästa och det är attityd som bör ses som något positivt.
Jörgen,
Alla system har sina fördelar och brister. Världscuppoängen har vi diskuterat en hel del. Gamla systemet och nya. Förekomsten av spurtpriser på flera håll i loppen där man samlar poäng. Man tycker tydligen ändå att poängen fungerar att kora en vinnare av världscupen. Längre ner i listan är instrumentet sämre, om man inte kompletterar med andra uppgifter, Hur många VC-lopp har åkaren deltagit i mm.
Nu var det väl inte det samtalet egentligen handlade om. Du verkar velat visa att Calle Halvarsson ska ha en säsong till i A-laget. Det tycker inte jag.
Calle har åkt 15 lopp under säsongen. På VM som var säsongens höjdpunkt blev det skiathlon och 10 C. Inga placeringar att notera. Calle var nog tänkt att åka både Teamsprint och Stafett för Sverige. I stället blev det hemfärd.
Gustav Berglund har åkt 35 lopp under säsongen. Han var åtta på 5-milen på VM.
Truls Gisselman har åkt 32 iopp. Däribland en viktig stafettinsats på VM som gav ett brons.
De 2 bästa insatserna under säsongen bör ha varit stafetten på VM (Gisselman) och 5-milen (Berglund)
Calle Halfvarsson har varit en stor svensk skidåkare, alltifrån sin seger på sprinten under JVM 2008. Nu håller inte kroppen för många skidlopp under säsongen, och resultaten är oftast inte vad han skulle önska.
Halfvarsson har rätt att åka så länge han vill, men en plats i A-laget bör han inte få till kommande säsong.
Hur länge är man en ung åkare?
Ska man dra gränsen vid U23?
Moa Hansson var inte U23-åkare denna säsong.
Lisa Ingesson och Märta Rosenberg lämnar nu U23. Mogna skidåkare, där Märta visat klass.
Man kan titta på åkarnas utveckling. Jämför FIS-ranking nu och för ett år sedan. Först distans.
Märta Rosenberg, nu 49, då 73. Förbättring 24 placeringar. Är nummer 8 i Sverige (7 före alla A-laget)
Evelina Crüsell, nu 67, då 136. Förbättring 69 placeringar. Är nummer 10 i Sverige ( Elina Rönnlund före)
Elin Henriksson, nu 73, då 90. Förbättring 17 placeringar. Är nummer 11 i Sverige
Sofia Henriksson, nu 88, då 39. Försämring 49 placeringar) Är nummer 12 i Sverige
(Erica Lavén, nu 103, då 174. Förbättring 71 placeringar. Är nr 14 i Sverige (Moa Lundgren nr 13))
Lisa Ingesson, nu 134, då 132. Försämring 2 placeringar. Är nr 18. (Sömskar, L Lindström, T Bångman, S Nilsson)
Lisa Eriksson, nu 139, då 198. Förbättring efter att knappt åkt trad längdåkning förra året
Moa Hansson sprint nu 72, då 75 förbättring 3 placeringar. Är nr 9 i Sverige (Märta nr 6)
Ronerik: Det du skrev om herrarna nu är mera insiktsfullt skrivet samt du tittar även på och tar hänsyn till individuella lopp. Stor skillnad mot det du skrev tidigare utifrån FIS-poäng och rankning. Jag har dock inte förfäktat att Calle borde få behålla sin landslagsplats men tror tyvärr att ledningen har höga tankar fortfarande om honom. Skulle inte protestera om Calle blev petad från A.
Swestam: Sa Thomson något i intervjun som kan tillföra diskussionen här något gällande landslagsgrupperna och strukturen på dessa samt var det vad han själv tycker/tror eller något som ledningen står bakom?
Jag hoppas att vallateamet förbereder sig ordentligt inför OS nästa år.
Ingen frågar om hur många manliga 80-talister vi sett i World Cup och VM. Mitt svar är 3
Paul Constantin Pepene, rumän född 1988 åkte WC i Davos, Engadin och Cogne + VM. Åkte startsträckan i stafetten för Rumäninen, och kom 18:e på sträckan, samma placering som Rumänien fick.
Dietmar Nöckler, känd italienare född 1988 åkte 2 lopp. 10 km i Falun och 10 km på VM med bra placering som nr 16. I Falun blev han 34.
Calle Halfvarsson född 1989 är den bäste av de 3. 11 lopp i WC och 2 på VM.
Skidsäsongen 2024/2025 närmar sig slutet. Jag värderade VM allra högst, och såg andra tävlingar mycket som förberedelse för VM, Damlaget gjorde ett suveränt VM, nästan drömlikt bra. Jag tar tillfället att summera A-lagets insatser. Först absoluta toppen.
Ebba Andersson, Betyg 9,5/10.
Två individuella guld på VM. Ett lagguld. Två episka dueller med Therese Johaug, som gav Ebba gulden. Bra stafettsträcka. En lite sur fjärdeplats efter fall.
Ebba hade en period i början på året då hon letade form. Den kom precis till VM. Imponerande.
Vi minns också de dubbla vinsterna i Ski Classics, som visar hur urstark hon är. Stark säsongavslutning.
Jonna Sundling, Betyg 9/10.
