30 december 2018, av Jörgen

TdS: Etapp 3

Etapp 3 av Tour de Ski 1 januari i Val Müstair, Schweiz:

09:30 Sprint fristil kval – startlista damer / herrar
12:00 Sprint fristil finaler – startlista damer / herrar

Aktuell ställning:

Topp 10 damer Tid
1 (8) Natalia Nepryaeva, Ryssland
2 (3) Jessica Diggins, USA
3 (16) Ingvild Flugstad Østberg, Norge
4 (4) Julia Belorukova, Ryssland
5 (12) Krista Pärmäkoski, Finland
6 (2) Ida Ingemarsdotter, Sverige
7 (60) Anastasia Sedova, Ryssland
8 (6) Sadie Bjornsen, USA
9 (42) Heidi Weng, Norge
10 (1) Stina Nilsson, Sverige
Hela ställningen som PDF
25:12.8
+23.6
+28.3
+35.2
+44.0
+46.5
+1:01.6
+1:08.3
+1:12.8
+1:34.3
Topp 10 herrar Tid
1 (6) Alexander Bolshunov, Ryssland
2 (25) Sergej Ustiugov, Ryssland
3 (1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge
4 (41) Simen Hegstad Krueger, Norge
5 (5) Emil Iversen, Norge
6 (4) Sindre Bjørnestad Skar, Norge
7 (10) Finn Hågen Krogh, Norge
8 (31) Andrej Melnichenko, Ryssland
9 (67) Didrik Tønseth, Norge
10 (13) Calle Halfvarsson, Sverige
Hela ställningen som PDF
32:29.2
+6.0
+10.3
+30.5
+38.1
+45.1
+50.0
+55.0
+58.7
+59.1

98 kommentarer till ”TdS: Etapp 3”

Mitt tips inför tisdagens sprint i Val Müstair:

1. Stina, kanske inte riktigt lika solklar…
2. Sadie Bjornsen
3. Laurien van der Graaff
4. Jessica Diggins
5. Fröken Falla…
6. Linn Sömskar – bra dag igen!

Herrarna mer svårtippade:

1. Eirik Brandsdal
2. Calle!
3. Sergei Ustigov…
4. Herr Kläbo (stavbrott igen)…
5. Herr Krogh
6. Hakkola – Finland kräver framgång nu!!

Inlagd: 2018-12-30, 18:38
Skriven av: ErrkaPetti

Stina Nilsson er klart best i verden i sprint nå, men er distansformen litt dårligere enn tidligere? I skate har det jo virket helt håpløst. Regner med at det blir Østberg som går siste etappe for Norge og det er vel ikke mange i verden som går fortere enn henne på en 5km skate. Som det ser ut nå så tror jeg hun kan få problemer med Østberg.

Inlagd: 2018-12-30, 19:05
Skriven av: Sven

Sven… Stina är ju rätt ojämn på distans och en humöråkare. Speciellt på intervallstart skate går det ju långt mellan dom bra loppen…. Men har hon bra form på vm och får en rygg att gå i tror jag vi ser en helt annan Stina på stafetten. Men oslagbar är hon ju inte. Jag personligen hade som sagt valt Haga på sista.

Inlagd: 2018-12-30, 19:39
Skriven av: Manne

Ida som sexa efter två etapper, det är väl ung där Kalla brukar ligga också efter två etapper. Ida kan ha pallkänning efter tredje som är sprint.

Inlagd: 2018-12-30, 20:06
Skriven av: Kallner

”Ida kan ha pallkänning efter tredje som är sprint.”

Men skal ikke hun også trekke seg tilbake til sofaen etter neste sprint da? Følge Nilsson hjem til sofaen og hvile? Husk det er nesten 2 mnd til VM, katastrofalt å gå renn da…

Inlagd: 2018-12-30, 20:10
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Gäller inte det även Iversen… Och ev Kläbo?

Inlagd: 2018-12-30, 20:13
Skriven av: Manne

Jeg blir overrasket om Klæbo reiser hjem hvis han ligger bra til i Touren. Tror han har lyst til å fullføre. Er veldig spent foran 15km klassisk på onsdag. Da tror jeg vi får se en skikkelig oppvisning fra Bolshunov

Inlagd: 2018-12-30, 20:25
Skriven av: Sven

Manne: Jo, jeg syns det vil være en skam om disse gir seg.

Inlagd: 2018-12-30, 20:35
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Jo, men tror du inte hon blir sugen att fortsätta om hon går till final i sprinten? Eller kanske tar en pallplats där?

Inlagd: 2018-12-30, 20:40
Skriven av: Kallner

kallner: Mener du Ida? jeg var sikker på at hun skulle fullføre touren, men så var det Tobbe H som sa at hun også skulle som Stina hvile seg på sofaen i 2 mnd, det var derfor jeg stilte spørsmålet?

