20 februari 2015, av Oskar

Ett dygn kvar till Skiathlon

_MG_5819.jpg
Skidbytet under VM i Kollen

Efter sprinten kan vi konstatera en sak: Northug är i form. Det var också intressant att han kände sig tvungen att köra den taktik alla andra distansåkare brukar använda sig av mot honom. Alltså att gå hårt från start och försöka köra slut de spurtstarka (Hattestad och Kriukov). Det lyckades han med. Nu är frågan om formen hans är så god att han inte slits ut av dragvilliga svenskar och ryssar i morgon?

Ja, dragvilliga svenskar och ryssar. Inte norrmän. För den dragvilliga norsken Sundby har blivit sjuk. Det är trist, även om jag personligen inte är hans största fan. Oavsett är det tråkigt när folk blir sjuka. Dock vette katten om han hade haft formen för att vara med och slåss om medaljerna så han sett rätt så seg ut senaste tiden. Sen så kör inte Lokomotiv Legkov heller…

Och vi ”slipper” Krogh också. Han var egentligen första reserv efter Sundby men har istället valt att köra sprintstafetten på söndag.

Det jobbiga är att trots att två norskar som platsat i morgon inte kommer till start finns det alltid några till att plocka fram. Norges lag består av Petter Northug jr, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug och Sjur Røthe. Røthe är alltså Sundbys ersättare.

För ett år sen körde man ju skiathlon och då såg placeringarna ut så här för det norska gänget: Røthe 7 och Tønseth 24. Ingen av de andra var med då. Tønseth blev sjua i Östersund förra helgen och blev tvåa på norska mästerskapen i Skiathlon där Northug vann.

Hur ser det ut med de andra nationerna? Alltså kan det vara så att motståndet utanför norden är det svagaste på väldigt länge? Tyskland är mediokra, Italien är mediokra, Schweiz är väl OK, Ryssland är OK, Frankrike.. tja.. och Finland, well. Alltså jag saknar dagarna då det var större konkurrens från kontinenten!! Det är ju inte Norge det är fel på utan snarare resten av Europa som är så sopiga. Men men, jag hoppas jag har helt fel.

Förra året var faktiskt Vylegzhanin och Legkov högt upp i resultatlistorna. Jag hoppas på det igen i morgon. Gaillard var åtta och Heikkinen bästa finsk på nionde. Då vanns tävlingen av Harvey som verkar vara i knallform som vanligt när det är mästerskapsdags! Efter den sjuka spurten igår som nästan räckte hela vägen fram till guldet ska det bli intressant att se hur han sköter sig på de längre distanserna.

Topp tre var alltså Harvey, Sundby och Legkov. Daniel Richardsson blev fyra. Hur såg topp-tre ut senaste VM? Jo: Cologna, Sundby och Røthe. Senaste OS? Jo, Cologna, Hellner och Sundby.

För er som inte redan visste är det alltså Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Lars Nelson och debutanten Martin Johansson som representerar Sverige. Ingen Olsson alltså, han verkar ha siktet inställt på grejer längre fram.

Jag tror att Hellner kommer vilja ha ett snabbt lopp medan Calle hoppas på ett lite lugnare sådant med tanke på dennes spurtkapacitet och möjlig dalande form. Jag hoppas dock jag har helt fel angående Calle men jag vet inte, han håller liksom samma formkurva som Sundby känns det lite som. Å andra sidan är han verkligen på hemmaplan där han förmodligen kommer att lyftas fram av publiken. Nelson ska vi nog inte ha för stora förhoppningar på, jag tror vi ska vara glada om det blir topp tio men jag hoppas ju självklart på mer! Samma sak gäller Johansson.

I flera år har jag klagat över varför han bytte fokus från orienteringen till längdskidorna eftersom han var så sjukt grym på orientering och alltid varit lite sådär på skidor. Nu börjar det dock arta sig för honom! Sakta men säkert har han närmat sig den absoluta toppen. Tyvärr är han inte där högst uppe än, men kanske om ett par år? Vi får säga: se och lär Johansson!!

