10 mars 2012, av Oskar

Rolig spurt!

Ja det är väl med de två orden man kan sammanfatta dagens lopp. Dels Anders Södergrens alla spurter utmed loppet, vilket till slut visade sig vara helt förgäves (eftersom han ändå inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med poäng i slutet för att få åka världscupavsluningen i Stockholm och Falun) och dels spurten mellan Cologna och Rønning om segern där norsken drog det längsta strået genom att lägga in diagonal-växeln strax innan mållinjen! Snyggt störtdyk också därefter.

Det hade varit intressant att se om Cologna hållit undan om han fortsatt staka eller om det var så att Rønnings diagonalande gick snabbare än schweizarens stakning. Det konstiga är ju att upploppet är ju helt platt och normalt sett ska det ju inte gå att diagonala snabbare än att staka. Förmodligen hade Rønning mindre syra i benen än i armarna och ja, det blev segerreceptet!

Svenskarna kändes lite sega mest hela tiden. Håller inte alls med Krönikören och Blomman om att de såg hyfsat rappa ut. Johan Olsson hade nog slutat på en betydligt bättre plats än väl godkända åttonde om han inte haft oturen att fastna bakom en norsk, dryga kilometern före mål. Fast å andra sidan hade han varit i bättre slag så skulle han inte varit bakom denna norrman utan närmast tätposition.

Jag hade även svårt att uppfatta hur snabbt loppet egentligen gick. Visst, det var långa tider, men det berodde väl framförallt på förhållandena i snön? Eller var det sällskapsresa? Jag tänker dels på att Södergren hade möjligheten och orken att göra så många spurtar under loppet men ändå hänga kvar så länge.

Marcus Hellner blev till sist 14:e man och Jens Eriksson placeringen efter vilket är riktigt bra av båda karlarna, men framförallt bra jobbat av Eriksson! Södergren halkade ner en bit i slutet när tempohöjningen drogs igång och fick nöja sig med en 21:a plats. Daniel Rickardsson fick sista världscuppoängplatsen med en 30:e. Calle Halfvarsson 56:a och Fredrik Karlsson bröt.

Och hur var det då att kolla på detta lopp? Ja, det var perfekt att ha vid sidan om när man satt och jobbade med annat. Ett öga då och då räckte samt att sista milen följdes med fullt fokus.

SNÄLLA NORGE, GE OSS TILLBAKA EN KOLLEN-FEMMIL MED INDIVIDUELL START.

 
Imorgon är det damernas tremil. Ska Johaug göra om förra årets bedrift?

61 kommentarer till ”Rolig spurt!”

Eldar var forbi Cologna og oppe i høyere fart ved å slå om til diagonalgang før sveitseren. Oppløpet var nok tregt som sirup, så diagonalgang var nok et bedre valg.

Inlagd: 2012-03-10, 14:55
Skriven av: Jeremiah

”SNÄLLA NORGE, GE OSS TILLBAKA EN KOLLEN-FEMMIL MED INDIVIDUELL START.”

Ok, jeg skal se hva jeg kan gjøre med saken.

Inlagd: 2012-03-10, 14:56
Skriven av: Neithiri

Platt upplopp? Jag tyckte det såg ut som de byggt en liten backe på slutet. Liksom av en slump till ett lopp då världens bästa stakspurtare inte är med.

Som liksom av en slump är Norrbagge…

Inlagd: 2012-03-10, 15:21
Skriven av: Thorrez

Riktigt tråkigt lopp, precis som man kunde vänta sig. Men grattis till Rönning, starkt gjort.

Inlagd: 2012-03-10, 15:38
Skriven av: Joakim

Olsson hade inte det lilla extra idag, det var uppenbart att Krogh inte farten redan i botten på backen och det fanns plats bredvid spåret att gå om på. Så inget att skylla på för honom.

Inlagd: 2012-03-10, 15:38
Skriven av: Thorrez

Hva skjedde med skia til Richardsson på sisterunden? Så ut som en million på nest siste runde, men virket som om smørerne hadde glemt å legge feste på skia hans på siste runden. Synd.

