03 januari 2011, av Oskar

Hellner ny totaltrea!

Ett riktigt spännande lopp idag! I och med att det är tour och bonus delas ut här och där känns det ganska spännande nästan hela tiden. Kul! Däremot gör spurtpriserna att loppet blir rätt så ryckigt och nästan hela tiden är gruppen samlad och det känns som om ingen verkar bry sig om att göra en utbrytning utan allt blir en enda stor taktikfest! Kul i toursammanhang men helst inte i vanliga världscupen och mästerskap tack!

Marcus Hellner åkte riktigt bra idag men hade kunnat gå ännu bättre om han inte hade ramlat strax innan en av spurtpriserna. Det märktes i slutet att han krafterna började tryta och att han inte skulle vara med i toppen i målgång men så länge han inte tappade för mycket tid var det ju lugnt. 11 sekunder efter i mål är klart godkänt, även om det i sin tur betyder att han om han orkat hänga med in i mål och skippat något spurtpris hade det resulterat i liknande tider. Fast då kanske Cologna hade fått ännu mer bonus utmed banan…

Ja det blir mycket att tänka på som skidåkare (och tv-tittare) nuförtiden. Förr var det bara att bomba på mot klockan och hoppas att man var snabbast. Idag är det helt andra egenskaper som krävs för att vinna, ja om man inte är helt makalöst stark och kan köra ifrån hela rasket, men det är det väldigt få som klarar, åtminstone på herrsidan. Idag gäller det att kunna ta position, åka snålt, taktiskt och samtidigt kunna göra små interims-spurtar då och då. Hujedamig!

Mycket snack om Hellner, men vi får inte glömma att Daniel Rickardsson blev sexa idag! Riktigt riktigt bra! Åh det var så härligt när fyra svenskar låg i bredd under det tidiga skedet av loppet. En sådan fröjd för ögat!

Anders Södergren fick äntligen till ett helt OK lopp, tyvärr verkade det som om han gick mot ett icke-existerande spurtpris på ett av varven. Klantigt! 29:a blev karln i mål.

Emil Jönsson försökte gå mot några spurtpriser men hade tyvärr inte krafterna att bränna fram och sno sekunder från täten. Men i sin helhet gjorde gossen ett riktigt bra distanslopp, 33:a, 40 sekunder efter Heikkinen som vann.

Northug har ännu inte visat bländade form. Vid en av spurtpriserna låg han och blockerade allt för mycket enligt FIS och blev därför straffad och av med 15 bonussekunder. Petter:

”Det här är ett skämt. Jag tycker inte att jag gjorde något fel. Jag blev attackerad från höger och vänster (Cologna och Hellner på varsin sida) och försökte gå som mycket som möjligt i mitten.”

Några som var besvikna på banan var (enligt Aftonbladet) Olsson och Södergren. De ansåg att den inte var tillräckligt utslagsgivande. Olsson:

”Det är en parodi att åka omkring på en golfbana när det finns så mycket fina berg att köra i.”

Totalen efter halva Tour de Ski

1. Dario Cologna
2. Devon Kershaw +45.9
3. Marcus Hellner +1:06.1
4. Alexander Legkov +1:06.7
5. Alex Harvey +1:23.8
6. Matti Heikkinen +1:24.2
7. Petter Northug +1:42.6
8. Lukas Bauer +1:51.2
9. Martin Jaks +1:54.1
10. Ilia Chernousov +1:58.9

11. Daniel Rickardsson +2:01.5
17. Johan Olsson +2:22.2
20. Emil Jönsson +2:31.6
38. Anders Södergren +4:19.7
56. Jesper Modin +7:29.1

Man kan ju undra var tyskarna tagit vägen?! Bästa tysk ligger 21:a! Och Italienarna? 14:e ligger Frasnelli. Däremot går Kanada otroligt starkt! Två bland de fem bästa är riktigt grymt!! Bra för sporten! Northug är kvar på sjunde plats och Olsson klättar till 17:e. Rickardsson kliver två pinnar upp från 13:e. Jönsson tappar, vilket var väntat.

Totalställningen

Läs mer: Expressen, DN

48 kommentarer till ”Hellner ny totaltrea!”

Snart är det dags för fristilssprint och där vet vi vad Marcus kan hitta på. Det kan bli några sköna bonussekunder till där mot Legkov t ex.