Jeg syns det er helt forkasterlig, Ida er jo med å kjempe her, kanskje hadde hun dårlige ski i dag også, det vil være veldig skuffende om hun også gir seg.

Inlagd: 2018-12-30, 20:59
Skriven av: Neithiri

Ingemarsdotter är på touren för att vinna en VM-plats i sprint när andra håller sig hemma vilket är smart gjort, hon har tänkt till och fattat att hon behöver göra vissa resultat. Som det såg ut i Toblach kanske hon lyckas.. Sen är det beklämmande om hon hoppar av när hon ligger topp 5.. Enda anledningen till att hon gör det är att andra tjejer ligger och formtoppar sig för Dresden nu. För Ida är det ödesdigert att fullfölja tyvärr, med sliten kropp kan hon mycket väl bli sämsta svenska i Dresden. Istället för att alla åker blir det ett tjyv och rackarspel att toppa sig för enskilda tävlingar för att göra ett maxresultat och det är bara ett svagt ledarskap som kan låta något sådant ske..

Inlagd: 2018-12-30, 23:09
Skriven av: JohanA

Nethiri, Stina joggade runt idag då hon bara satsar på sprinten. Jag skulle gjort samma grej.

Inlagd: 2018-12-30, 23:26
Skriven av: GKA

Den där VM-sprint-uttagningen blir bara mer och mer komplicerad. Hur ser ni på den? Vad bör – inom ramen för de kriterier som är uppsatta för uttagning – vara avgörande?

Som jag ser det ligger Falk risigt till just nu. Förutom Stina ligger Dahlqvist mycket bra till för en VM-plats med sina två pallplatser, varav en i skate i alperna i full konkurrens. Ida ligger trea i sprintcupen och har också två pallplatser varav en i skatesprint i alperna på ungefär samma höjd som i Seefeld,. Förutom svenskorna var dessutom alla VM-konkurrenter på plats i Toblach. Jonna Sundling är den enda som har VC-besegrat Stina fair and square den här säsongen när Stina har stått på benen. Och dessutom i en skatesprint. Det blir oerhört svårt att peta Sundling också i dagsläget. Ändå är det nog ändå Sundling som Falk skulle kunna peta bort för en VM-plats. Dels skiljer sig Lillehammerbanan rätt mycket från Seefeld och dels är Seefeld på medelhöjd (1180 m) vilket inte är Jonnas starkaste sida. Å andra sidan är Falk inte heller direkt en höjdsprinter. Falk kör inte heller Skandinaviska Cupen i Vuokatti (Frida Karlsson är anmäld såg jag, Peder) så hennes plan måste vara att träna på över helgerna för att få en bra och stigande formkurva som håller sig över VM. Problemet är att Dresden knappast blir VM-avgörande även om hon vinner där och sedan är det bara SM kvar i skateväg. Och som jag ser det bör SM väga betydligt lättare än VC-sprintarna, inklusive de under touren. Det är stor skillnad på en nationell tävling och VC även om det finns många duktiga svenska tjejer. Framför allt behöver de bästa i princip inte ödsla någon kraft i kval och kvart nationellt, medan det är mjölksyraskulden därifrån som avgör VC-sprintarna.

Därutöver konkurrerar i teorin fortfarande Lundgren, Settlin, Dyvik, Sömskar om en plats. Lundgren och Dyvik kör i Voukatti, Sömskar, medan Settlin står över.

Ja, vad säger ni? Hur borde förbundskaptenerna resonera när det är så jämt mellan flera åkare?

Inlagd: 2018-12-31, 10:21
Skriven av: Per

väldigt svårt uttagning helt klart Settlin räknas jag nog bort och har Linn som joker just nu VM banan borde även passa henne bra så 5 kvar Stina Maja Jonna Hanna och Ida

otroligt känns de som att Anna D inte tog sin lilla chans att åka tds

Inlagd: 2018-12-31, 11:39
Skriven av: jossa

Jossa: Du räknar bort även Lundgren? Men om hon vinner u23 och SM då?

Inlagd: 2018-12-31, 12:13
Skriven av: Per

Uttagningen till sprint på VM känns nästan lika spännande som själva loppet. Finns många scenarion, tänk om Lundgren vinner i Finland och får köra VC? Som jag ser det kan hon konkurrera ut Falk med bättre resultat.

Jag blir heller inte riktigt klok på Sofia Henriksson. Hon verkar vara i full träning nu och borde se att det finns en plats att slåss om på VM i 10k klassiskt om någon av Ida/Stina väljer bort den distansen, speciellt nu när ingen av Bauhaus-åkarna presterar. Hon borde bara köra i Finland och se hur tygen håller.

Fick vi någon förklaring till varför Dyvik inte åker TdS? Så dålig form är hon väl ändå inte i?