Nu: banan.

Screen Shot 2015-02-20 at 16.54.10

På Falu-VM:s hemsida har man gjort en väldigt trevlig webbkarta där man kan zooma in och ut i kartan och se alla de olika banorna man kör. Man kan även ladda ner PDF-kartor. Där kan man se att damerna och herrarna inte har samma banor. Damerna kör 2×3,75+2×3,75 medan herrarna har 3×5+3×5.

Som vanligt ligger mördarbacken rätt så tidigt på sista varvet så frågan är om någon vågar göra ett ordentligt ryck där eller om allt kommer ske i slutet? Hur som helst vore det så himla trist om det blir storklung-spurt. Kan vi inte alla här på Skidpepp hålla tummarna för det?

På damsidan däremot behöver inga tummar hållas. Räkna med att norskorna kommer lägga i turbon redan från start. Förra året här vann ju Johaug loppet med hela 33 sekunder före Bjørgen som blev tvåa. Kommer hon upprepa denna bragd? Nej jag tror inte det. Trea den gången var faktiskt Niskanen! Kalla blev femma slagen med över minuten. I morgon blir det nog andra bullar från Tärendö-turbon. För ni minns väl Sotji: silver! Skiathlon-förbannelsen var bruten. Och nu när den är bruten är det ett helt annat läge. Speciellt med tanke på den form tösen ser ut att ha skakat fram. Hujeda mig!

Men: förra helgen blev Johaug utskåpad av Kalla i 10km fritt vilket har lett till att hon under slutet fokuserat extra mycket på tekniken, enligt Langrenn.com. Landslagschefen Egil:

”Therese er nok interessert i så stor fart som mulig fra start på klassiskdelen. Det er nok der Charlotte Kalla vil slite mest, det har vi sett tidligere.”

_MG_5650.jpg
Inhoppare

Svenskorna som kör är Charlotte Kalla, Emma Wikén, Sofia Bleckur och reserven Maria Rydqvist. Värt att notera är att Rydqvist faktiskt har sin allra bästa mästerskapsplacering i just skiathlon. Året var 2011 och platsen var Holmenkollen. Dagen efter vaknade hon upp sjuk och många pratade om pre-sjukdoms-boost. Det kan ha varit så, det kan också varit mammaeffekten. Vad vi vet är att hon har en härligt säregen åkstil och borde nog kunna göra ett skapligt lopp. Wikén tror jag också på, eller jag hoppas väldigt mycket på henne. Hon behövs i storform för att kunna slåss mot norskorna i den kommande stafetten! Topp tio tror jag på. Bleckur, well för hennes del handlar det nog om att försöka åka så pass bra att hon kan visa att hon hör hemma i stafettlaget. För om Haag blir frisk lär hon nog knacka på dörren.

Speaking of sjukdomar, det är inte bara uppe i Falun folk insjuknar. Nu har även jag fått en släng av sleven. Igår vaknade jag upp med redigt halsont och idag är det ännu sämre. Hoppas på bättring snart för man vill ju inte åka upp dit och andas ut massa baciller i närheten av

Det hade ju varit läge att vara orolig över Kowalzcyks återfunna form, men tydligen så står hon över skiathlon-tävlingen för att satsa på sprintstafetten. Konstigt val med tanke på att sprintstafetten går i fri stil…

..och nu vädret
Enligt SMHI ska det bli spännande temperaturer strax över nollan i morgon. Samt mulet. YR däremot tror å hela tre plusgrader! Hur som helst mycket bättre än gårdagens värmebölja.

Sen så lär det vara rätt så bra tryck utmed banan med tanke på att biljetterna är slutsålda! Yeayyyyy!