Inlagd: 2011-01-03, 14:37
Skriven av: Gabriel

Cologna har virkelig seilt i fra som en storfavoritt til å ta denne touren. Northug er helt kjørt av dessverre. Han er nok ikke i sin beste form og da gjør det store utslag under en tour som dette. Når det gjelder Hellner så må nok han ta in minimum 30 sekunder på Cologna de neste 2 etappene for å ha noen som helst mulighet. Grunnen til det er at 20km løpet på torsdag kommer til å bli knalltøft med dravillige Bauer, Legkov og Cologna som kommer til å sette i gang et råkjør. Da tror jeg Hellner kommer til å tape mange sekunder. Jeg håper jo at han klarer å henge på, men det vil nok bli tøfft.

Inlagd: 2011-01-03, 15:08
Skriven av: Sven

Man kan ju verkligen undra vad Södergren höll på med…

Inlagd: 2011-01-03, 15:08
Skriven av: Joel Burman

Tror inte Hellner tappar något på Cologna i fristilssprint och 35km loppet. Snarare finns väl möjligheterna för att han tar in. Cologna klarar sig nog bra i fristilssprinten, men det är hårt och tufft i fristillssprint och Hellner har tidigare visat sig vara vassare än Cologna i det. Bauer, Legkov och Heikkinen bör tappa på sprinten även om de kan överraska så här sent in i touren. Tror Cologna får gå ut ca 45 sekunder före Hellner och Kershaw på jaktstarten, med Northug och Legkov halvminuten bakom. Blir en intressant jakt där jag tror att de kan plocka in en hel del tid på Cologna.

Inlagd: 2011-01-03, 15:12
Skriven av: Anders

Man får hoppas på Kung Bore på torsdag, med ett regn av stora lappvantar och hård vind

Inlagd: 2011-01-03, 16:45
Skriven av: gnällspik

Nu ligger ju Northug ännu mer bakom han mistade ju sina 15 sekunder han tog idag. Dom har överklagat men det finns inte en överklagan som har gått igenom på 6 år.

Inlagd: 2011-01-03, 17:18
Skriven av: Andreas P

http://svtplay.se/v/2286046/se_northug_hindra_hellner_och_cologna

Northugs diskning. 9 sekunder in i klippet ligger han långt till höger i bild, mitt framför Bauer. Sedan är han längst till vänster efter 12 sekunder, mitt framför Cologna som stannar till och viftar i protest. Vid 18 sekunder är han igen ganska långt till höger, framför Hellner, som han sedan håller fram till linjen. Hade han inte åkt framför Cologna hade han nog inte blivit diskad, men då hade nog Cologna tagit spurten istället.

Inlagd: 2011-01-03, 17:18
Skriven av: JonasE

Upp med torsdagens sprint tippnings inlägg!!!! =)

Inlagd: 2011-01-03, 18:22
Skriven av: Joel Burman

JB> Sprinten är på onsdag, så du inte missar den.

Inlagd: 2011-01-03, 18:53
Skriven av: JonasE

Hellner fällde sig själv, från Langd.se:
”Men det var mitt eget fel. Vet inte riktigt vad som hände, men plötsligt hade jag staven mellan benen och föll, säger Marcus, som drog med sig ett par andra åkare i fallet.”

Inlagd: 2011-01-03, 20:18
Skriven av: JA

Det var kul att Hellner slog Northug i spurten om sista bonus-sprinten. Det var nog guld värd för självförtroendet. Att Northug inte kan inse att hans sätt att åka inte är ok är väl ändå ganska korkat?

Inlagd: 2011-01-03, 20:28
Skriven av: Per

Rickardsson är tio sekunder efter Bauer. Vore mumma om han kunde gå vidare från sprintkvalet så att han kan ta rygg på tjecken på torsdagens jaktstart. Det kan mycket väl va en biljett framåt i fältet.

Inlagd: 2011-01-03, 21:33
Skriven av: manne

Per…..Kankje du skal lære Northug å åka skidor,er du landslagstrener eller? Høres ut som du er proff……………

Inlagd: 2011-01-03, 21:52
Skriven av: tolsrav

Heller? Stavningskontroll i titeln tack!

