23 februari 2011, av Oskar

Nya metoder för att upptäcka bloddopning!

Enligt Aftonbladet, som citerar norska VG kommer man nu mera kunna se om en person bloddopat sig med sitt eget blod genom att man hittar små substanser av plasten från behållarna där blodet legat lagrat:

”Bloddopning är en metod som funnits till och från i sporten sedan 1947. Utövare tappar sitt blod, skiljer ut och fryser ner de röda blodkropparna och för tillbaka blodet lite före en tävling. När Epo kom försvann bloddopning men efterhand som vi lärde oss och spåra de konstgjorda ämnena fick bloddopningen renässans.”

Nu hoppas jag att fuskare avslöjas men helst av allt vill jag ju att inga blir avslöjade då jag hoppas att spelen är rena.

Läs mer: Aftonbladet

24 kommentarer till ”Nya metoder för att upptäcka bloddopning!”

Var ju snack om det redan under Clentador-saken, att man fann plastrester. Vi får se om WADA drar fram det ”esset” ur rockärmen då spanjorerna har friat sin landsman.

Inlagd: 2011-02-23, 00:42
Skriven av: Skidjan

Det kommer säkert dyka upp idrottare som förvarat sin mat i samma typ av plast som blodpåsarna innehåller. Tekniskt går det dessutom att komma sunt testet genom att förvara blodet i en annan typ av påse eller på annat sätt.

Inlagd: 2011-02-23, 04:30
Skriven av: Kurt

Jag tror inte att det är så lätt att byta behållare. Den är nog behandlad med diverse för att blodet inte skall förstöras. Det var ju en Italienare som försökte bloddopa sig själv och låg för döden på sjukhus. Men omöjligt att lura testen är det säker inte. Jag reagerade på en sak i Liberec där Kowa tilläts att åka hem till Polen för att träna inför tremilen. Varför man använder en vilodag till att resa massor med mil för att träna när man är på en träningsanläggning kan man ju undra. Men hon kom tillbaka och krossade allt så resan var tydligen välgörande.

Inlagd: 2011-02-23, 08:14
Skriven av: nisse

Jag har funderat på det där med plast och det kan vara så att plastpartiklarna ser olika ut beroende på hur det har kommit till blodet: har de injicerats så har man nog alla möjliga storlekar medan om de har kommit dit genom att ta sig igenom kroppens barriärer så kanske de största partiklarna är bortfiltrerade. På detta sätt borde testet vara någorlunda plastoberoende. Det här är självklart bara en chansning, har ingen som helst koll på hur plast beter sig i kroppen.

Inlagd: 2011-02-23, 13:16
Skriven av: toriv

Men handlar det inte om en speciell mjukgörare, en viss kemikale, som bara används i blodpåsar? Inte själva polymererna (plasten). Den uppfattningen har iaf jag fått…

Inlagd: 2011-02-23, 13:27
Skriven av: Frans

Låter visserligen rimligare, men då blir det återigen vanskligt att bevisa varifrån mjukgöraren kommer.

Inlagd: 2011-02-23, 14:27
Skriven av: toriv

Ny metode for å oppdage bloddoping, og Veerpalu legger opp umiddelbart etter bekjentgjørelsen av dette. Virker noe merkelig å legge opp dagen før VM starter..

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10022249

Inlagd: 2011-02-23, 14:46
Skriven av: mac

mac: visst kan man alltid hålla på och spekulera, men faktum är ju ändå att han har haft otroligt stora problem med knäna i många år nu. Efter hans guld för två år sedan pratade jag med en estländsk vän som också är skidintresserad och han blev vädligt överraskad eftersom han något år tidigare inte ens trott på en start för Veerpalu.

Inlagd: 2011-02-23, 15:26
Skriven av: toriv

toriv: det kan ju bli så att bevisbördan hamnar hos den som är tagen i dopingkontrollen, dvs det är upp till NN att bevisa nåt av:
a) substansen hamnade i NN’s kropp utan NN’s vilja eller förekommer där naturligt (och att NN har gjort alla rimliga anstalter för att se till att inte få i sig substansen)
b) att det är ett ”falskt positivt”-test

Lite om testet (varierande kvalitet på inläggen)
http://forum.cyclingnews.com/showthread.php?t=11770

Inlagd: 2011-02-23, 16:10
Skriven av: Skidjan

Skidjan: tack för länken. Har läst en del men är inte tillräckligt intresserad för att läsa allt. :) Verkar onekligen finnas problem i alla fall, men man får ju förutsätta att WADA, FIS & Co. har kommit längre i utvecklingen än vad de har publicerat.

Tror inte att bevisbördan kommer läggas på utövaren, men man vet ju aldrig…

Inlagd: 2011-02-23, 16:39
Skriven av: toriv

”Jag reagerade på en sak i Liberec där Kowa tilläts att åka hem till Polen för att träna inför tremilen. Varför man använder en vilodag till att resa massor med mil för att träna när man är på en träningsanläggning kan man ju undra.”