Inlägget kan tänkas bli uppdaterat om något skulle tänkas hända under kvällen som berör tävlingen…

Uppdatering: Startlista herrar, startlistor damer

50 kommentarer till ”Ett dygn kvar till Skiathlon”

Spännande med temperatur strax över nollan??? Lite väl spännande för oss svenskar, skulle jag säga…

Inlagd: 2015-02-20, 17:52
Skriven av: toriv

Bra inför inlägg. Trevligt!

Inget konstigt att Kowa satsar på teamsprinten. Det är hennes lagkompis Jaskowiec absolut bästa distans så Polen har ett bra lag. De var på pallen i Otepää och är medaljfavoriter nu också. Kämpar med Fessel/Herrman och Caldwell/Diggins om bronset.

Jag ser Kowas medaljchans som större på temsprinten än på skiathlonen.

Inlagd: 2015-02-20, 17:57
Skriven av: Fj

Kowa har absolutt ingen medaljesjangs i skiathlon så jeg tror det er lurt å stå over og satse på teamsprinten. Veldig synd at Sundby misser løpet i morgen, men det er ikke umulig at det øker sjangsene for norskt gull. Blir kanskje en bedre løp for Northug. Russerne kjører sikkert hardt som vanlig. På damesiden blir det vel full gass fra Johaug for å sørge for at Kalla bruker mest mulig krefter på klassiskdelen. Blir kanskje litt vallaføre. Spennende!

Inlagd: 2015-02-20, 18:40
Skriven av: Sven

Hvordan blir løpet i morgen tror dere? Hvem setter fart? Spennende å se hva Tønseth gjør. Han vil nok vise seg fram for å få gå stafetten. Hellner venter vel til fristilsdelen. Vil uansett overraske meg om han kan kjøre i fra. Holder nok kanskje Cologna som favoritt. Vi vet alle hva han er kapabel til i form.

Inlagd: 2015-02-20, 21:06
Skriven av: Sven

Johan Olsson om att gå ifrån fältet morgondagens klassiska bana:

”Jag tror inte det är möjligt här. Åtminstone när det gäller lördagens dubbeljakt över tre mil kan jag nästan lova äta upp min mössa om någon klarar av att gå loss och vinna. Nej här blir det ett enda långt tåg och sen spurt”

Inlagd: 2015-02-20, 22:08
Skriven av: Oskar

Jäkligt trist att Sundby är sjuk. Lider med honom. Han, om han varit i form vill säga, hade kört hårt från start och fått fältet att spricka redan på den klassiska delen. Detta guldet blir nog mästerskapets mest givna – ingen tar Northug imorgon. Cologna, Vylle, Hellner, Roete, Manificat, Belov, Clara och möjligen Dyrhaug gör upp om platserna där bakom. Calle får vara glad om han kommer topp tio. Han ser seg ut med nedåtgående form och lär inte få det mästerskap han tänkt sig. Undrar varför inte Legkov kör. Nån som vet?

Inlagd: 2015-02-20, 22:18
Skriven av: Rs

Tre gånger Norge på damsidan. Johaug vinner lätt. Kalla har inte haft någon bra säsong och klarar inte skidbytet. Norge även på herrsidan tyvärr. Lite synd men vad göra.

Inlagd: 2015-02-21, 08:31
Skriven av: nisse

Undrar varför man inte skapar mer utslagsgivande banor när man väl ska arrangera ett mästerskap. Alla sk experter uttalar sig att det är för lättåkt och att det praktiskt taget inte går att åka från på den klassiska delen. Och mördarbacken kommer nästan direkt på den fria femkilometersslingan och efter den ingenting, bara flackt och utför. Känns som banorna är skapta för Marit och Petter. Trist.

Inlagd: 2015-02-21, 10:01
Skriven av: Rs

Kalla verkar vinna chicken racet mot Björgen om att åka/inte åka sprintstafetten. Ser att Björgen nu överväger att inte åka den trots allt. Hon känner sig helt klart osäker på om hon kan prestera på samma nivå som Kalla med tre lopp på fyra dagar.