Inlagd: 2012-03-10, 15:49
Skriven av: Lyman

Skönt att inte se hela loppet. 34 löpare ut på sista varvet. Har sagt det förr. Banan i kollen är ingen bra masstartsbana. Visst är den hård, men man tjänar inget på att gå starkt uppför. Man kunde vara 25 sekunder efter på toppen och vara ifatt nere vid stadion. Helt rått av rönning dock. Vilken åkare!

Inlagd: 2012-03-10, 15:49
Skriven av: anders

Odd-Björn Hjelmeseth är en riktig hjälte:
http://sport.aftenposten.no/sport/langrenn/article227754.ece

Härligt gjort av Rönning, får hoppas Vasaloppet blir standard uppvärmning för en (individuell?) Kollenfemmil i framtiden!

Inlagd: 2012-03-10, 15:49
Skriven av: Skidjan

Jag tror inte det var skidorna som var felet. Svenskarna har inte topp på sista varvet men det var orken som var felet.

Inlagd: 2012-03-10, 15:50
Skriven av: anders

Lyman: noterade det också, alla svenskar förutom Södergren verkade ha lite snålt med fäste efter sista bytet. Daniel och Johan började saxa oroväckande tidigt. De låg topp 4 innan första backen, sen runt 20 efter den..

Inlagd: 2012-03-10, 15:51
Skriven av: Skidjan

Anders: Södergren var ju starkare än Olsson i backarna, det var ju hur märkligt som helst.

Men man måste inse att: dåligt fäste -> man blir trött av alla släpp -> ännu sämre fäste.. ond spiral.

Inlagd: 2012-03-10, 15:52
Skriven av: Skidjan

sömnpiller. Masstart på holmenkollens 5-mil måste vara bland det tråkigaste att kolla på. T.o.m. långloppen kan vara roligare eftersom det oftast är flackt och luckor KAN uppstå.

Men rolig spurt och jättekul att Rönning tog det!

Inlagd: 2012-03-10, 15:57
Skriven av: rubik

Var det årests tristaste lopp, underhållningen var Södergrens och Eliassens kamp om plats 50. Då är det illa. Rogla och Rybinsk var heller inget vidare, men bara 1/4 så tråkiga.

Vet ni vad Teichmann, Pölsa, Pentisen, Eliassen, Volthenzev, Dementiev och Panzhinskiy har gemensamt. Det har alla varit topp 6 i ett lopp i år och får inte åka wc-avslutningen. Det suger. (inte Dopmentiev men resten)

Inlagd: 2012-03-10, 16:01
Skriven av: JonasE

Til alle sikinteresserte som ønsker tilbake den ordentlige femmila i Kollen: Dream on!

For det har Norges skiforbund og arrangørene i Kollen bestemt. De unnskylder seg med kommersielle interesser, men det er rent oppspinn og løgn, selvsagt. Holmenkollen har vært arrangert med fulle hus hvert eneste år!

Og ikke skyld på Petter Northug, for i likhet med alle store langregnnsløpere og genuint skiinteresserte så vil han ha intervallstart på femmila. Men de blir ikke hørt.

Her er feigingenes ansikt, dem som vil ha fellestart på femmila, fordi det øker Norges sjanser til seier:

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/vm2011/article3105177.ece

http://www.dn.no/dnaktiv/article2172717.ece

Inlagd: 2012-03-10, 16:26
Skriven av: fabulator

En bra insats av våra åkare. Men en dålig smak i munnen efter dödsolyckan i skicross. Hemskt att folk skall slå ihäl sig under idrott.

Inlagd: 2012-03-10, 16:34
Skriven av: nisse

Fader for en fin dag, og for et morsomt løp. Rekk opp hånda alle de som hadde trodd at Rønning skulle slå Cologna i en spurt!

Tungt i dag, synes oppriktig synd på flere av de løperne som måtte slippe, de hadde det vondt i dag. Bortsett fra Hjelmeset da, som smilte og vinket til publikum på frognerseteren. Dere kan si hva dere vil, men kollen femmila er fortsatt en veldig bra fest!