Massor av mil? Hon åkte till den polska skidorten ”Szklarska Poręba” vid polsk-tjeckiska gränsen, inte alls jättelångt från Liberec…

Inlagd: 2011-02-23, 22:19
Skriven av: Justiman

JUstiman: Det är fortfarande lite konstigt agerande.

Inlagd: 2011-02-23, 22:24
Skriven av: Joel Burman

Orsaken till att ni tycker det är konstigt är att hon är Polska. Ingen verkar tycka det är konstigt att Olsson reste hem från Drammen till nåt ställe ute i skogen för att om nån dag resa tebax ti Norge.

Inlagd: 2011-02-23, 22:36
Skriven av: Frans

Frans: tack för den! :)

Inlagd: 2011-02-24, 21:05
Skriven av: toriv

Frans: Tycker du att det är ok att åkare lämnar tävlingarna för en resa på ett par dagar? Det enda som bloddopare riskerat upptäckt på är ju den utrustning som krävs för tranfusionen. Och säg vad du vill men jag tvivlar mer på Polen än Sverige.

Inlagd: 2011-02-24, 21:12
Skriven av: nisse

Majdic ungefär ett år för sent: http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10022337

Inlagd: 2011-02-25, 00:48
Skriven av: Joel Burman

nisse: Det är mobbningen av Kowalczyk jag inte gillar. Tycks va OK att säga vad som helst om henne.

Tycker du att Mats Larsson inte skall få komma tillbaka till stafett/sprintstafett om han blir frisk? Att ha möjlighet att åka hem för lite kvalitativ vila mitt under VM kallas hemmaplansfördel.

Inlagd: 2011-02-25, 07:33
Skriven av: Frans

Jönsson lämnar VM – tillfälligt: ”Jag drar härifrån nu och laddar på ett annat ställe i några dagar. Sen kommer jag tillbaka till teamsprinten”.

Vill påpeka att jag vet att Emil inte skall åka och dopa sig.

Men, vad säger du om detta Nisse?

Inlagd: 2011-02-25, 09:58
Skriven av: Frans

Jag tycker det är fel. Av princip så är det inte bra för antidopingsystemet att åkare lämnar tävlingsplatsen. Nu är givetvis Jönsson en ärlig person men det är inte bra.

Inlagd: 2011-02-25, 10:19
Skriven av: nisse

Emil Jönsson kan tydligen åka hem utan att misstänkas – så icke Kowalczyk. Björgen kan ta längre pauser och sedan dyka upp och vinna utan att misstänkas – tänk om Kowalczyk hade gjort så.

Det är tråkigt att folk anklagar Kowalczyk baserat på fördomar om vilka länder som dopar sig och vilka som inte gör det. Kowalczyk är förmodligen en av de som dopingtestas allra mest. Jag gissar faktiskt på att ingen testas lika ofta som hon. Dessutom tog hon guld i Vancouver och då reste hon INTE hem.

Inlagd: 2011-02-25, 22:39
Skriven av: Justiman

Det är ingen skillnad på att vara på tävlingsarenan eller annan plats. Rapporteringsskyldigheten till WADA, och tillgängligheten för ”out of competition” tester är den samma oavsett adress.
Ingår man i ”testing pool” så rapporterar man varje dygn i förväg och för en timme varje dag. Låt dom resa vart dom vill.

Inlagd: 2011-02-25, 23:05
Skriven av: Björn

Björn, problemet med at man kan forandre sitt oppholdssted et døgn før er at det i prinsippet er meget vanskelig for dopingjegerne å følge etter, jeg tror mange utøvere utnytter systemet og forandrer oppholdssted et døgn før slik at mange av de planlagte dopingkontrollene blir både for dyre og for kompliserte å utføre. Blant annet Pechstein, tysk skridsko utøver som har vært utestengt for doping, mistenkes for dette. Hadde det vært opptil meg burde utøverne ikke kunne forandre sitt planlagte oppholdssted under mesterskap(og helst i to uker før også), i hvertfall ikke med mer en et par mil.

Ellers enig med Frans i at det er unødvendig å mistenke Kowalczyk, såvidt jeg vet dro hun til Polen for å koble av (jeg synes å huske at hun dro på shopping), noe lignende har både norske og svenske utøvere gjort i flere mesterskap.

Inlagd: 2011-02-25, 23:34
Skriven av: Hanne

nisse: menar du att Kowalczyk åkte hem till Polen under VM 2009 för att träna? hur säker är du på de? för mig låter de helt otroligt ? hon hinner ju knappet hem å vända åkte stafett torsdag eftermiddag sedan tremilen på lördag förmiddag..

så mkt som Kowalczyk tävlar på bra nivåhela tiden har jag svårt å misstänka henne…´+ att då är hon alltid lätt att testa, tävlar säkert mest av alla…

Inlagd: 2011-02-26, 00:08
Skriven av: jossa

Som vi misstänkte så bidde det till slut för svårt med denna metod:

http://svt.se/2.21335/1.2600606/dopningstest_for_plastrester_slopas&from=rss

Inlagd: 2011-11-13, 00:10
Skriven av: toriv

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values