Inlagd: 2018-12-31, 13:10
Skriven av: mickedata

Mickedata: Elitsatsar verkligen Henriksson längre? Senaste registrerade lopp på henne är den 3 december 2017, enligt FIS.

Inlagd: 2018-12-31, 13:55
Skriven av: Per

Per: Jodå
https://www.instagram.com/sofiahenrikssonxc/?hl=sv

Inlagd: 2018-12-31, 15:12
Skriven av: Manfred

Per: räknas lite bort Lundgren faktisk även om hon gjort de riktigt bra lär de inte räcka. vilka kommer åka SM ? Hur mycket kommer de räknas? ser internationella lopp mer värda tufft hela vägen

Inlagd: 2018-12-31, 16:12
Skriven av: jossa

Vinner Moa U23-sprinten blir hon svår att inte ta med. Vilket galet getingbo! Det känns nästan som om de två som stod näst på tud att få köra borde få åka sprintstafetten som kompensation.

Inlagd: 2018-12-31, 16:58
Skriven av: V.Vittoz

Mickedata: Unnar Henriksson all framgång men chansen till att hon ska få åka i Seefeld-VM är minimala vid det här laget, inga resultat sedan i mars och hon verkar inte starta i SC i Vuokatti där ett toppresultat kanske hade fått ledningen att ta ut henne för att åka VC i Ottepää. När det är dags för VC i Cogne är VM-truppen säkert redan uttagen och spikad.

Inlagd: 2018-12-31, 17:08
Skriven av: Jörgen

Kan ge besked nu varken Moa eller Henriksson kommer med Motiv; Henriksson har inget resultat och Moa räcker inte

Inlagd: 2018-12-31, 17:24
Skriven av: GKA

Falk blir man inte riktigt klok på. Kan blixtra till rejält ett par tävlingar per säsong men är otroligt ojämn. Vill i alla fall inte ha henne på en stafettsträcka på VM, kan klappa igenom efter 3 km. Lite Haag varning om hon nu försöker manövrera sig till en stafettplats genom att ställa upp i rätt tävlingar. Kontroversiellt skrivet, jag vet.

Inlagd: 2018-12-31, 17:42
Skriven av: Kallner

Det räcker inte långt för Moa att vinna U23-VM. Det är Små-wengarna och Ous som är bästa utmanare, och det är åkare som Sömskar slog i Toblach. Då väger SM tyngre.
https://www.fis-ski.com/DB/general/fis-points-details.html?sectorcode=CC&seasoncode=2019&listid=300141&offset=0&lastname=&firstname=&nationcode=&gendercode=L&fiscode=&birthyear=1996-1998&sort=SP

Inlagd: 2018-12-31, 17:58
Skriven av: Kultingen

Det är ju klassiskt förresten. Då värderas den ännu lägre. Lite tuffare motstånd då Matintalo och Hagström är vassare där.

Inlagd: 2018-12-31, 18:07
Skriven av: Kultingen

kallner: är de 2017 du tänker på? skulle vara rätt kul leta reda på dina Haag påhopp och fakta fel.. och vad är rätt är rätt tävlingar?

Inlagd: 2018-12-31, 18:36
Skriven av: jossa

Ni kan ju inte börja tjafsa om Haag igen!

Inlagd: 2018-12-31, 20:43
Skriven av: Johan

Beklager må sutre litt foran morgendagens sprint….Kan alle norske nedturer være en gave til langrennssporten? Eks. i sprint.. Vi var meget bortskjemt med Bjørgen, som ofte vant sprinten på dag 1, og distanseløpet dag 2, i sine beste år. Men meget surt for konkurrentene..
Og beskue eks. de norske damesprintlaget pr. nå er en evig trist skue og registrere for en ekte langrennsentusiast i skisportens mekka.
Der de svenske aktørene eier distansen totalt, med Stina i spissen… Fan hvor herlig det er og beskue hennes teknikk, smarte løsninger, og styrke i fristilsprint, tviler på vi har sett noen bedre historisk. Og ikke bare hun, men all ære til deres fantastiske sprintere svensker. Men ikke bra for sporten på sikt, dessverre..
Og hva med russernes brutale og fremadstormende fremgang både på dame og herresiden?..
Nei, det som er helt avgjørende nå, er at det kommer en ny ”Colonga” eller ny Kowalzyk, som kan være den reddede engel for sporten i mellom-europa. Presis nå er bare sveitseren temmelig ensom i faget, dessverre.