Inlagd: 2012-03-10, 16:47
Skriven av: Hanne

Jeg hørte på SVT at det var det norske publikumet som hadde forlangt at femmila skulle være fellesstart. Det er selvføgelig ikke sant.
Ikke en eneste avis, en eneste kommentator i media, ikke en eneste i publikum, ikke en eneste skiløper jeg har snakket med eller lest eller hørt om ønsker fellesstart i femmila. Legg merke til at det var nesten tomt av folk langs løypa i dag i motsetning til tidligere.
Forresten, for dere som ikke har vært i kollen, der er oppover på slutten av oppløpet, derfor ble det diagonal….

Inlagd: 2012-03-10, 16:49
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa: Blomman och Karlsson menar att det är Norska förbundets fel att det är masstart för att de vill ha en norsk vinnare av loppet därav masstart.

Inlagd: 2012-03-10, 16:59
Skriven av: Joel Burman

JonasE..”var det åretst tristaste lopp”.. Nei årets tristaste lopp var 30 km fellestart i Nove Mesto…..;)

Inlagd: 2012-03-10, 17:00
Skriven av: tolsrav

Det er nok først og fremst kollenarrangørene som ønsker seg fellesstart fordi de tror det vil føre mest betalende publikum, noe jeg tror de kan ha rett i. Vi får bare håpe at Kollen blir så vellykket som arrangementsted at de kan ta seg råd til å arrangere fellesstarter etterhvert, leste i avisen i går at det er en viss stemming for det.

Personlig hadde jeg helst sett at det var intervallstrt, men jeg vet at det er mange som foretrekker fellesstart også. Var i selskap med en flere unge skiløpere (rundt 14) etter Davos og de kunne ikke skjønne hvordan noen kunne foretrekke intervallstart (som de synes var gørrkjedelig) over fellesstart.

Inlagd: 2012-03-10, 17:12
Skriven av: Hanne

Og forresten, selvom det er litt slak oppover på oppløpet, er det i nesten alle fører et klart stakeoppløp.

Inlagd: 2012-03-10, 17:14
Skriven av: Hanne

Rastjapa, om det är så att ikke en eneste i publikum vill ha masstart så gör ett upprop för att få publikum att bokotta 5-milen nästa år.
Här i Sverige borde vi göra samma sak om inte 5-milen på VM i Falun blir individuell start.

Inlagd: 2012-03-10, 17:14
Skriven av: Allan Vallan

Har för mig att både Kalla och Harvey spurtade hem guldet med stakning ifjol, så tungfört var det.

Inlagd: 2012-03-10, 17:31
Skriven av: JonasE

Ingen Rydqvist imorgon.

Inlagd: 2012-03-10, 17:47
Skriven av: JonasE

Jeg elsker Oddbjørn Hjelmeset!!

http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.8029651

Inlagd: 2012-03-10, 17:52
Skriven av: Hanne

Har du svenskanpassad länk på oddbjörn?

Inlagd: 2012-03-10, 17:55
Skriven av: JonasE

Jag har inget emot masstart (svär i kyrkan nu jag vet) och tycker att det är en intressant och spännande tävlingsform. Framför allt (vilket jag har nämnt förut och därför känner mig tjatig, förlåt för det) är det för att det är så många med om budet långt in i tävlingen. Visst var det spännande med intervallstart också och det älskar jag, men publiken över hela skidvärlden får med trettio åkare kvar sista milen fortfarande hoppas på en seger eller pallplats till sina åkare. Sedan ska man inte underskatta enkelheten i produktion för arrangörerna.

MEN, banan i Kollen är inte perfekt för masstart. Visst är den såpass hård att den skiljer agnarna från vetet, men den är också såpass hård att det är svårt för åkare att köra på tidigt i loppet utan att riskera att spräcka sig. Den är också helt värdelöst uppbyggd med en enorm stigning som är svår att forcera med högt tempo som sedan följs av en perfekt utförslöpa som är som gjord för att glida ikapp. Det är sorgligt att löpare som är 25 sekunder efter på toppen är först nere i botten. Masstartsbanorna måste bli smartare designade.

Dessutom är det urtråkigt att se samma slinga om och om igen.

MEN, all heder åt Kollenpubliken, norska arrangörer, tv-producenter och framför allt Eldar som går in i historien som en av de största klassiska åkarna. Vilken bragd. Från Vasan till kollenseger.