Inlagd: 2015-02-21, 11:54
Skriven av: Per

Hvordan virker forholdene i Falun i dag? Kan det bli utfordringer med smøring? Blir det løst føre som i går så blir vel Johaug glad.

Inlagd: 2015-02-21, 12:26
Skriven av: Sven

1 Kalla
2 Heidi
3 Astrid

Det är min drömpall (även om den är totalt orealistisk)

Inlagd: 2015-02-21, 12:39
Skriven av: oskar.a

Det börjar snöa lite nu. Temp runt noll så inte superenkelt på vallafronten.

Inlagd: 2015-02-21, 12:45
Skriven av: Per

Per, din rapport gör mig nervös.

Inlagd: 2015-02-21, 12:46
Skriven av: Sanna

Det var meningen. :-) Nejdå, det har slutat snöa igen och det verkar i alla fall vara stabila snöförhållanden. Inte den allra enklaste prepareringen kanske men inte heller Liberec över det.

Inlagd: 2015-02-21, 12:55
Skriven av: Per

Kalla har kanonfäste.

Inlagd: 2015-02-21, 13:05
Skriven av: Kallner

Kalla växer om skidorna är perfekta på klassiskt.

Inlagd: 2015-02-21, 13:07
Skriven av: Kallner

Bleckur kör ju fantastiskt! Eller alla svenskor kör rätt bra.

Inlagd: 2015-02-21, 13:10
Skriven av: uttern

Bleckur åker underbart. Kul att hon får visa vad hon kan på efter Sochi-petningen.

Inlagd: 2015-02-21, 13:14
Skriven av: Kallner

Man tror inte att det är sant.

Inlagd: 2015-02-21, 13:18
Skriven av: Kallner

Lovande, men jag vill gärna se Kallas skidbyte nu. Hoppas det går bra.

Inlagd: 2015-02-21, 13:19
Skriven av: uttern

Fantastiskt sv Kalla och Bleckur hittills! Deras tränare Magnus Ingesson måste mysa ngt fantastiskt nu! Bleckur brukar byta skidor snabbast!

Inlagd: 2015-02-21, 13:20
Skriven av: Pepp

Kallas utveckling i den klassiska stilen är ju helt makalös.

Inlagd: 2015-02-21, 13:22
Skriven av: SweTor

Kalla kommer att trycka i backen.

Inlagd: 2015-02-21, 13:23
Skriven av: Kallner

Björgen borta? Ser tung ut faktiskt.

Inlagd: 2015-02-21, 13:24
Skriven av: uttern

Bleckur given på stafetten.

Inlagd: 2015-02-21, 13:30
Skriven av: Kallner

Låt Johaug dra. Kalla vinner ju spurt om hon inte tar ut sig.

Inlagd: 2015-02-21, 13:33
Skriven av: Janne

Skit, Kalla drog för länge.

Inlagd: 2015-02-21, 13:35
Skriven av: uttern

Taktisk dåligt kört av Kalla. När Björgen är borta varför dra och spränga sig?

Inlagd: 2015-02-21, 13:36
Skriven av: Janne

Bra kämpat, hon gjorde allt. Bra även Bleckur. Men Kalla är nog sjukt besviken ändå.

Inlagd: 2015-02-21, 13:42
Skriven av: Kallner

Underbart med Astrid på pallen! Finns ingen som är mer värd det än hon!

Inlagd: 2015-02-21, 13:43
Skriven av: oskar.a

man unnar ju Astrid Jacobsen alla framgångar men den där silvermedaljen skulle fan Kalla haft

Inlagd: 2015-02-21, 13:43
Skriven av: Emil

Underbar att se Kallas leende i mål!

Inlagd: 2015-02-21, 13:44
Skriven av: SweTor

Nej Kalla är nog inte så besviken. Dock taktiskt kunde hon gjort det bättre. Men att hon kom igen efter att blivit avhängd var stort.