Inlagd: 2018-12-31, 22:33
Skriven av: pelle

Norska tränarna är tydliga med att Kläbo måste åka i Otepää om han ska vara aktuell för 15km på VM och att han vet vilka lopp det gäller att prestera i.. Det är såna raka besked vi saknar i dom svenska uttagningarna just nu. Om alla vet vad som gäller slipper man diskussionerna. Men svenskarna verkar toppa sig till helt olika tävlingar och mäter sig därför inte på allvar mot varandra.. det är att göra det svårt för sig eftersom ingen tävling är den andra lik. Inbördes är mycket bättre..

https://www.nrk.no/sport/ekspert-mener-klaebo-risikerer-vraking-til-vm-distanse-1.14360167

Inlagd: 2018-12-31, 23:45
Skriven av: JohanA

JohanA: Fast du vet inte om de svenska åkarna vet om vilka tävlingar de måste åka för att bli uttagna. Du utgår bara ifrån att de inte vet vilka tävlingar de måste åka för att bli uttagna.

Inlagd: 2019-01-01, 08:58
Skriven av: swestam

Gott nytt år på er!

Jag tycker också att det är bra med tydliga besked till åkarna om vad som krävs för VM-uttagning och vilka lopp som det gäller att prestera på. Sedan kan det ju vara, som Swestam, skriver, att åkarna har fått rakare besked än vad som offentliggörs. Problemet med den tolkningen är dock att det likväl blir förvirrande. För vad är då (det icke-offentliggjorda) budskapet? Att så många avstår touren trots två VM-kvalificerande lopp enligt grundkriterierna antyder att beskedet har varit att just toursprintarna inte är viktiga. Eller så har åkare som vill till VM ändå inte tagits ut till touren. Eller så har de fått beskedet att de inte är VM-aktuella oavsett om de kör touren och att de istället bör inrikta sig på andra mål (Moa Lundgren). Och hur ska man tolka Falk som inte ens kör i Voukatti men i Dresden. Skulle beskedet från lagledningen ha varit: ”Det som gäller för att bli uttagen till VM är VC i Dresden, inte VC i alperna på liknande höjd som i Seefeld, och inte Skandinavisk cup”. Det verkar högst osannolikt. Då är det mer sannolikt att tolkningen är att Falk redan är klar för VM. Men kan hon verkligen vara det med tanke på konkurrenternas resultat? Det blir förvirrande hur man än vrider och vänder på det.

GKA: Hur kan du veta att Moa Lundgren inte räcker till? Hon gick till semi i Lillehammer där Ida körde över henne. Efter det har hon inte ens blivit uttagen till VC. Jag känner mig definitivt inte säker på att Moa Lundgren inte är en av Sveriges fyra bästa skatesprinters just nu. Jag tycker det vore mycket tråkigt om unga seniorer inte ska få lov att konkurrera om en VM-plats.

Inlagd: 2019-01-01, 09:30
Skriven av: Per

Svagt kval av svenskorna förrutom Stina och i viss mån Sömskar.Man skulle ju kanske gissat på dåliga skidor om det inte var för att Stina åkte så bra.

Inlagd: 2019-01-01, 10:05
Skriven av: KarlP

Per
Håller med dig fullständigt om att det är mycket tråkigt om unga seniorer som Moa Lundgren inte får en rejäl möjlighet att försöka kvalificera sig till VM. Med den kapaciteten hon har så finns det en realistisk chans för henne att komma dit men svårt om man inte ens får denna möjlighet. Verkar som många här inte förstår hur bra hon faktiskt är.

Inlagd: 2019-01-01, 10:07
Skriven av: Janne

Jag håller definitivt Moa före åkare som Dyvik, Sömskar och Settlin i den fria stilen. Skulle även ha henne före Ida. Stina, Maja och Maja klara om dom nu inte är helt under isen innan VM.

Inlagd: 2019-01-01, 10:11
Skriven av: Janne

Moa Molander Kristiansson tog sig också vidare. Kul för henne! Så totalt sett (fyra vidare) ändå bättre än i Toblach. Ida kvalar dock rätt svagt. Som i Lillehammer.

Inlagd: 2019-01-01, 10:13
Skriven av: Per

KarlP
Var väl ett rätt normalt kvar för svenskorna, Ida ska väl vara längre upp. Men att Moa Molander Kristiansen kommer bland dom trettio är bra. Dom andra som sagt på rätt normala placeringar. Maria Nordström långt bak men hon har väl inte visat något denna säsong heller som visar något annat.

Inlagd: 2019-01-01, 10:16
Skriven av: Janne

Janne: Ja, efter att man såg henne i Bruks där Stina knappt hängde med i semin – på treans växel – inser man att hon kan bli hur bra som helst. Dessutom bevisade hon förra säsongen på JVM i Goms att hon är stark på halvhög höjd vilket VM avgörs på.

Inlagd: 2019-01-01, 10:16
Skriven av: Per

Per
Insatsen i Bruks visar verkligen att det finns hög kapacitet. Men kanske är Sveriges policy att dom unga ska skynda långsamt. Helt galet i så fall att hon ska hindras på grund av det men som sagt vi vet inget, kanske hon får möjligheten nu i januari att åka och visa vad hon går för.