Inlagd: 2012-03-10, 17:59
Skriven av: Anders

Får dere ikke sett den? Søren heller, kanskje dere kan sende en mail til SVT og spørre om de kan legge ut reportasjene, de pleier jo og samarbeide med NRK, og bør egentlig også hylle en av de aller mest populære utøverne i verdenscupsirkuset. Hvis ikke må man nok google hvordan man får seg norsk ip, gjør det når jeg jobber utenlands og det er rimelig rett fram så lenge man følger instruksjonene…

Inlagd: 2012-03-10, 18:03
Skriven av: Hanne

Enig med Anders i at løypa ikke er helt ideell for fellesstart, det viktigste for å få gode fellesstartløyper er flate partier etter motbakkene slik at det lønner seg å kjøre hardt oppover… Mye opp og ned er fordel gode spurtere med enn viss kapasitet.

Inlagd: 2012-03-10, 18:10
Skriven av: Hanne

Anders – enligt ditt resonemang om varför masstarter är bra (de flesta åkare är med inför slutet), tycker jag är märkligt. Tänk om man i andra idrotter skulle skapa ett läge där de som är lite bättre (märk väl att jag säger ”lite bättre”) än de andra inte skulle kunna använda detta. Jag tycker skidåkning främst är en uthållighetssport och det är trist att det ska bli en stor massa som harvar sig fram genom spåren eftersom det krävs en jävla osannolik form och vansinnigt bra skidor för att ha en teoretisk chans att dra ifrån de övriga i ett ”tidigt” läge. I friidrott så maxar man allt fullständigt t.ex. men i skidåkning så hamnar åkarna i vilofaser när det inte finns någon mening med att utnyttja sina krafter, sedan hoppas man på det bästa i en spurt… så nu har jag fått tala ut.

Masstarts lopp ibland, självklart!
Men utvecklingen mot enstaka intervallstartslopp är jävligt tråkig. Jag tror man snart kan börja sänka träningsdosen under året. En åkare på 95 % av sin kapacitet kan göra exakt samma resultat som när han/hon ligger på 100 % i masstartslopp.

Inlagd: 2012-03-10, 18:44
Skriven av: rubik

Oddbjörn för svenskar.se:

http://mobil.nrk.no/m/artikkel.jsp?art_id=18029651

Inlagd: 2012-03-10, 18:53
Skriven av: Oskar

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10078098

Trågikt!

Inlagd: 2012-03-10, 18:54
Skriven av: Alexander

Dom kanske lackade över att Södergren inte fick vinna igen.

Inlagd: 2012-03-10, 19:01
Skriven av: Oskar

rubrik>> I friidrott är väl femmilen att jämföra med marathon. Vore kul om dom testade intrevallstart ;-).

Inlagd: 2012-03-10, 19:27
Skriven av: Björn

Hva tror folket om morgendagen, er det noen som kan true Therese Johaug på ei knallhard tremil med sugeføre?

Jeg tror ikke det. Kowa er nok veldig motivert for å vinne dette, Marit også. Men spesielt Marit blir for tung for dette føret. Kan det være at Steira gjør et kanonløp? Det hadde væt veldig artig om hun fikk en skikkelig topplassering!

Ellers tror jeg lette Weng kan overraske, og håper også litt på russiske Ivanova.

Inlagd: 2012-03-10, 19:29
Skriven av: fabulator

Med tanke på all dräggfylla i Holmenkollen så förvånar det mig inte att sådant sker.

Inlagd: 2012-03-10, 19:33
Skriven av: Benke Benbrott

Dags för glasögon? Syns klart och tydligt på bilden att det är backe upp in i mål.

Inlagd: 2012-03-10, 19:55
Skriven av: Andreas

Bra lopp av många svenskar idag Södergren gjorde de riktigt tappert idag tog sina chanser att ta många poäng tyvärr räckte de inte ända fram men jag tycker han gjorde de bra såg rapp å bra ut länge,,,Olsson inte samma topp from som tidigare en Olsson i topp from hade aldrig legat så lågt bak på sista varvet när de blev stul men ändå ett mkt bra lopp av Olsson..Hellner klart godkännt..Jens Eriksson gjorde de jätte bra hade en jätte bra avslutning kul att jens tagit ett steg till i år..