Inlagd: 2015-02-21, 13:46
Skriven av: uttern

Undrar om detta lopp gör att Marit kör två år till

Inlagd: 2015-02-21, 13:47
Skriven av: oskar.a

Bleckur gjorde förresten sitt livs lopp. Stort grattis!

Inlagd: 2015-02-21, 13:48
Skriven av: uttern

Jättekul med Bleckur! Då är ju i alla fall hennes plats i stafettlaget klar

Inlagd: 2015-02-21, 13:48
Skriven av: Emil

Förbaskat bra tävling och spännande hela tiden. Men visst drog Kalla för länge, skulle släppt upp Johaug tidigare, med facit i hand. Men Kalla kände sig nog euforiskt taggad och då är det lätt att bara gå på.

Inlagd: 2015-02-21, 13:49
Skriven av: Kallner

Gratulerer med bronse, Kalla viser seg utrolig sterk for tiden så gullet kommer nok. Bleckur imponerer.

Inlagd: 2015-02-21, 13:50
Skriven av: Neithiri

uttern; klart hon är besviken. Kanske mest för att hon inte fick betalt för allt jobb för det fick hon ju inte alls när hon dessutom tappade på upploppet.

Inlagd: 2015-02-21, 13:52
Skriven av: Kallner

Vem som helst kunde väl se att Kalla inte var besviken när hon gick i mål.

Inlagd: 2015-02-21, 13:54
Skriven av: SweTor

Fantastiskt race och grattis till Johaug. Kul även för Jacobsen som man verkligen unnar detta även om hon kostade Kalla silvret och ev. även guldet. Kalla feldisponerade loppet med facit i hand. Gissar att planen var att skaka av sig Jacobsen och sedan göra upp mot mål med Johaug. Hade Jacobsen inte varit med hade hon nog tagit det lugnare och låtit henne dra. Och Bleckur! Vilket otroligt race!!!

Inlagd: 2015-02-21, 13:56
Skriven av: Per

Ni svamlar kan jag konstatera…

Inlagd: 2015-02-21, 13:56
Skriven av: uttern

Det var adresserat till Kallner.

Inlagd: 2015-02-21, 13:57
Skriven av: uttern

Uttern; Kalla gjorde ett kanonlopp inte tu tal om det men det var ett stort hopp ner till 4.e så bronset var inte hotat såsom loppet utvecklade sig. Men hon tappade till Johaug och sen tappade hon silvret till Astrid trots att hon gjorde allt jobb och även gick ikapp Astrid. Utifrån det så vann hon inte brons utan förlorade både guld och silverkampen. Det är inte svammel.

Inlagd: 2015-02-21, 14:06
Skriven av: Kallner

Sjukt spännande och annorlunda lopp men helt klart är det här föret otroligt fördelaktigt för lätta åkare som johaug och jacobsen. Man såg hur de låg mer uppe på snön. Hade nog inte vart att göra med Therese ändå.

Inlagd: 2015-02-21, 14:20
Skriven av: anders

anders – Jacobsen er ikke spesielt lett, vil tippe hun veier mer enn Kalla.

Inlagd: 2015-02-21, 14:28
Skriven av: Neithiri

Bajsischack tappar.

Inlagd: 2015-02-21, 14:54
Skriven av: Kallner

Niskanen bröt staven. Är kommentatorerna blinda?

Inlagd: 2015-02-21, 15:24
Skriven av: Fj

På plats Falun inte hängt med i snacket här grymt av kalla grymt av Sofia b även jättebra avMaria Emma hadeljag hoppats mer på

Inlagd: 2015-02-21, 18:17
Skriven av: Jossa

Fj:
”Niskanen bröt staven. Är kommentatorerna blinda?”

Kommentatorerna har en del annat att hålla koll på under loppet än att bara titta på bilden som går ut i sändning – vettu.

Inlagd: 2015-02-21, 19:01
Skriven av: SweTor

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values