Sprintguld igen på VM i överlägsen stil. Bidrog starkt till guld i Teamsprint och stafett. En avslutning på stafetten som redan gått till historien. Individuellt brons på skiathlon med mersmak.
Jonna är framförallt sprinter men blir allt bättre på distanslopp. I WC 3 sprintsegrar, men också andra och tredjeplats i distanslopp.
Jonna gjorde ett tävlingsuppehåll på nästan en månad efter VM, fram till SM i Kalix
Frida Karlsson, Betyg 8/10
En märklig säsong, starkt påverkad av en fotskada. Bara 5 lopp i World Cup, samtliga före VM. Två överlägsna segrar i klassisk stil, varav en med Therese Johaug i loppet.
Fjärdeplats på Skiathlon på VM. Brons på 10 km. Utmärkt stafettsträcka och avslutande guld på 5-milen.
Inga skidlopp efter VM.
Fridas situation inger oro för framtiden.
Under vintern öppnade hon för att avsluta karriären tidigare än man annars skulle tro.
Återkommer med betyg på övriga i A-laget
Ronerik: T.ex. Lisa Eriksson är en mer talangfull åkare som inte var med i truppförslagen ovan. Jag förstår inte poängen med att peta en bättre åkare till förmån för en sämre, bara för att hon är yngre. Erica Lavén och Elin Näslund fick ingen plats inför den här säsongen trots betydligt bättre resultat. Att då ta ut Göransson skulle sända väldigt märkliga signaler. Jag har inget emot att Göransson blir uttagen. Men att ta ut henne framför mer kvalificerade åkare är obegripligt för mig. Ser man till helgens resultat är Göransson långt efter åkarna i TB.
Att göra som du vill och ge Göransson chansen i ett år är nog det sämsta man kan göra. Man måste vara mer långsiktig än så.
Jag tycker att åldersstrukturen i laget är väldigt konstig. Det skiljer 10 år mellan äldsta och yngsta åkaren. U23+ 2-3 år skulle vara bättre enligt mig. Äldre åkare som Lundgren, Rönnlund och S Henriksson skulle man kunna satsa på i ett separat lag.
Sen är det intressant att 2 av de åkare som haft bäst utveckling den här säsongen, Lavén och Lindström, står utanför landslaget och TB. Men en säsong är för dåligt underlag att dra några slutsatser ifrån.
På presskonferensen före Ski Classics fick Ebba frågan om hon hade lagt märke till att åkare som gick över till Ski Classics och långlopp även förbättrade sig som traditionella åkare. Ebba svarade att hon hade gjort det, men att ibland kom utvecklingen av ändringen i sig, snarare än den nya träningen.
https://www.vg.no/sport/i/qPdpx1/langrennstalentet-og-gull-jenta-milla-grosberghaugen-andreassen-et-offer-for-kutt-hos-skiforbundet
I Norge kan världens bästa junior de senaste åren bli tvungen att betala 35 000 NOK för att få vara med i ett lag.
Impact21
Jag kan hålla med om att Göransson egentligen inte gjort resultat som skulle motivera plats i TB. Där handlade det mer om att hon är bästa 05:a, och kan utvecklas vidare. Mira Göransson var inte mitt förslag, men jag hakade på där. Jag tror att man sak våga förändra.
Just idag åkte Lisa E bra, men hon har inte gjort många sådana lopp. Jag tror det behövs djupare kännedom om Lisa för att veta vart hon är på väg. Hoppade av traditionell längdåkning och satsade på Ski Classics ett år. En ganska misslyckad satsning. Nu har hon återkommit som traditionell längdåkare. Född 2003 är hon U23-åkare även nästa år. Inte orimligt att hon får vara kvar. Vad hon innerst inne själv vill, vet nog bara de som är närmast henne.
Erika Lavén har varit i USA, och gjort goda framsteg. Född 2004 är hon helt klart intressant. Vill hon finnas i TB skapas det säkert plats för henne,
Att nämna Elin Näslund i det här sammanhanget har jag ingen förståelse för. Hon åker knappast skidor.
Åldersstrukturen U23 +2-3 år är ganska vidlyftig. Det inbegriper åkare i samma ålder som Linn Svahn och Frida Karlsson. Tveksamt. Som 26-åring är man i toppen av sin karriär, en nivå man sedan kan hålla många år.
Men allt handlar om kapacitet. Huvudfokus bör ligga på U23-åkare. Men komplettera gärna meden eller två andra toppåkare vid sidan av A-laget. Moa Lundgren erbjöds plats senast, men avstod.
Det handlar också om individuella övervåganden. Skulle Louise Lindström vilja åka traditionell längdåkning tycker jag att hon borde kunna få ett år i TB, då vi vet att hon är mycket kapabel. Hon är född 2000.
Lisa Ingesson är jag mer tveksam till. har funnits ett antal år i Team Bauhaus och visar just inga framsteg. Tvärt om aningen sämre nu än förra året, och själva nivån är också låg.
För att Team Bauhaus ska vara stimulerande och bra, ska de åkarna utmana varandra och också utmana A-laget. Härifrån ska några ta plats i A-laget om bara några år, och från TB tas kompletterande åkare ut till landslagsuppdrag.