Inlagd: 2019-01-01, 10:19
Skriven av: Janne

Komma bland de första 30 i sprint på ett tour där toppåkarna har tömt sig totalt i tre dagar innan tror jag är lättare än i en vanlig världscup.Bli slagen med 13 sekunder är ju inte ett toppresultat direkt.

Inlagd: 2019-01-01, 10:27
Skriven av: KarlP

Per, det blir att avvakta och se vem som får rätt. Tycker att Moa är en bra åkare men konkurrensen är för hård.

Inlagd: 2019-01-01, 10:33
Skriven av: GKA

KarlP
Hade det varit Sömskar hade det inte varit bra men du kan inte på allvar mena att du hade trott att Moa Molander skulle klara kvalet? Man lär ju bedöma efter vilken nivå dom ligger på.

Inlagd: 2019-01-01, 10:34
Skriven av: Janne

Janne: Ja, men ”skynda långsamt” när man är senior, då går de faktiskt för långt. Stenmark och Borg var 18 år när de slog igenom, Sjöström 14 (ok, kanske inte optimalt). Visst är det rimligt att skydda åkare upp genom junioråldern men sedan måste ändå alla få lov att konkurrera på samma villkor om VM-platser. Då kan man inte automatiskt bli förpassad till ett b-mästerskap bara för att man är yngre. Eller omvänt, uttagen bara för att man är etablerad sedan länge.

Inlagd: 2019-01-01, 10:36
Skriven av: Per

Janne
Nej det trodde jag kanske inte.Men jag tycker fortfarande inte att de svenska åkarna förutom Stina gjorde ett bra resultat.Vissa helt Ok enligt deras förutsättningar men inte bra.Det här ska vara svenska landslaget ,att bara Sömskar ligger inom rimligt avstånd från Stina är inte ett toppresultat.

Inlagd: 2019-01-01, 10:42
Skriven av: KarlP

Janne
Eller ta den idrotten jag utöver, bordtennis. Där J-O var i final i EM som 16 åring mot 20 åriga Mikael Appelgren. Flera som var under 20 år och spelade i landslaget, Jörgen Persson och Erik Lind och dom hade hyfsade karriärer:-)

Inlagd: 2019-01-01, 10:44
Skriven av: Janne

Fast att det skulle finnas någon skynda-långsamt-policy när det gäller unga senior stämmer ju inte. Skyndade man långsamt med Ebba eller Stina under deras första seniorår?

Inlagd: 2019-01-01, 10:45
Skriven av: swestam

KarlP
Du menar att dom c-åkare som Sverige skickat ska vara typ där Sömskar var idag för att det ska anses som toppresultat?

Inlagd: 2019-01-01, 10:46
Skriven av: Janne

swestam
Det är väl det vi får se nu vad Moa får för möjligheter att kvalificera sig till VM, hoppas verkligen att hon ges en rejäl chans till det, bara avvakta januari månad innan vi vet det.

Inlagd: 2019-01-01, 10:49
Skriven av: Janne

Janne: Moa missade ju Östersund pga sjukdom men åker hon bra i Voukatti har hon chans att åka i Dresden.

Inlagd: 2019-01-01, 10:52
Skriven av: swestam

swestam
Så hon har varit sjuk, var ju inte bra men hoppas det inte var så allvarligt. Hoppas på bra resultat i Voukatti så hon får åka världscupen. Gillar verkligen hennes inställning och fartresurser men är långt från säker att hon ska åka VM men hoppas verkligen hon får visa vad hon kan innan dom tar ut truppen för tror hon kan göra det riktigt bra.

Inlagd: 2019-01-01, 11:00
Skriven av: Janne

Kul att se svenska herrarnas kval, när dom flesta redan gått i mål så ligger Halfvarsson 7:a, Oskar 9:a och Thorn 11:a.
Framför allt kul att se Oskar börjar röra på sig och visa lite av vad han kan.

Inlagd: 2019-01-01, 11:06
Skriven av: Janne

Nu kan man inte jämföra på nåt sätt längdåkning med tennis , simning mm då skidor ä en utpräglad konditionsidrott.

Inlagd: 2019-01-01, 11:19
Skriven av: GKA

Swestam: Nej, det har inte funnits det men nu verkar det som att policyn avseende juniorer liksom förskjuts in i senioråldern. Fast outtalat.

Inlagd: 2019-01-01, 11:26
Skriven av: Per

Bra svenskt herrkval (bland de som kan få framskjutna placeringar till slut). Skönt att se att Oskar Svensson är på gång. Blir svårt för Teo att ta sig till VM. Har inte tagit sig till semi än i år och har bara klarat ett kval i skatesprint.

Inlagd: 2019-01-01, 11:30
Skriven av: Per

Per: Jag håller inte med om den tolkningen. Tycker inte man kan dra den slutsatsen av hur man matchat Moa i världscupen denna säsong, särskilt som hon har varit sjuk också.

