03 januari 2009, av Oskar

I morgon börjar klättringen!

Visst är tourens sista etapp spännande men jag har sagt det förr, det är lite för brant när man ser en hel del gå på ettans växel! Jag skulle hellre se skidåkarna åka lite längre men inte lika brant, kanske i en motsvaranded grön/blå slalombacke?

Well well, inför morgondagen tror jag det blir lite för svårt för Axel Teichmann att gå ikapp Dario Cologna. 34 sekunder är lite väl mycket, väl? Cologna är i sitt livs form och han kommer satsa allt i det här loppet. Teichmann däremot, well, med tanke på att han brukar vara sjukt bra i slutet på lopp så kanske inte detta gagnar honom jag kan tänka mig att han tappar ganska mycket mot Cologna i början av loppet och när det väl börjar dra ihop sig till att åka fort (sista biten av backen) så har avståndet växt lite väl mycket. Ni kanske nu vill påminna mig om förra årets superlopp av Kalla, jo visst hon plockade en jävla massa tid, men då var hon också helt oslagbar i skate samt åkte mot en tjej som knappt kunde skatea pga ryggsmärtor.

Så jag håller nog Cologna som vinnare. Teichmann blir tvåa, men därefter börjar spänningen! Rønning som ligger trea är bäst i klassisk stil, han hade 46:e tid och tappade hela 8 placeringar under första touren. Förra årets tour gick det ännu sämre, då hade han 50:e tid, gick ut som 16:e och var i mål 26:e… Well, så räkna med att Vassili Rotchev och Petter Northug, som startar runt 20 sekunder efter Rønning kommer åka snabbt i morgon. Och om Northug börjar få vittring mot Teichmann vilket kanske inte är helt omöjligt, ja då kan det gå undan. Hans förkylning han kände av igår syntes inte till i dagens masstart då han gjorde riktigt bra ifrån sig för att vara klassisk stil!

Sen då, jo tyvärr kommer nog Martin Johnsrud Sundby att tappa sin sjätteplats. Han är även han bäst i klassiskt. Men ska jag vara ärlig vet jag inte hur bra han är på att skate-klättra, vi får se. Inom loppet av 40 sekunder startar ett helt gäng bra åkare som gärna vill slå sig in bland de tio bästa så det kommer bli ruggigt hårt från plats sex och nedåt 15:e tror jag. Daniel Rickardsson som plockade 8 placeringar i totalen idag, åkte tyvärr ruskigt dåligt på förra årets final climb, då var han nästan sist av alla, sex från slutet för att vara exakt. Men, vi har sett att han blivit klivit många steg framåt i år, iofs främst i klassisk stil, men så dåligt som han åkte förra året kommer han inte åka, det tillåter jag honom ej!

Framför sig har Rickardsson två andra klassisk-specialister, Rehemaa och Veerpalu, och dessa två kan han nog klå om han har en bra dag. Tyvärr startar Dahl, Bauer, Livers och Vylegzhanin inte långt efter honom så det blir tufft för ende svensken i spåret att hålla kvar sin 17:e plats.

Starttider herrar

Damsidan då?

Här är det också riktigt spännande, dock inte lika spännande som förra året i våra ögon, men ändå rätt kul, ska Haag klättra i listan? Hon åkte bra idag och verkar befinna sig i en uppåtgående trend. Hon skrev på sin hemsida att hon var ruggigt glad efter sprinten:

”Vilken jäkla mäktig känsla det var att skära mållinjen först igår, för första gången i mitt liv! Nu var det ju tyvärr inte en A-final, men för mig spelade det mindre roll, det var bara så mäktigt att få vara först!”

Hon skriver även om morgondagen efter att hon varit vid slalombacken och testat lite:

”Jag ska göra mitt bästa att det bli SKIT-TUFFT! … Håll era tummar och jag ska göra mitt absolut bästa i morgon!”