Inlagd: 2012-03-10, 20:07
Skriven av: jossa

Instämmer med dig jossa om svenskarna, men måste du särskriva så mycket?

Gör faktiskt lite ont i ögonen.

Inlagd: 2012-03-10, 20:23
Skriven av: Benke Benbrott

Idag hann jag med att under 5-milen handla mat och tanka bilen samt sova en stund innan loppet avgjordes sista 50 m.

Inlagd: 2012-03-10, 20:54
Skriven av: KnutG

Benke Benbrott: analyser är sällen korta å enkla som många här tycker..inte alltid dåligt reslutat Kalla å Heller = dåliga skidor :)

Inlagd: 2012-03-10, 21:01
Skriven av: jossa

Vill men vinna ska man nog undvika vara med å spurta om poäng Ronning Colongna å många av topp 10 åkarna tog få spurt poäng .. de ska man tänka på när de bir mästerskap då kommer loppen bli ännu mer defensiva tror jag å ingen kommer slösa krafter fören i slutet nu hade ändå en del åkare orsak att ändå försöka sätta fart..

Inlagd: 2012-03-10, 21:18
Skriven av: jossa

Såg själv bara de 10 sista minuterna (snabbspolade). Synd om Södergren ifall han la för mycket krut på spurtpriserna, han skulle ha behövt bli fyra eller femma i mål idag.

Intervallstarten tillbaka i Kollen tack.

Inlagd: 2012-03-10, 22:01
Skriven av: Jörgen

Ha ha. På Kveldsnytt på NRK var det intervju med en gråtende Hjelmeset, samt at de viste klipp fra løpet hans og målgangen. Damer hadde flashet puppene til ham, med navnet hans skrevet på.

I en bisetning til slutt: ”det var forøvrig Eldar Rønning som vant løpet”.

Oddbjørn er stor.

Inlagd: 2012-03-10, 23:35
Skriven av: Tor

Jörgen – södergren kommer aldrig komma top 5 på ett masstartslopp oavsett hur bra form han är i. Han har inte den spurten, och han är inte så omänskligt mycket bättre än den övriga världseliten att han kan krossa dem och gå ifrån ensam.

Inlagd: 2012-03-10, 23:42
Skriven av: rubik

Rubik; ”Han har inte den spurten”. Du märkte inte tempoväxlingarna vid spurtarna längs med banan? Han åkte för övrigt så taktisk han kunde utifrån förutsättningarna, han behövde alla poäng han kunde få, kunde som inte lita på målgången och spara allt krut där, eftersom banan ser ut som den gör är detta vanskligt. Där fältet trycks ihop vid samtliga utförslöpo, åter och åter igen. Lätt att fastna bakom någon Röddräkt till exempel.

Ja, intervallstart i Kollen! I det sugande föret som rådde igår vore det dock inte optimalt med detta heller då första åkare troligtvis skulle få längre åktid än bakomvarande. Eller så ligger de och sparar sig för att hjälpa varandra och sedan spurta på slutet… Tja, inte vet jag.

Men norska skidförbundets beslut att aldrig ha masstart i Kollen känns som en dålig Norgehistoria.

Inlagd: 2012-03-11, 01:53
Skriven av: Karolina

Aldrig mer ha intervallstart skulle det vara såklart!

En norsk, en tysk och en TV-producent satt vid ett bord…

Inlagd: 2012-03-11, 02:07
Skriven av: Karolina

Karolina:
”Du märkte inte tempoväxlingarna vid spurtarna längs med banan?”
Det är stor skillnad på att ta ett spurtpris och på att vinna en spurt om segern.

Inlagd: 2012-03-11, 08:45
Skriven av: SweTor

Självfallet, men han kunde ändå inte lita på en pallplats för att skrapa ihop tillräckligt poäng. Nu råkade han tyvärr byta bort sina superduper plussgrads-skidor, vilket jag inte riktigt fattar. Samt att orken kanske inte fanns för att kriga in till slutet…

Inlagd: 2012-03-11, 09:04
Skriven av: Karolina

Naturligtvis gjorde han rätt som försökte ta spurtpoäng men det är mycket lättare att vinna en spurt där än att vinna spurten om slutsegern. Han har ju försökt med det många gånger i sin karriär och aldrig lyckats. Även om han låtit bli extrapoängen hade han tyvärr inte haft en chans på slutet.