Inlagd: 2019-01-01, 11:30
Skriven av: swestam

swestam: Hon var inte sjuk när laget till Davos togs ut. Och håller du inte med om att det inte går att hitta något logiskt budskap som skulle har delgetts åkarna angående hur man ska ta sig till VM? Vad skulle det vara som du ser det?

Inlagd: 2019-01-01, 11:35
Skriven av: Per

Har Moa Lundgren U23-vm som huvudmål? Konstigt i sånt fall.

Inlagd: 2019-01-01, 11:38
Skriven av: Manne

Per… Tolkade du petningen av Moa till Davos som att man vill skynda långsamt med henne? Tolkade det som andra gjort bättre resultat, även om det ej var glasklart.

Inlagd: 2019-01-01, 11:45
Skriven av: Manne

Per, om din teori stämmer, att Hanna är inofficiellt klar för VM så är det otroligt synd. Inte topp 4 i år om man ser till prestationer och resultat.

Inlagd: 2019-01-01, 12:08
Skriven av: V.Vittoz

Undrar om arrangörerna ångrade att som la in det där hoppet när hemmhoppet i kalasform druttade på ändan på en gång. Eller tyckte do att det var ”kul” och ”spännande”?

Inlagd: 2019-01-01, 12:08
Skriven av: Manne

Jag är ingen vän av ”hemmahoppshopp”, men man kan konstatera att schweiziskorna tyvärr föll i uppförsbacke och kurva också.

Inlagd: 2019-01-01, 12:37
Skriven av: Slakmota

”Oj, vad fin hon är!”

Inlagd: 2019-01-01, 12:59
Skriven av: Slakmota

Diggins är solklart snabbast från toppen in i mål både i kvart och semi. Hon är den enda som tar några skejtskär i botten av pucklarna in mot upploppet. Se och lär alla andra.

Stina är magisk!

Inlagd: 2019-01-01, 12:59
Skriven av: V.Vittoz

Lite kul, Pellegrino kör nån slags förfinad variant av ettans växel i första branten. Det gjorde han i både kvart och semi.

Inlagd: 2019-01-01, 13:11
Skriven av: Manne

Gjorde en märklig upptäckt alldeles nyss…
Varken NRK1 eller NRK2 sänder direkt från Tour de Ski just nu…?

Eller, har Norge fler public service-kanaler bakom dessa två?
Har dessa två norska kanaler i mitt ComHem-avtal i radhus-föreningen…

Inlagd: 2019-01-01, 13:12
Skriven av: ErrkaPetti

Maiken verkar piggare idag än på länge…

Blir nog inte lika lätt för Stina att brilljera i finalen, eller?

Inlagd: 2019-01-01, 13:14
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti… NRK og TV2 deler på touren..

Inlagd: 2019-01-01, 13:19
Skriven av: pelle

ErkaPetti, nej, det blev ännu lättare :)

Inlagd: 2019-01-01, 13:34
Skriven av: V.Vittoz

Formidabelt av Stina. Seger nummer 18 i VC. I realiteten ännu mer överlägset än i Toblach.

Och så synd om Heidi Weng. Precis när hon äntligen är på gång blir hon påkörd och skadar tummen.

Inlagd: 2019-01-01, 13:39
Skriven av: Per

En overraskende stor norsk dag, med 3 jenter og 3 gutter i finalen.. Og meget viktige bonussek. i touren … Grattis!

Inlagd: 2019-01-01, 13:43
Skriven av: pelle

En norska bland de 10 bästa i totalen och tre amerikanskor. Har det hänt förut?

Inlagd: 2019-01-01, 13:46
Skriven av: Kallner

Pelle, är TV2 inte samma kanal som NRK2?
Varken NRK1 eller NRK2 sände dock TdS…

Inlagd: 2019-01-01, 13:49
Skriven av: ErrkaPetti

Jag tyckte Weng körde Graaffs stav i kurvan. Eller?

Inlagd: 2019-01-01, 13:52
Skriven av: Kallner

ErrkaPetti… Nei… TV2 er en norsk reklamefinansiert TV- kanal som er eid av TV2 gruppen….

Inlagd: 2019-01-01, 13:57
Skriven av: pelle

Naturligtvis STORT grattis till Stina till ännu en WC-seger!

Frågan är vem av dom svenska sprint-damerna som ej var på plats skulle kunna utmana dom tre på pallen idag?

Utslagsgivande idag var ju naturligtvis den 23-gradiga motbacken på andra varvet…

Hade den passat Hanna? Tveksamt…
Hade den passat Maja? Nja…
Hade den passat Jonna? Tror faktisk det!
Anna Dyvik? Tyvärr inte (hon hatar ju sista backen i Ruka också)…
Sen tror jag varken Moa Lundgren eller någon av dom andra i framtidslaget mäktar med fyra heat i denna typ av bana…

Inlagd: 2019-01-01, 13:58
Skriven av: ErrkaPetti

Verkligen kul att Stina är så bra som hon är parkerar övriga. Till VM kan det dock vara förändrat läge.
Svenskarna är desto sämre . Kan det vara felvallat?
Såg väldigt trögt ut.