Men vänta nu, vi måste ju gå igenom de som verkligen har chans att vinna tävlingen först! Just nu leder Virpi Kuitunen med 32 sekunder över sin landsmaninna (konstigt ord, det borde vara landskvinna?) Aino-Kaisa Saarinen. 15 sekunder efter Saarinen startar Petra Majdic. Saarinen är väl den som sett starkast ut när det kommer till fri stil bland de topp tre så får Saarinen Kuitunen inom synhåll kan nog allt hända. Finska mästerskapen i bergsklättring! Majdic hade 22:a tid förra året i backen 3 minuter sämre än snabbaste tiden som var Schevchenkos. Ukrainskan åkte faktiskt minuten snabbare än någon annan! Skulle hon åka så snabbt i år skulle hon plocka många placeringar, dock blir hon nog inte bättre än tia eftersom hon har över en minut upp till just tionde plats.

Efter Majdic är det ett litet hopp ner till Bjørgen som går ut 45 sekunder efter slovenskan. Sen är det ännu längre ner till Marianna Longa som är över minuten efter norskan som nog sitter tryggt på sin fjärdeplats. Men efter Longa finns Kowalczyk, sluggeråkaren nummer ett, bara nio sekunder efter, och tio sekunder senare startar Follis. Hon kommer nog åka fort och kanske slå både Kowalczyk och Longa.

Sen har vi Muranen som ger sig av 30 sekunder senare och nästan tätt följd utav Anna Haag, 17 sekunder skiljer dem åt, och det borde nog Anna kunna käka upp, kanske redan innan backen? Det som är skönt för Anna är att det är över 50 sekunder ner till nästa åkare som är Roponen (mycket finskt i topp tio minsann).

Jag tror att Haag blir åtta och kanske sjua om någon av de som startar före henne skulle klappa igen helt och hållet. Go Anna, tummarna är redan hållna!

Starttider damer

 

Läs om dagens tävlingar: Aftonbladet 1 2, DN 1 2

15 kommentarer till ”I morgon börjar klättringen!”

Oskar: bra och bred analys!

Herrar: Tror att Northug klättrar minst två placeringar (femma nu). Nu är det fristil och jaktstart. Kommer han ikapp Tecihmann är det sen inte långt kvar upp till Cologna. Hejar på Northug imorgon!

Damer: Det blir dubbelt finskt i topp. Frågan är bara om Aikku (inte Aiko som jag skrivit tidigare, se Frans kommentar till tipsen inför masstarten häromdagen) kommer ikapp Virpi eller inte. Jag tror att Aikku kan komma ikapp och vinna samt att Haag går förbi åtminstone Muranen – mao slutar på en åttondeeplats (vilket är jättebra).

Inlagd: 2009-01-03, 21:28
Skriven av: Jörgen

Kuitonen är chanslös, och det beror inte på ryggen hon helt enkelt för svag. Hennes rygg har blivit en stående ursäkt för dåliga resultat. Tror Saarinen tar detta lätt, och jag tror Maidic är tvåa, Kuitonen 3:a och Björgen tror jag klappar ihop och blir 8:a altså efter Anna som blir 6:a Kowaltchuk kommer liksom Björgen att klappa ihop och bli 7.a. Follis 4:a och Longa 5:a. Dessa fräscha gissningar baseras på synskhet och vetenskap.

Inlagd: 2009-01-03, 21:31
Skriven av: nisse

Helt enig med nisse angående Kuitunen. Hon är helt enkelt för dålig att skejta. Blir trea eller fyra. Saarinen vinner. Kan lägga upp loppet väldigt bra i och med att hon ganska exakt vet hur mycket bättre hon är än Virpi i skejt. Go Aikku säger jag, unnar henne seger. Björgen blir tvåa och Majdic trea precis enligt mitt ursprungliga tips.

På herrsidan har mitt tips däremot gått rejält åt skogen. Som det ser ut nu så blir det ganska odramatiskt med Cologna, Teichman, Northug.

Inlagd: 2009-01-03, 22:19
Skriven av: Frans

Måste bara säga oskar att denna sida är ju helt grym. Oerhört mycket roligare att läsa dina personliga analyser, åsikter, referat istället för den rena fakta som kristiansen ”matar” på langd.se. Får dock erkänna att dom gånger han ger sig på krönikorna är han riktigt bra, då en värdig konkurent till skidpepp.se

/Henke

Inlagd: 2009-01-03, 22:43
Skriven av: Henke

Tack Henke! Jo, jag startade ju skidpepp just för att det fanns bara nyhetstelegram och inga krönikor/analyser/åsikter. Och faktum är att skidpepp är äldre än langd.se. Hade den sidan dykt upp några månader tidigare hade jag nog struntat i att starta denna sida. Jag var även ett tag tillfrågad av förra ägarna av GLID/skidsport.com om att bli deras bloggare och lägga ner skidpepp, men jag var inte så sugen + att det rann ut lite i sanden.