Inlagd: 2011-01-03, 22:03
Skriven av: uttern

Tolsrav: Synes også du snart må innse at Petter er en svært så uryddig langrennsløper. Idag (igjen) oppførte han seg som en villmann!! Soleklar disk

Inlagd: 2011-01-03, 22:15
Skriven av: Jomar Blekkås

Jag har ingen koll på vad reglerna säger men den stängning som Northug gjorde mot Cologna var väldigt ful och osportslig, näst intill en tackling, och störde helt klart Cologna. När han gick över till andra sidan och stängde Hellner så var det inte lika fult. Däremot om han säger att han försökte gå i mitten så mycket som möjligt så är det inte sant och det känns som om Northug börjar bli lite desperat nu och bör lugna ner sig så att han inte går över gränsen och gör bort sig rejält. Det känns också som det saknas ledarskap på den norska sidan, Northug behöver säkert lite lugn och ro nu och de norska ledarna klarar inte av att skapa det lugnet.

Inlagd: 2011-01-03, 22:26
Skriven av: Tobbe H

Blekkås…Men de 15 bonussekundene får Northug tilbake! Garantert……Han er jo kongen!

Inlagd: 2011-01-03, 22:30
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Vad menar du med kritiken mot Per???? Inte tusan måste man vara landslagstränare för att inse att en halvbra åkare som Northug(i år) åker över gränsen! känns patetiskt med sådana kommentarer!! och nej jag är inte landslagstränare i längdskidor jag heller (men fd i annan idrott)

Inlagd: 2011-01-03, 22:31
Skriven av: Göran

Nej jag är inte landslagstränare. Tolsrav jag förstår att du har det tufft nu, så det är helt ok att du är lite grinig.

Inlagd: 2011-01-03, 22:43
Skriven av: Per

En kommentar dock, jag tycker de skall ha korridorer innan spurtpris på samma sätt som på upploppet. Detta för att göra det tydligt vad som är ok och inte.

Inlagd: 2011-01-03, 22:45
Skriven av: Per

Södergren har verkligen inget taktiskt huvud. Visas återigen idag då han drar ifrån fältet uppför spurtbacken på ett varv då det inte delas ut bonussekunder.

Inlagd: 2011-01-03, 22:51
Skriven av: Nisse

Göran…”halvbra åkare som Northug”
Skisesongen 2010/2011 er vel ikke over riktig enda! Og dagens avgjørelse var feil! Hellner med fl. hadde samme oppfatning…

Inlagd: 2011-01-03, 22:52
Skriven av: tolsrav

Hur många gånger ska jag behöva be er lugna ner er mer era påhopp över nations-gränserna??

Inlagd: 2011-01-03, 23:00
Skriven av: Oskar

En användare på VGD postade detta ang reglerna:

§391.7 *(1),
”A penalty will be assessed by the Jury where the competitor violates the rules of responsibility of competitor during the competition or demonstrates unsportsmanlike behaviour (art. 340.1 – 340.1.7)”

§340.1.3 *(1),
”A competitor who is overtaken must give way on the first demand except in sprint competitions and in marked zones (see 340.1.4). This applies in classical technique courses even when there are two tracks and in free technique courses when the skier being overtaken may have to restrict his skating action. When overtaking, competitors must not obstruct each other.”

§340.1.4 *(2),
”In all competitions obstruction is defined as deliberately impeding, blocking (by not following best line), charging or pushing any competitor with any part of the body or ski equipment. When overtaking occurs, competitors must not cause any obstruction. In general it is the responsibility of the overtaking skier to avoid any obstruction.”.

Den första och den sista paragrafen säger väl rätt tydligt att Northugs sicksackåkande var straffbart.

Inlagd: 2011-01-03, 23:02
Skriven av: Gabriel

tolsrav: halvbra är väl att ta i håller jag med om, bra åkare kan jag t.o.m. gå med på men inte mer, sedan kan jag tyvärr bara kommentera vad som skett fram till nu, har tyvärr ingen kristallkula! men det kanske du har?? i min värld är det solklart att han skall bli av med bonussekunderna. Kolla med Cologna! han är i och för sig så ödmjuk(=motsatsen till Northug) så han håller väl det för sig själv och låter resultaten tala.

Inlagd: 2011-01-03, 23:06
Skriven av: Göran

Oskar: Några gånger till lär det bli både under touren och resten av säsongen.

Inlagd: 2011-01-03, 23:10
Skriven av: Joel Burman

Tillägg:

Men då är det iofs mycket som borde straffas hårdare.

Jag tror att FIS vill markera lite mot Northug för den där prispallsincidenten i Cluzas. Sådana saker ses inte med blida ögon av huvudsponsorerna.