Inlagd: 2012-03-11, 10:40
Skriven av: SweTor

Karolina – Jag talade om segern, alla maxar inte för spurtpriser.

Inlagd: 2012-03-11, 11:00
Skriven av: rubik

Jeg vet ikke om dagens 30km ble sendt på TV i Sverige. Her kommer en liten rapport fra løpet,Sto langs sporet, og hadde god oversikt over løpet. Her var det full fart fra start. Bjørgen med klampen i bånn fra start, noe som fikk løpere som Kalla og Weng til å gå seg stumme før 5 km. De tre store gikk i fra feltet umiddelbart, men Johaug fikk en down halvveis. Kom tilbake, men ikke forbi Kowalzcyk i spurten. Løpet Bjørgen gjorde i dag er, slik jeg ser det et av de beste som noen kvinne har levert. Vakkert, kraftfullt. For Sverige gikk Sofia Bläckur bra. Tapte fra start, men tok innpå Haag og Kalla på de siste kilometerne og endte på 14plass. Kalla som så helt slut ut kviknet også til på siste ti km.
På fjerde, selfølgelig Steira, foran Ishida.
Det ble en tatt finish mellom Kowa Johaug. Har det vært nevnt i media. Det var flere kreative sporvalg den siste km.

Inlagd: 2012-03-11, 15:05
Skriven av: Rastjapa

Skidåkarna var bättre tränade 1982? kollade ett klipp från 1982 då Wassberg vann, surföre, obefintliga spår, tunga stavar, ingen stenslip, inga supervallor.
Tror Holmenkollens banor var tuffa då också.
Underbart att så åkarna åka skidor en och en,se skillnaden i teknik och åksätt,urkraften, en skönhetsupplevelse i vacker natur, masstarter är bara trist att se, en grötig massa, spännande sista minuterna bara.

Inlagd: 2012-03-12, 09:04
Skriven av: KE

Bättre tränade? Snarare annorlunda tränade. Dagens skidåkare behöver helt andra färdigheter.

Inlagd: 2012-03-12, 09:35
Skriven av: Anders

2.36 på 5 mil är en kass tid, stenålderstid 2012.

Inlagd: 2012-03-12, 10:19
Skriven av: KE

KE, föret spelar nog en stor roll, banan likaså, men största skillnaden är tävlingsformen.

Inlagd: 2012-03-12, 12:36
Skriven av: Anders

KE..Med tiden 2.36 på 5-milen på lørdag, hadde du blitt nr 41! ;)

Inlagd: 2012-03-12, 12:47
Skriven av: tolsrav

Nuvarande 5-mil i holmenkollen är väl 53 km därav extra långa tider vet inte exakt hur lång den gamla 25 km banan var , men dagens bana är alltså längre än 50 km

Inlagd: 2012-03-12, 13:51
Skriven av: Erik

Hade lite dålig koll på tiden, tycker fortfarande det är dåligt med 2.32
Lite spurtpriser, en klunga som glider ikapp nerför,alla vet att det är ingen idé att ens försöka gå ifrån,gäller bara att spara sig så mycket det går till spurten. Spännande i 1 minut, jättekul att kolla på! Gäsp.

Inlagd: 2012-03-12, 14:18
Skriven av: KE

Från Hellners blogg:
Alltid kul att åka i Holmenkollen, grym publik och fina banor. Måste ändå ta tillfället i akt göra min röst hörd angående att det är masstart på den här femilen. Tycker det är riktigt uselt! Saknar verkligen att få tävla en individuell femil i världscupen. Det blir ett helt annat typ av lopp då, man slipper gruffet i klungan och får kämpa mot sin egen trötthet på ett lite annat sätt. Jag önskar och hoppas enormt att det ändras tillbaka till individuell start nästa gång.

Inlagd: 2012-03-12, 15:40
Skriven av: JonasE

I LOVE HELLNER och lyfter upp det till ett helt inlägg.

Inlagd: 2012-03-12, 15:56
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values