Inlagd: 2019-01-01, 14:01
Skriven av: GKA

ErrkaPetti: Lutningen var 23%=13 grader.

Inlagd: 2019-01-01, 14:15
Skriven av: Kallner

Stina ser utrolig sterk ut. Vinner i en lett løype og en tøff løype. Har hun satset litt mindre distans før denne sesongen? Virker jo ikke å ha spesiell framgang i distans.

Inlagd: 2019-01-01, 14:15
Skriven av: Sven

Sven… Nä Stinas distanslopp i år är väldigt likvärdiga med ifjol. Hon går generellt bättre i klassiskt och dessutom kvinna mot kvinna. Hon är ojämn, men när hon är som bäst i distans är hon väldigt bra – jaktstarten i Lillehammer var exempel på det.

Inlagd: 2019-01-01, 14:37
Skriven av: Manne

Kallner, bara 13 grader?
Hmmm… Okey, men det verkar brantare än så…
Helt säker?

Inlagd: 2019-01-01, 14:56
Skriven av: ErrkaPetti

Stinas problem är att hon nu är i toppform, sju veckor före VM-sprinten. Det går sannolikt inte att bevara den formen i sju veckor så hon måste få ner den och skapa en andra formtopp. Inte enkelt men det blir lättare om hon inte fullföljer touren. Däremot tänker hon köra både Dresden (12-13/1) och Otteepää (19-20/1). Då tänker hon sig nedträning under perioden 21/1-9/2 (Lahti) för att sedan få till en ny formtopp. Det kan bli tufft. Frågan är om hon inte borde skippa Dresden.

Inlagd: 2019-01-01, 14:58
Skriven av: Per

Errka: Ja, banan hade nog passat Jonna bäst av övriga svenskor men kanske inte höjden.

Inlagd: 2019-01-01, 14:59
Skriven av: Per

Kallner, vad är riktmärket på 23%?
Alltså, vad är 100%, 90 grader eller vadå?
En backe måste ju kunna luta mer än 45 grader, och 23% på 45 grader är väl inte 13 grader…?
Jag är förvirrad ;-)

Inlagd: 2019-01-01, 15:00
Skriven av: ErrkaPetti

Lutning i procent är antalet höjdmeter delat med den horisontella längden. 100% lutning är alltså 45 grader. 90 graders ”lutning” (en vägg alltså) är oändligt antal procent.

För den matematiskt lagda är lutningen i procent = 100 * tan(vinkeln)

Inlagd: 2019-01-01, 15:06
Skriven av: joow

ErrkaPetti: 45 grader = 100% lutning men enklare kanske att använda t.ex denna sida för att räkna ut lutning i grader resp procent: https://www.satellitkarta.se/calc.html

Inlagd: 2019-01-01, 15:08
Skriven av: Jörgen

Manne: Att Lundgren varken fick köra Davos eller toursprintarna tolkar jag som att de markerar att hon inte konkurrerar om VM utan att hon förväntas fokusera på U23-VM.

Inlagd: 2019-01-01, 15:13
Skriven av: Per

Okej. Kan hända du har rätt, men jag vågar inte va säker på den slutsatsen. Jag såg inte nåt konstigt med att Lundgren inte blev uttagen till Davos, även om det var tajt. Tankarna bakom tour-uttagningen är jag mer osäker på.

Inlagd: 2019-01-01, 15:39
Skriven av: Manne

Intressant morgondag väntar…

Ingvild kommer säkerligen dra ifrån övriga med minst 20-25 sekunder dock…

Tror dock Stina kan gå i mål som trea efter sina fyra etapper…
Klassiskt är ju hennes grej… Kan få bra draghjälp av Krista Pärmikoski att närma sig ryskorna Bela & Nepra…

Och, Jessica Diggins klassiska färdigheter är väl inte i paritet med hennes skateteknik ännu…

Så mitt tips blir totalställningen efter fyra etapper:

1. Ingvild Flugstad-Östberg
2. Natalia Nepraeva
3. Stina Nilsson
4. Krista Pärmikoski
5. Jessica Diggins
6. Yulija Belorukova

Ida packar väl väskan och åker hem ikväll troligtvis…

Inlagd: 2019-01-01, 16:59
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti: Finns en ny tråd inför etapp 4 här på Skidpepp sedan ett par-tre timmar om du vill lägga in det där.