Inlagd: 2011-01-03, 23:10
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Helt rätt självklart spelar den förra incidenten in i det här domslutet.

Inlagd: 2011-01-03, 23:11
Skriven av: Joel Burman

“In all competitions obstruction is defined as deliberately impeding, blocking (by not following best line)”

Denne regelen er grei nok den, problemet er bare at den ikke er blitt håndhevet før. Derfor blir feil å ”plutselig” komme med den i denne sammenhengen. Ja, Northug i dag var ekstrem, men det forandrer ikke det faktum at det flere ganger tidligere har vært situasjoner hvor løpere har sperret andre ved å gå ut foran og dermed ikke fulgt den beste linjen. Et viktig prinsipp i en hver form for juridisk prosess er at reglene må håndheves likt for alle, og i lignende situasjoner. Hadde jeg vært FIS hadde jeg gått ut å sagt at slik oppførsel er uønsket, og vil bli straffet i fremtiden.

Den første reglen er bare en tulle regel, hva som er ”unsportsmanlike behaviour” kommer helt ann på øyet som ser. Selv synes jeg for eksempel at det er mye værre å rykke når en løper har falt eller skadet utstyret enn det er å sperre for folk som vil forbi, men det er er jo ingen fasit.

Inlagd: 2011-01-03, 23:31
Skriven av: Hanne

Appropå stängningar undrar jag vad ni skidkunniga anser om Jönssons byte av spår på sprintupploppet. Jag tycker det är gränsfall för vad man får göra. Tycker Cologna stängs och tappat fart. Har dock inte sett någon diskussion om detta alls. Är jag helt fel ute?

Inlagd: 2011-01-04, 00:49
Skriven av: Gurra G

Gurra G: Jag har inte reagerat så mycket på att Jönsson stängde för Cologna däremot var det väldigt många sprintskär av både honom och Kershaw just innan upploppet. Såg nästan ut som att de för ett par sekunder glömde vilket stil de åkte i.

Inlagd: 2011-01-04, 00:54
Skriven av: Joel Burman

Det där är svårbedömt!

Inlagd: 2011-01-04, 01:01
Skriven av: Jörgen

Tidigare så har ju Petter kunnat markera med ett ryck att han inte tänker släppa spurtpriset ifrån sig om/när någon försökt gå upp jämsides, det verkar han inte klara av att göra ännu i år.

Inlagd: 2011-01-04, 01:46
Skriven av: JA

Gurra G; Jag skrev om Jönssons stängning direkt efter loppet, eftersom jag reagerade på det. Han bytte ju spår precis innan korridorerna började och hindrade Cologna. Situationen är nästan identisk med det Kowalzbyk blev diskat för i Davos. Skillnaden är bara att Randall tappade betydligt mer fart då än vad Cologna gjorde nu.

Jönssons stängning var ett gränsfall.

Inlagd: 2011-01-04, 01:52
Skriven av: Frans

En eloge till Cologna och Hellner att de kan hålla sig så kalla och inte låter sig provoceras av journalisterna. De är båda ungefär lika gamla som Northug men uppträder som om de var 10 år äldre. De enda gånger Cologna tappar masken lite är då han får de ständiga frågorna om han är rädd för Northug i sammandraget, då ser man att han blir irriterad och undrar vad reportrarna sysslar med då det finns andra åkare som ligger mycket närmare.

Inlagd: 2011-01-04, 08:26
Skriven av: Tobbe H

Frans:

Randall tappade ”betydligt mer fart” eftersom att polskan klev på hennes skidor. Det var inte Jönsson i närheten av att göra på Colognas dito.

Inlagd: 2011-01-04, 09:00
Skriven av: Benke Benbrott

Dessutom hade Jönsson åkare precis framför sig och det fanns flera lediga spår åt höger för Cologna att byta till också. I Kowalczyks fall var det fritt framför henne och Randall hade inget spår längre ut till höger om sig.

Inlagd: 2011-01-04, 09:04
Skriven av: JonasE

Tobbe,

Cologna och Hellner slipper nog mycket av den journalist-press som Northug utsätts för. Kan tänka mig att det blir lite taggarna utåt när det står 20 journalister utanför hans vallabod och väntar.

För övrigt verkar vallaboden vara Northugs nya favoritplats på jorden?