Ronerik: Lisa Eriksson har aldrig satsat på Ski Classics. Jag tror du blandar ihop henne med Tove Ericsson.
Att Elin Näslund knappt skulle tävla den här säsongen är inget man kunde förutse när laguttagningen gjordes.
Jag håller inte med om att man når toppen av sin karriär som 26-åring. De flesta är 30+, när de är som bäst.
Det är inte många U23-åkare som sätter några större avtryck i världscupen. Däremot är det flera åkare som gör tydliga framsteg 1-2 säsonger senare. T.ex. Fosnäs, Sannes, Kälin, Weber och Kähärä. Det är något man borde ta hänsyn till när det gäller utformningen på TB.
Impact21
Nej, fel av mig. Anledningen att Lisa Eriksson nästan inte tävlade förra säsongen var en avstängning. Hon fick inte träna eller tävla på grund av överbelastning. Det är möjligt att den balansen är svår att hitta för henne, och ger ojämna resultat. Låt oss hoppas att det blir bättre med det.
Minns motsvarande diskussion i fjol. Att Eriksson skulle med i TB kändes naturligt. Utöver det var 2004-gruppen stark, men jag förfäktade nog inte att Näslund skulle med.
Nu börjar det röra på sig. Damlandslagstränaren Andreas Domeij får inte fortsätta.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/andreas-domeij-lamnar-skidlandslaget/
Hoppas verkligen det finns en tydlig anledning till att Domeij får gå. Jag har fått ett gott intryck av honom. Men en ledare ska kunna fatta obekväma beslut och är det rätt sak att göra imponerar Byström på mig
Betyg på några fler i damernas A-lag efter säsongen
Maja Dahlqvist 7/10
Redan från början av säsongen stod det klart att Maja hade en bättre säsong på gång än fjolårets. Trea i Ruka. I Cogne kom vinterns sprintseger. Känslan var att Maja inte trivdes helt med den lite lösa snön på VM. Trots det en fjärdeplats på sprinten. I guldlaget på Teamsprint.
Maja brukar kunna åka hyggligt på distans. Det har vi inte sett denna säsong i värlsdscupen.
Moa Ilar 6,5/10
Moa har hållit normal och god nivå under vintern. Hon slog till med goda lopp i WC i Oslo, direkt efter VM. På 10 kilometer fritt till och med en seger.
På VM var placeringarna 17, 12 och 14 i de individuella loppen. Moa ratades till stafetten.
Johanna Hagström 6/10
Johanna visade blixtrande sprintform i säsongsinledningen. Första WC-loppet i Ruka blev hennes första seger i karriären. Det följdes upp med en andraplats i nästa tävling i Lillehammer. Något bättre kapacitet på sprint än tidigare säsonger. I VM blev det semifinal på sprinten.
Johanna är den enda sprintern i A-laget som har svag distanskapacitet. Det innebär att även Teamsprinter blir svåra. Dock var Johanna med i ett par sådana i WC under säsongen med rätt bra resultat.
Två åkare återstår att redovisa, vilket sker senare.
LS
Vad jag hör är det toppen med Linn Svahn. Mer info troligen Onsdag/Torsdag
Ronerik: Hur akn Hagstörm ha sämre betyg än Ilar? känns orimligt för mig sällan Hagstörm varit utanför topp 10 har ännu varit fler gånger på pallen
Maja borde också ligga några snäpp bättre än så känns som större klass skillnad än så mellan Moa och Maja
Helt personlig betygssättning. En hel del baserat på VM, men också åkarnas ”användbarhet”, mångkunnighet.
Sista betygen:
Emma Ribom 5/10
Oväntat svag säsong av Ribom. Muskelproblem under försäsongen, ryggskott med mera. Ovanpå det förkylningar. Det kändes som att Emma var på gång i början av året. Under SM-veckan i Borås i början av februari blev det andraplats både i sprinten och på 20 kilometer. VM visade att formen inte var stabil. Inte vidare från kvarten i sprint. Elfteplats på skiathlon var ok, men plats 18 på klassiskt sämre. Blev också duktigt frånåkt på startsträckan i stafetten, där det ju ändå blev guld.
Inte den Emma Ribom vi sett de senaste säsongerna. Hoppas på bättre under OS-säsongen.
Linn Svahn 4,5/10
Linn Svahn startade skidsäsongen mycket trögt. Det var ganska medvetet, då hon var fokuserad mot VM och menade att hon tidigare aldrig varit i form vid mästerskap. Formen skulle inte komma för tidigt.
Vid tävlingarna i Falun i mitten på februari började formen stegras. WC-seger i sprinten och 7:e plats på individuella 10 km klassiskt. Såg bra ut inför VM. Då kom fallet vid träning i VM-spåren. Hjärnskakning och hemtransport. Säsongen över.
Typiskt nog har Linn Svahn, med så många segrar i världscup, aldrig riktigt fått möjlighet i mästerskap att vara frisk och i form. 2025 skulle bli hennes första chans i bästa form. Det blev inget
Det har varit oro över hälsotillståndet. och framtida karriär. Ett bra besked, som Simon antyder, är välkommet.
Therese Johaug är verkligen patetisk.