Känns för övrigt väldigt skönt att ha två hjälpryttare också (Kristoffer & Jörgen) som kör på när jag inte hinner med.

Sen så måste jag säga en sak när vi ändå är inne på krönikor osv, att Jonas Karlsson, som fått mycket däng här för sin mediokra kommentatorinsats är ruggigt bra på att skriva krönikor/blogginlägg. Det är det han ska syssla med, åsikter, då är han bäst!

Inlagd: 2009-01-03, 23:48
Skriven av: Oskar

Jag vore glad om alla kunde skriva hennes namn korrekt, alltså Kuitunen, inte ”Kuitoinen, Kuitonen, Kuitiunen”. Och Nisse, tror du att också Anders ”Jag har dålig rygg” Södergren ljuger?

Inlagd: 2009-01-04, 07:40
Skriven av: ari

Varje gång hon förlorar har hon ont i ryggen, kan hon inte förlora som alla andra?

Inlagd: 2009-01-04, 09:29
Skriven av: nisse

Marthe Kristoffersen och Astrid Jacobsen har blivit sjuka och deltar inte i tourens avslutningen. Nu hade de inte något med toppen i touren att göra, men det är tydligt att det inte bara svenskar som blir sjuka under touren.

Inlagd: 2009-01-04, 12:21
Skriven av: swestam

Hoppas Aiko och Virpi delar på pengarna som tack för en usel taktik.
Gå förbi i 28% lutning utan tempväxling det måste vara rekord i dålig taktik. Nåväl tack Anna du gör det här bara bättre och bättre.

Inlagd: 2009-01-04, 14:08
Skriven av: nisse

Arghhhhhhh! Alla ni som försvarar Jonas Karlsson, vad tyckte ni om sändningen under dagens climb?

Alla som följt det här vet ju att efter 5 minuter följer en masstart/vågstart. Därför kommer det inte att vara så att om man åker in på plats 28, så är man också 28. Detta vet alla om. Ändå strular han och Nicke till det totalt när de ska tala om hur det gått för Lindborg (”några måste glömt sätta på sig tidmätarbandet…”).

Det har varit för mycket sådant elände under tour de ski, det har faktiskt det.

Och jag har inget emot Jonas per se: utmärkt krönikör, skitrolig bloggare, bra med friidrotten – men för hilvide, håll dig borta från att kommentera skidsport.

Inlagd: 2009-01-04, 14:09
Skriven av: Hans

Håller med dig om Karlsson och Jonsson.Vissa stunder under loppen är det mer spännande att se målarfärg torka.Timingen att förklara dom olika växlarna i fristil visar tycker jag Karlssons tillkortakommande vad gäller,referera längdtävlingar.Niklas Jonsson en rejäl norrbottning,hängslen och livrem innan han ger ett expertutlåtande.

Inlagd: 2009-01-04, 16:52
Skriven av: lkh

Jag har aldrig sett Saarinen så sur och fåordig som hon var i finsk tv efter loppet. Rejält förbannad. Hon saknar tydligen den berömda vinnarskallen då det verkligen gäller.

Inlagd: 2009-01-04, 17:15
Skriven av: Frans

Har det blivit nåt fel på sajten, borde det inte finnas mycket att diskutera?

Inlagd: 2009-01-05, 10:59
Skriven av: nisse

Jeg synes det var morsomt at Northug tok skalpen til Teichmann igjen, etter munnhuggeriet tidligere i høst.

Og Teichmann måtte jo selvsagt komme med noen sure oppstøt på pressekonferansen. ”Northug hadde fordelen av å få drahjelp opp bakken” sa han.

De som imponerte meg mest i går var først og fremst Cologna, Northug og Di Centa på herresiden. Majdic og Johaug på damesiden.

Inlagd: 2009-01-05, 11:24
Skriven av: tor

Teichman var väl den stora besvikelsen sista dagen. Han åkte för en andra plats och då är det inte mer än rätt att han blev trea.

Inlagd: 2009-01-05, 13:45
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values