Inlagd: 2011-01-04, 10:38
Skriven av: Oskar

JonasE – Precis. I en spurt i korridorer är det tillåtet att byta spår om man har åkare framför sig och att man inte på ett ojysst sätt hindrar åkare i det spår man byter till. Ojysst är att tex gå in så tajt inpå någon att man är på deras skidor eller att löparen blir hindrad i sin frekvens. Ligger man däremot först i sitt spår är det inte tillåtet att byta spår när spurtkorridorerna börjat. Innan spurtkorridorerna får man dock byta om man precis som ovan inte hindrar någon åkare.

Tyvärr är FIS regler skrivna mest med avseende på intervallstart när det gäller hindrande av åkare. I intervallstart måste du kliva åt sidan om en åkare kommer med högre fart bakom dig. Några tillägg till reglerna finns med luddiga formuleringar om att man inte får byta spår annat än för att ta den snabbaste vägen, vilket kan vara applicerbart i uppenbara fall, samt att man ska visa god sportslighet, vilket inte alltid är så uppenbart.

Införandet av masstarter med spurtuppgörelser och sprintåkning har satt de flesta tankar om gott beteende på prov.

Inlagd: 2011-01-04, 11:17
Skriven av: Anders

Northug kunde(borde?) ha diskats.

”Men när SPORT-Expressen konfronterar Jürg Capol, högste längdchef inom Fis, med Hellners åsikter ger han svensken rätt:
– Ja, det Petter gjorde i dag kunde ha medfört diskning, det är riktigt. Valet stod mellan det och 15 sekunders straff.

Varför diskades han inte?
– Efter diskussioner blev bedömningen att stängningen inte påverkade utgången av loppet, bara utgången av striden om spurtpriset.

Det låter som en gråzon?
– Naturligtvis är det lite så. Det finns inte nedskrivet exakt på papper alla situationer som kan uppstå under ett lopp.”

Inlagd: 2011-01-04, 11:20
Skriven av: JA

Kanske dags att revidera regelboken om den fortfarande hänger med ifrån intervall tiden… herregud.

Inlagd: 2011-01-04, 11:22
Skriven av: Joel Burman

Stoppa skidpepp pressarna Hellner skadade axeln igår!

http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/skidor/510023-hellner-skadad-kan-missa-sprinttavlingarna

Inlagd: 2011-01-04, 11:34
Skriven av: Joel Burman

Mer om Hellners skada:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article8367292.ab

Han verkar kunna fortsätta men reserverar sig om det blir värre! Typiskt!

Inlagd: 2011-01-04, 11:38
Skriven av: Joel Burman

Han kör nog på smärtstillande om det krävs
det är ju bara en sträckning.

Inlagd: 2011-01-04, 11:39
Skriven av: nisse

Nortis är en riktig fuling när han lägger den sidan till. Hittade ett klipp där han ondgör sig över hur svårt det nu kommer att bli att vinna Touren, när han blev av med bonussekunderna. Jojo.

http://www.skidsnack.se

Inlagd: 2011-01-04, 18:02
Skriven av: Skidsnackar'n

Hellner själv säger efter träningspass under vilodagen att axeln känns rätt okej och att kroppen i övrigt känns riktigt bra. Riktigt kul att höra. Som jag ser det avgörs touren under morgondagens sprint. Ett felskär kan leda till att folk blir utslagna och tappar tid som blir omöjlig att köra in senare. Herrarnas sprint känns tightare än tjejernas. Tror mer på Hellner än Kalla.

Inlagd: 2011-01-04, 19:05
Skriven av: Robert

Hellners blogg: ”Har precis varit och tränat här i Toblach och axeln känns helt OK. Har inte särskilt ont men den är lite stel och klen. Är inte direkt orolig för fortsättningen. Som det känns nu så ska de inte vara någon fara inför framtiden att tävla med den heller. Det blev bättre över natten och förhoppningsvis så blir det ännu bättre till imorgon.
Annars är läget på topp! Kroppen känns riktigt pigg och jag njuter av att tävla med den här känslan. Är ruggigt taggad för kommande tävlingar. Dario leder ju med en ganska trygg marginal just nu, men vi är många där bakom som jagar och jag tänker inte ge upp förrän vi är på toppen av Alp Cermis.”

Inlagd: 2011-01-04, 20:27
Skriven av: Oskar

Årets bild!!!

Inlagd: 2011-01-04, 22:35
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values