Hon får gärna fortsätta åka, det bestämmer bara hon själv, men, att hela tiden säga att ”detta var mitt sista lopp” så är man med igen efter två veckor… Hmmm…
Nu skall dessutom Johaug fortsätta över OS26 – ger mig fan på att vi kommer få se henne i VM27 och i VM29, dessförinnan har hon lagt av flera gånger, verbalt…
Johaug är otroligt lätt att se igenom. Media publicera gärna hennes tankar.
Kommer det en kvinna istället för mannen vilket efterfrågats länge.
LS… Har hon bestämt sig? Det har jag inte läst nåt om…
Manne – Therese kan man läsa som en öppen bok.
Senaste uttalandena i media kan BARA uppfattas som om hon (TJ) är sugen på OS26…
Hon har fortfarande några dar kvar att slutgiltigt avyttra ett beslut men skulle hon mot fömodan icke ge ett positivt besked må det vara hänt. Då var jag stå där med skammen.
LS… Det har varit så många turer fram och tillbaka att jag inväntar ett slutgiltigt besked.
Manne, då får du vänta till Februari 2026! (Men hon har redan nu bestämt sig att åka, men det behövs lite PR fram till 2026)
Angående nästa års landslagstrupper, litar jag på att tränarstaben har full kontroll på status på åkarna, och väljer de som är värda att väljas.
Däremot hoppas jag att den otursförföljda Linn Svahn kan övertalas att satsa, åtminstone till efter Falu-vm. Linn har ju haft all världens otur, det märktes ju redan i fjol när säsongen började att det var något som inte stämde, om det var överträning eller att det var problem med den skadade axeln får vi nog aldrig veta, dessutom förstörde hjärnskakningen säsongen totalt.
Jag hoppas att hon har glädjen för skidåkning kvar för hon behövs verkligen i flera år efter att Jonna kanske slutar efter VM 2027 (33 år) för mig får båda gärna fortsätta många år efter det, för det är två riktiga juveler.
Ser att cirkus Johaug har kört igång igen. Hon är numera mer affärskvinna än längdåkare så skäl finns att tro att affärerna inte går som önskat så det krävs lite gratis Johaugrubriker i norsk och svensk press för att få fart igen på klädförsäljningen. En anställd PR-kvinna var till och med kommentator i norsk TV under VM såg jag. Så det lär bli en fortsättning med kryptiska uttalanden framöver. Vi har sett det förut.
Affärer är affärer och varför inte utnyttja alla möjligheter så jag ser inget fel i det men lite lustigt att pressen bjuder upp och det börjar nu bli lite löjligt tycker jag.
Ska Linn Svahn övertalas att satsa? Vad menar du!
Eftersom Jonna tillsammans med Ribom och Anger nyligen blivit sponsrade med miljonbelopp över 3 år skulle det vara väldigt konstigt om hon slutade efter 2 år. Och eftersom det tredje året är utan mästerskap lär hon fortsätta längre än så.
Impact 21: Det låter bra!
Kan ingen gå in och strössla lite mer pengar över Frida också :-)
Men ja, jag förstår nu att Frida kanske inte haft det så ”lätt”. Att det där fotproblemet kan ha följt med under en längre tid och gör skidkarriären mer besvärlig. Sedan blev det förstås inte bättre av den där stalkern som besvärade Frida..
Jag menar att om jag hade varit i Linns kläder hade jag förmodligen börjat misströsta, kan man peppa henne att fortsätta så är det väl inget fel med det, men Linn har en egen vilja och det är ju den som gäller.
Jag tror inte Linn Svahn är den som börjar misströsta
Linna tänker inte lägga skidorna på hyllan är min gissning. Vad skulle hon då syssla med. Expert i Viaplay?
Peos, Ett tips. Du kan skicka ett mejl till Gardell och be om pengar till Karlsson också.
Linn Svahn lär nog inte ha problem att försörja sig när hon lägger av.
Linn är en jäkla djup och smart kvinna, och, har ett munväder som kan ta henne till månen om det skulle behövas!
Dessutom, framtiden ihop med sin kärlek Johan, civilingenjören, har alla förutsättningar att bli ett sunt och rikt liv.
De goda nyheterna om Linn Svahn
https://www.facebook.com/share/16hBPuWPrr/?mibextid=wwXIfr
Simon – är dom goda nyheterna om Linn Svahn att hon kan stå upp?
Mer än så vill vi veta!
Linn Svahn kan stå upp, hon kan prata, och hon kan inviga en klubbstuga i Gällivare tillsammans med Frida Karlsson och Johan Häggström.
https://www.nsd.se/sport/skidor
Svahn har haft en hjärnskakning. Kan man då umgås med hundratals barn i flera timmar så är det väl klart att det är goda nyheter.
Anders Byström trodde innan VM att VM-drottning skulle bli Sonja och VM-kung skulle bli Harald. Undrar om han tycker att det var ett bra tips? :)
Historiskt är den mest oväntade VM-kungen nog Martin Koukal 2003 med plac 1-5-6.
Peter: Sonja?
peter skigames
Att skiskytter Lars Berger ble VM-konge under VM på ski 2007, med 2 gull, var også en historisk og uventet bragd ..
Pelle… Med logiken som framförts här, att bara individuella medaljer räknas i sammanhanget, var inte Berger mer kung än någon annan vinnare. I och med att ingen tog mer än en individuell medalj 03, 05 och 07, var det ingen kung i dessa mästerskap.