Inlagd: 2019-01-01, 17:33
Skriven av: Jörgen

Undrar om Stina hade halvbra skidor i individuella loppet.Sån form hon visade idag gör ju att man undrar hur hon kunde köra så långsamt i 10 km loppet.Kan ju vara att hon inte brydde sig men det är inte riktigt hennes stil. Är väldigt nyfiken på hur det går för henne i morgon.
Dagens lopp är det mest imponernade jag sett från henne.Alla visste att Stina skulle rycka där hon gjorde ändå var åkare som Östberg Diggins chanslösa fast de låg i rygg och Stina bara ökade farten i början av uppförslutet.

Inlagd: 2019-01-01, 17:33
Skriven av: karlP

Jag tror Moa inte körde Davos för att det fanns 6 åkare som var bättre, som alla var på pallen i Ruka och Lillehamerr

Inlagd: 2019-01-01, 18:11
Skriven av: Kultingen

Kultingen: ”Små-wengarna” (som du kallade dem för tidigare) slog i alla fall alla svenskor utom Stina idag. :-)

Inlagd: 2019-01-01, 19:39
Skriven av: Per

Vad tycker ni om droppet och kullarna på dagens sprint?

Jag tycker dom var mesiga så det varken skadade eller tillförde nåt. Men generellt är jag inte så förtjust i att man lägger till element som mest fungerar som hinder. Däremot kan jag tycka det är bra om banorna ha element som gynnar tekniskt skickliga åkare, kanske velodromkurvor och liknande…

Inlagd: 2019-01-01, 19:47
Skriven av: Manne

Den övre rullen var meningslös eftersom inte en enda åkare körde där under hela tävlingen. Men den gjorde att ingen kunde köra om på den nedre rullen. Droppet skapade inte heller några problem utan gjorde mest att åkarna inte drev på under några meter över den. Utförskörningen var den tekniska del som var mest utslagsgivande och den tyckte jag var bra. Även superbranten var lite rolig.

Inlagd: 2019-01-01, 20:14
Skriven av: Per

Jag trodde rullarna/kullarna skulle vara mindre (typ som när Moa Lundgren vann ungdoms-OS-guld i längdskidcross) och därför ställa till mer problem. Nu tillförde inget förutom att hemmaåkaren Fähndrich åkte omkull. Tycker som Manne och Per att utförsåkningar i mer doserade kurvor är mer utmanande (som Stina som alltid behärskar bra men många av svenskarna och Ustiugov inte åkte lika bra i)

Inlagd: 2019-01-01, 20:24
Skriven av: swestam

…dessutom bara 70 stycken av herrarna kvar efter tre etapper… 105 stycken var med på sprinten i Toblach (-35 åkare mao)…

Varför skulle Johannes H. kläbo bryta efter morgondagen?
Tror han uppriktigt skiter i hur det går i VM i Seefeld (överdrift måhända), för Johannes har väl redan fler mästerskapsmedaljer är dom flesta aktiva åkare i det Norska landslaget nu när Herr Northug slutat…

Inlagd: 2019-01-01, 22:03
Skriven av: ErrkaPetti

Det var läskigt att se hur svenska herrarna åkte idag helt utan någon plan i sina heat.. oroväckande att även Svensson nu börjat lägga sig sist direkt, han som är snabb i starten ganska stor och borde kunna kontrollera sin position i fältet.. Han tvingades gå för fullt i kvarten och jaga och därför var han sen chanslös i semifinalen.. I dagsläget ser jag inte hur svenskarna ska komma ikapp norrmännen och Pellegrino i fristilssprint och nu är Ustiugov tillbaka också.. Inte ens sprintstafetten känns länge som någon bra medaljchans.

På damsidan blir jag mer och mer övertygad om att Nilssons största hot på VM kommer från det inhemska.. Stina måste gå ned sig om hon ska förlora mot såna som Caldwell och Diggins, stabila åkare med bra spurt men saknar en del av det som Nilsson har. Det är bara Falla som börjar komma igång lite igen som jag tycker har någon tempoväxling att komma med i backarna som kommer behövas om man vill slå Nilsson. Enda som talar för är att VM-banan väl bli kort i åktid, så några kanske ändå orkar hänga med henne i en final och på upploppet är hon ”bara” 80% klar..

Inlagd: 2019-01-01, 23:09
Skriven av: JohanA

karlp hur menar du då? Nilssons stil är väl just att hon inte bryr sig i vissa distanslopp, särskilt i fristilen.. Hon spottar inte direkt blod när hon kommer i mål utanför 30e plats.. Har aldrig sett henne ligga i målfållan i dessa lopp. Tror hon är väldigt tillfreds med att bara åka igenom lopp när hon inte slåss om något bra. Ett sätt för en stor kropp att spara energi..

Inlagd: 2019-01-01, 23:12
Skriven av: JohanA

Skulle sprintbanan idag innebära förnyelse av längdskidor så är det nån som kraftigt missuppfattat saken.

Inlagd: 2019-01-01, 23:33
Skriven av: GKA

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values