Swishtiggeri – Skidpepp i juridiska bekymmer -Uppdaterad

Hej Skidpeppare! Snart är säsongen igång med allt vad det innebär. Ett litet problem har dock dykt upp på horisonten.

Jag fick för några dagar sedan ett mail från företaget Copyright Agent. De samarbetar med TT kring upphovsrättsskyddade bilder. År 2016 publicerades ett inlägg här på Skidpepp om Sundbys dopingavstängning som fick över tusen kommentarer. Förutom texten fanns även en bild på Sundby med snö i skägget (som vanligt). Bilden ägdes av TT och vi hade såklart ingen rätt att publicera den och borde såklart inte gjort det.

Nu har Copyright Agents algoritmer hittat bilden och med det följde ett rätt jobbigt betalkrav. Från början krävde företaget 2850 spänn för att bilden använts utan tillåtelse och utan bildbyline. Efter en del mailkonservationer om att Skidpepp inte genererar en enda krona i vinst och att det var länge sedan, innan jag tog ansvar för bloggen, sänktes kravet till 950 kronor (vilket var vad bilden hade kostat att använda).

Trots det sänkta kravet smärtar det ju en del ändå i dessa inflationstider då bloggen bara har utgifter (webhotell mm). Det blir naturligtvis också ett rätt stort jobb med att gå igenom samtliga bilder på bloggen sedan starten för att se till att det här inte händer igen.

Så jag tänkte be om ett klassiskt swishtiggeri för att täcka kostnaden. Det gäller er norrmän som hänger här också. Hade det inte varit för Sundbys astmaspray hade ju jag haft råd med julklappar i år :)

Om ni känner er sugna på att hjälpa en fattig arbetare i offentlig sektor med en 20:a eller en 50-lapp får ni gärna swisha till mig. Jag har ingen föreställning om att det ska täcka hela beloppet men ändå.

Om Skidpepp över en natt har blivit väldigt mycket större skickar jag överskottet till Ukraina så de kan se till att avsluta kriget så vi kan få tillbaka alla ryska åkare på ett rättvist sätt på sikt.

Transparens utlovas naturligtvis. Bifogar betalkravet i det här inlägget. (hoppas inte det bryter mot upphovsrätten ;). Skulle det komma in några kronor redovisar jag det också såklart.

Nu laddar vi för roligare inlägg framöver.

Uppdatering: Klockan 19.06 ikväll så har det ramlat in tillräckligt med bidrag för att täcka kostnaden. Verkligen stort Tack till alla som bidrog. Det betyder mycket! Tar bort swishnumret nu.

//Martin Viklund