Ganska fascinerande ändå, att man hade tolv olika medaljörer på tre VM i rad.
Pelle, bara ett individuellt guld på Berger väl? Har för mig att Angerer tog kungatiteln.
Swestam, Byström syftade nog på norska kungaparet med det svävande svaret.
Peter: Ok, jag började fundera på om Byström verkligen tyckte att Sonja Schmidt skulle bli VM-drottning.
Inte svårt att gissa vem som inte kunnat släppa det som hände under VM och säger i en nyligen gjord intervju:
– Det är inte 99 procent chans att jag inte fortsätter längre. Det är lite mindre.
Lite märkligt med svängningen med Andreas Domeij som förövrigt verkar vara en sympatisk person. Han säger själv, citat ”Hade sett fram emot ett nytt år och var laddad som bara den. Men ibland svänger det fort.” och citat ”Jag vet inte vad som har hänt eller vad som inte har hänt.”
Förbundet verkar inte ha agerat snyggt mot Domeij.
Ingemarsdotter har väl varit barnledig men nu är det kanske dags att hon avancerar och blir damtränare för A-landslaget. Det finns en del som talar för det men vi får se.
hur många topp damer i WC har kvinnor som sina personliga tränare? jag upplever det ofta som damerna själv prioriterar bort kvinnor redan där i stor utsträckning…
Helt säker på att Andreas vet orsaken bakom sidsteppningen men vill inte säga det offentligt.
Ingen åkare har stått upp för honom och det säker allt,
Fullständigt oacceptabelt beteende från arrangören av Janteloppet som lockat världseliten på damsidan med bra prispengar för att sedan ställa in damernas elitklass och hänvisa till det kortare motionsloppet där inga prispengar delades ut. Slind brände upp sin nummerlapp i protest. Ebba var mycket arg men fullföljde loppet.
Förhoppningsvis kan man saksöka arrangören (Northug) så de får ut sina pengar!
Oprofessionellt av Northug.
Men Ebba vann, och fick till slut 30.000kr, kanske täcker mat, vallning, hotell och resa.
Fullkomligt idiotiskt beslut. Väldigt konstigt med tanke på att Northug och hans sponsor vill starta en serie bestående av 3-4 lopp med 10 miljoner i prispengar. Motivet verkar vara att ge åkarna möjlighet att leva gott på sporten. Vilket gör beslutet ännu mer skrattretande.
Det var inte så att pengarna hade gått till några motionärer. Förutom Ebba och Slind var Heidi Weng, Nadja Kälin och Janatova anmälda.
Northug visar sitt rätta ansikte. Aldrig gillat den typen.
Ser att ryssarna genom uttalande av Välbe förbereder sig för OS. Vad är det ? Får nog sluta döda först.
GKA ~ no way, inga jävlar ryssar & ryskor i OS VM eller Världscupen, på många många år!
Nån förbannade ryggrad skall väl ändå finnas kvar i civilsamhället?
OM Ryssland får vara med i OS26, då jävlar hoppas jag på massor av terrordåd mot dom aktiva på banan och mot satanspacket i lagledningen!
Ingen från Ryssland bör få lämna Cortina i annat än en säck.
LS: Jag är också emot att ryska/vitryska aktiva ska få tävla så länge kriget pågår men skulle inte skriva sådana saker som du gjorde i föregående kommentar där du önskar livet ur dom. Dock tycks krafter vara i rörelse för att det med uteslutna ryska/vitryska åkare ska ändras.
I vintras gick IOK ut och uppmanade de internationella idrottsförbunden att släppa in ryska och belarusiska idrottare så att dessa ska kunna kvala in till nästa års vinter-OS. Ett förbund som tydligen har gjort det är ISMF som är skidalpinism (Ski mountaineering, Skimo) som inte verkar vara en del av FIS utan eget förbund. Ryssarna har där fått delta i världscupen under vintern som gick, till exempel blev Nikita Filippov fyra i sprinten vid världscupen i Schladming. Beslutet att låta ryska idrottare tävla stöttas av svenska Tove Alexandersson:
– Det är tråkigt när idrotten blir för mycket inblandad i politiken. Man får ändå tänka på att de ryska atleterna också är personer som vem som helst, säger hon.
Vi får väl se vad som händer framöver. De ryska åkarnas FIS-poäng i längd är frysta och finns kvar i systemet. Kollade upp detta med resultatet i Schladming som nämns ovan, ryssen som blev fyra syns inte i resultatlistan utan de har hoppat över honom:
https://www.skimostats.com/event/ismf-world-cup-2024-25-schladming-3
Jörgen – måhända starka ord och uttryck från mig ovan…
Men, glöm ej att många många idrottsmän/kvinnor i Ryssland låter sig agera reklam för Putins förskräckliga mördardiktatur.
Sportswashing, det har vi nog med – Ryssland har dödat hundratusentals Ukrainare, och Putin har skickat dödspatruller på massor av oppositionspolitiker och journalister.
Jag tror inte folk fattar omfattningen av det ryska skräckväldet – bara senaste veckorna har Putins män dödat massa civila (många barn), långt långt från den sk frontlinjen i öst.
Att skicka klusterbomber med drönare ända till Odessa och Llviv, det är inte krig, det är bortom all förståelse, även i krig.
Så, inga ryssar inom den internationella idrotten före 2030…
Tove Alexandersson uttalar sig politiskt vilket hon inte förstår när hon stöttar Ryssaland.
Kommentarer i denna tråd raderade, det som sker i andra forum samt konflikter klarar vi oss bra utan här på Skidpepp.
Tove Alexandersson påstår att hon har blivit felciterad.
https://www.expressen.se/sport/tove-alexandersson-angrar-sitt-uttalande-om-ryssar/
Jörgen
Jag ber om ursäkt för mitt och jossas beteende
Trist om SVT i jakt på klick medvetet har vantolkat Tove Alexandersson. Tycker nog man borde kunna förvänta sig mer av public service som inte är beroende av trafik och annonsintäkter (men inte första gången det inträffar).
Alexandersson ångrar sitt uttalande om att hon välkomnar ryssar i OS. Bra!
Helt rätt Jörgen det spårade nog ur lite
Calle förekommer nog uttagningen, tror nog han skulle petas i alla fall.
Kallner: Det har du rätt i, läser nu att Calle bryter med landslaget. Han planerar att fortsätta åka två år till, fram till och med Falun-VM 2027. Samt han avser att göra en sprintsatsning:
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/calle-halfvarsson-bryter-med-skidlandslaget/
Läser också i den artikeln att landslagstruppen ska presenteras tisdag 29 april.
Och att Calle skulle lyckas på sprint i kommande OS och VM bedömer jag som helt osannolikt. De här ”egna” satsningarna efter lång karriär lyckas sällan. Kalla undantaget men då var hon fortfarande relativt ung och presterade fortfarande.
Anders B om Calle.
”– Han har visat vägen för många. Calle har ofta fått mycket kritik, men folk som inte vet hur det ser ut på insidan behöver förstå vilket otroligt jobb han har gjort för svensk skidsport. Och det är en fantastisk människa att ha med sig i en grupp.”
Jag tycker det är ett bra beslut av Calle, och tror han kan lyckas i Sprint om han helt lägger om träningen. Han är jämngammal med Pellegrino och har farten.
Det var klokt av Calle att föregå landslagsledningens beslut. Värdigare för honom att få ta det beslutet själv. Det betyder att minst två platser i herrarnas A-lag får nya innehavare.
Nästa mästerskapssprint är klassisk, så det är väl ett rimligt mål för Calle. Men 5-milen kunde också vara ett tänkbart mål om han behåller sin distanskapacitet.
Till Falun 2027 tycker jag han bör rikta in sig på 10 km klassiskt.
Tom… Calle är 1,5 år äldre än Pellegrino, och Pellegrino har väl antytt att han satsar mer på distans mot OS?! 1,5 år låter kanske inte så mycket, men Frederico är (vad jag minns) den äldste herråkare att ta individuell mästerskapsmedalj på sprint och Calle kommer va 2,5 år äldre vid OS. Om jag minns rätt har ingen tagit individuell medalj på sprint efter att dom fyllt 35 år. Björgen var nästan 35 när hon vann guld i Falun, men Calle kommer va två år äldre i OS.
Att välja att fokusera på sprint när man fyllt 36, är helt klart ett ovanligt beslut. Ett fokus mot femmilen hade varit mer väntat. Å andra sidan – ska han göra en egen satsning, måste han förstås göra nåt han tror på själv. Och att ställa om träningen är nog inte så dumt. Chansen att han tar individuella medaljer är förstås inte så stor, men tar han sig till OS gör han det väldigt bra. Jag önskar honom all lycka till.
Ibland kan det vara svårt att acceptera att kroppen och knoppen förändras med åren. Jag tror inte ens att Calle kommer förbi en kvartsfinal på OS, om han nu kommer dit och klarar kvalet, vilket också är tveksamt.
Calle har gjort mycket bra även om medaljskörden på mästerskap är mager.
Jämförelsen med Pellegrino är intressant men märk väl att Pelle har presterat bra de senaste åren, tävlar mycket och verkar ha ett tävlingspsyke som Calle, åtminstone på senare tid, saknar.
Calles starkaste prestation i modern tid tycker jag är fjärdeplatsen på femmilen i Planica. Där överraskade han positivt och var stark hela vägen in.
Calle kan stoltsera med att vara bäste 80-talist i alla kategorier. En anledning är förstås att knappast någon annan 80-talist tävlar i världscupen. På sprint räknas ingen i de årgångarna bland de 300 bästa i världen. Intressant är att näst Calle kommer – Petter Northug!
Visst kan Calle förbättra sin ranking om han faktiskt skulle träna på, och tävla i sprint. Att det skulle räcka till att bli uttagen i sprintsammanhang är högs ovisst. Just nu är ett 50-tal svenskar högre rankade, men det beror på att Calle inte åkt sprint. För ett år sedan var han topp-30 i världen i den disciplinen.
Nya lovande svenska sprinters som Anton Grahn och Måns Skoglund är på stark uppgång. Oskar Svensson och Marcus Grate behöver Calle slå. Anger och därefter Danielsson har vi i ”svensktoppen”. Uppgiften att exempelvis kvalificera sig till OS som sprinter i landslaget blir svår för Calle. Först behöver kropp och knopp fungera till 100%, och ovanpå det en väsentlig kapacitetsförbättring. Önskar Calle all framgång, men räknar inte med att han når uttagning till OS. VM i Falun blir ännu svårare att nå.
Lägg ned det där rankning dravlet. Ingen tycker det är intressant att läsa ditt svammel
Johaug har nu bara en dag på sig att bestämma sig om hon ska vara med i OS nästa år enligt ett löfte hon gav till sin man för någon vecka sedan.Spänningen stider.
Jan, vi kommenterar nog skidåkning som vi vill. Helst inte med invektiv mot andra. Det är lågt. När inte ens ranking systemet.
visst kan det säkert bli tufft för Calle att ta sig till OS i sprint men ska absolut inte uteslutas. tror banan kan passa han bra men gäller att få ordning på kroppen först och främst. sedan har vi ju sett att han kan prestera i klassisk sprint när allt stämmer även förra året med en final och året innan var han ju riktigt bra i klassiskt sprint visst historia nu men ändå bra ha i bagaget att man engång kunnat
Anger är väl enda svensk som kan känna sig säker på en plats sedan är det väldigt öppet bakom Grahn hoppas jag tar ett steg till då är han given Grate vet man aldrig vad det blir med är väl är väl 50/50 om han tar sig vidare om ens det men han vet vad han har att jobba med. Danielsson och Skoglund vette tusan ändå men hoppas dom tar steget. Svensson lär väl som i år
Det är hel ointressant att en åkare som inte tävlat i sprint inte är topp-50 i ”sprinttrankingen”. Du spammar alla trådar med jättelånga inlägg utan någon substans.
Du bidrar inte till någon diskussion med dessa inlägg. Du bör rannsaka dig själv och vad du vill åstadkomma
Jan: Jag tycker att Ronerik ska fortsätta skriva det han känner för att skriva om. Det Ronerik skriver kanske inte ger dig så mycket och du kanske är av en helt annan åsikt än Ronerik. Men det han skriver kanske uppfattas som intressant och givande för andra. Han är liksom du intresserad av längdskidor.
Tycker att du kan antingen bläddra vidare utan att kommentera eller framföra det du tycker på ett trevligare sätt. Att skriva sådana saker som ”bidrar inte”, ”rannsaka dig själv”, ”utan substans”, ”ingen tycker det är intressant” etc är inte så snällt att skriva.
Problemet med Roneriks inlägg är att de inte är del av en diskussion det blir bara monolog alltihopa.
Jag och andra har försökt framföra dessa synpunkter på ett trevligt sätt men som vanligt med den här användaren ifråga möts man av en vägg.
Jan – du bör nog rannsaka dig själv en aning.
Ser inget problem överhuvud taget med Roneriks inlägg. Däremot med ditt inlägg som var ett märkligt påhopp och VERKLIGEN utan substans för det här forumet.
Johaug har inte hört av sig som hon utlovade till påsk om ev os.start. Märkligt!
Efter påsk sa hon. Hon ska tävla på lördag. Kanske kommer beskedet då.
gka
Nei, Therese utlovade ingen eventuell satsing for neste sesong, i intervjuet med NRK den 9 april, som var rett i forkant av påske. Derimot røpet hun imidlertid at en endelig beslutningen ville komme før 1 mai …
Langrennslandslagene for OL-sesongen blir presentert i begynnelsen av neste uke. Da må avgjørelsen være tatt ..
Therese Johaug är en fuckin’ patetisk bitch. Och Drama Queen…
LS… Sluta med tillmälen och personangrepp är du snäll. Jag tycker det är väldigt kul att det går att kommentera och diskutera här på bloggen/sajten, men det bygger ju på att folk kan uttrycka sig på ett respektfullt sätt. Det är inte vettigt att Jörgen eller nån annan ska behöva ägna sin fritid åt att sanera bloggen från personangrepp mm.
Det norska damlandslaget behöver föryngras, inte föråldras. En åsikt som är allmänt spridd i Norge.
Så visst är Johaug patetisk på sitt sätt.
Manne – hårda ord gentemot Therese, javisst, men, jag har inget emot att hon fortsätter sin skidkarriär…
Problemet är allt bladder hela tiden – säger att hon fått nog nu, för att två veckor senare stå på startlinjen i Lahtis…
Detta beteende har vi ju sett alldeles för många gånger vid det här laget.
Så, Therese, sluta vara drama queen och bli vuxen…
Ls… Du får förstås tänka och tycka vad du vill om Therese Johaug och annat. Men när man postar här tycker jag man ska framföra sina åsikter utan tillmälen och personangrepp.
Angående sakfrågan är du nog inte ensam om att vara kritisk till hur Therese och hennes man hanterar hennes eventuella fortsättning i skidspåret via media. Johan Olsson slutade och började igen och Wassberg pratade väl om att ge sig i typ 6 års tid… Men något som riktigt påminner om Johaug-situationen kan jag inte minnas att jag sett förut.
Johaug har satsat på att sätta sitt namn på sportkläder framför allt för längdåkning och löpning. Det var troligen därför hon hade en väldigt kort karriär som långdistanslöpare men som fick stort genomslag i media. Även där var det tal om att kanske, kanske sikta på något internationellt mästerskap framöver och tidningarna hängde på. Hon är mycket duktig på marknadsföringsbiten och tycks ha anlag och lust för det. Det är så man får se hennes återkomst i längdspåren. Men det där ständiga hattandet fram och tillbaka borde ha sett sina bästa dagar nu.
Och tidens gång gör att hon som alla andra i den åldern blir sämre i stort sett dag för dag medan de flesta av hennes konkurrenter i stället blir bättre.
Håller med Manne, väldigt onödigt och inte särskilt trevligt att kalla en åkare för en bitch.
Hallå!
Vet någon när namnen som ingår i längdlandslaget 2025/2026 släpps?
Spännande med OS-säsong – längtar och hoppas att det blir mästerskapssuccé igen samt att vallateamet hittar rätt!
Såg att Rossignol hade överlämnat ett par snygga specialdesignade skidor till Sundling med tanke på hennes lyckade VM, undrar om hon kan åka på dem eller om de mer blir som utsmyckning hemma.
Jag gillar Jonna, hoppas att hon får till fullträff på OS (hennes andra OS)!
Orolig: Det står i startinlägget när namnen släpps (den 29 april som är nu på tisdag).
Sen ja, jag håller med Manne jag också. Onödigt med personangrepp, tillmälen, öknamn etc, det borde vi kunna avhålla oss från. Gäller skidåkare men även skidjournalister och alla andra. Att att vi skriver här på Skidpepp under alias betyder inte att det är fritt fram eller okej.
Jörgen:
Skämskudde på mig, ber om ursäkt för min klantighet (huvudet sviker just nu). Tack för info!
Bysprinten avslutade säsongen med Kläbo som vinnare ,ingen överrraskning .
gka. Nej men kul med Myhlback som tvåa och unge Erik Bergström trea.
OT. Nu är ju jag ett Kalla fan men nattduellen i Mästarnas var ju ett stort skämt. Den som varit sämst hela vägen ska gå vidare men den som varit bäst blir utslagen. Han 210, hon 160. Vad är det frågan om??
Kallner, jag har inte hängt med så bra i MM men blev förvånad att Kalla kunde hamna i nattduell, hon har ju vunnit många tävlingar. Men i själva duellen så försökte ju SVT kompensera för längdskillnaden, kanske inte lyckades helt, men det var inte 210 mot 160 rakt av sas.
Bollens föräldrahem har gått upp i rök: https://www.svt.se/sport/langdskidor/bolsjunovs-barndomshem-forstort-traffades-av-ukrainskt-projektil
Ser fram mot nästa säsong då jag ska besöka mitt första OS.
1 skidskyttetävling o ett gäng längdskidstävlingar under de första 10 dagarna.
Hoppas bara vi slipper ryska fans o skidåkare på plats.
Läser nu (länk) att landslagstrupperna ska tas ut nu på måndag 5 maj, om det stämmer meddelas inte trupperna idag 29 april vilket uppgavs i media tidigare.
Norges landslagstrupper kommande säsong:
Kvinner elite
Margrethe Bergane, Konnerud IL
Kristin Austgulen Foosnæs, Fossum IL
Therese Johaug, Dalsbygda IL*
Julie Myhre, Byåsen IL
Mathilde Myhrvold, Vind IL
Nora Sanness, Kjelsås IL
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
* Therese Johaug er tatt ut, men har fått mulighet til å svare senere.
Trenerteam Kvinner Elite
Sjur Ole Svarstad
Marit Bjørgen
Pål Gunnar Mikkelsplass
Menn Elite
Harald Østberg Amundsen, Asker SK
Iver Tildheim Andersen, Rustad IL
Ansgar Evensen, Vind IL
Jan Thomas Jenssen, Hommelvik IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Even Northug, Strindheim IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK
Andreas Fjorden Ree, Støren SK
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF
Oskar Opstad Vike, IL Runar
Trenerteam Menn Elite
Arild Monsen
Eirik Myhr Nossum
Väldigt förvånande att Bergane går före Kalvå och Fossesholm.
Tror Bergane, Myhrvold, Vike, Ree och Jenssen blir de som stryks från OS-truppen.
Jörgen – har en känsla av att det är lite ”tjafsigt” runt uttagningar till respektive trupp.
Tror nog Byström & company har det svettigt i år (killgissning)…
Calven: Bergane ses nog i Norge som den bland de unga som kan bli en riktigt stor distansåkare. Kalvå har nog nått sitt max och Fossesholm har sina klara begränsningar.
Hoppas förresten att Linn Svahn är på spåret igen. Lite väl tyst om henne tycker jag. Fantastiskt egentligen att vi kunde sopa rent på VM utan Svahn.
Calven: Är väl så att man i Norge får två säsonger i A-landslaget och att man inte blir petad efter den första säsongen om det går dåligt. Problemet för Bergane är att hon inte har några spetsegenskaper, är usel i att åka utför och har ingen spurt. Fossesholm tror jag är nöjd med sitt eget upplägg utanför landslaget, hon har ju också gått på några smällar när hon har varit med i A-landslaget.