Ett dygn kvar till Skiathlon

_MG_5819.jpg
Skidbytet under VM i Kollen

Efter sprinten kan vi konstatera en sak: Northug är i form. Det var också intressant att han kände sig tvungen att köra den taktik alla andra distansåkare brukar använda sig av mot honom. Alltså att gå hårt från start och försöka köra slut de spurtstarka (Hattestad och Kriukov). Det lyckades han med. Nu är frågan om formen hans är så god att han inte slits ut av dragvilliga svenskar och ryssar i morgon?

Ja, dragvilliga svenskar och ryssar. Inte norrmän. För den dragvilliga norsken Sundby har blivit sjuk. Det är trist, även om jag personligen inte är hans största fan. Oavsett är det tråkigt när folk blir sjuka. Dock vette katten om han hade haft formen för att vara med och slåss om medaljerna så han sett rätt så seg ut senaste tiden. Sen så kör inte Lokomotiv Legkov heller…

Och vi ”slipper” Krogh också. Han var egentligen första reserv efter Sundby men har istället valt att köra sprintstafetten på söndag.

Det jobbiga är att trots att två norskar som platsat i morgon inte kommer till start finns det alltid några till att plocka fram. Norges lag består av Petter Northug jr, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug och Sjur Røthe. Røthe är alltså Sundbys ersättare.

För ett år sen körde man ju skiathlon och då såg placeringarna ut så här för det norska gänget: Røthe 7 och Tønseth 24. Ingen av de andra var med då. Tønseth blev sjua i Östersund förra helgen och blev tvåa på norska mästerskapen i Skiathlon där Northug vann.

Hur ser det ut med de andra nationerna? Alltså kan det vara så att motståndet utanför norden är det svagaste på väldigt länge? Tyskland är mediokra, Italien är mediokra, Schweiz är väl OK, Ryssland är OK, Frankrike.. tja.. och Finland, well. Alltså jag saknar dagarna då det var större konkurrens från kontinenten!! Det är ju inte Norge det är fel på utan snarare resten av Europa som är så sopiga. Men men, jag hoppas jag har helt fel.

Förra året var faktiskt Vylegzhanin och Legkov högt upp i resultatlistorna. Jag hoppas på det igen i morgon. Gaillard var åtta och Heikkinen bästa finsk på nionde. Då vanns tävlingen av Harvey som verkar vara i knallform som vanligt när det är mästerskapsdags! Efter den sjuka spurten igår som nästan räckte hela vägen fram till guldet ska det bli intressant att se hur han sköter sig på de längre distanserna.

Topp tre var alltså Harvey, Sundby och Legkov. Daniel Richardsson blev fyra. Hur såg topp-tre ut senaste VM? Jo: Cologna, Sundby och Røthe. Senaste OS? Jo, Cologna, Hellner och Sundby.

För er som inte redan visste är det alltså Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Lars Nelson och debutanten Martin Johansson som representerar Sverige. Ingen Olsson alltså, han verkar ha siktet inställt på grejer längre fram.

Jag tror att Hellner kommer vilja ha ett snabbt lopp medan Calle hoppas på ett lite lugnare sådant med tanke på dennes spurtkapacitet och möjlig dalande form. Jag hoppas dock jag har helt fel angående Calle men jag vet inte, han håller liksom samma formkurva som Sundby känns det lite som. Å andra sidan är han verkligen på hemmaplan där han förmodligen kommer att lyftas fram av publiken. Nelson ska vi nog inte ha för stora förhoppningar på, jag tror vi ska vara glada om det blir topp tio men jag hoppas ju självklart på mer! Samma sak gäller Johansson.

I flera år har jag klagat över varför han bytte fokus från orienteringen till längdskidorna eftersom han var så sjukt grym på orientering och alltid varit lite sådär på skidor. Nu börjar det dock arta sig för honom! Sakta men säkert har han närmat sig den absoluta toppen. Tyvärr är han inte där högst uppe än, men kanske om ett par år? Vi får säga: se och lär Johansson!!

Nu: banan.

Screen Shot 2015-02-20 at 16.54.10

På Falu-VM:s hemsida har man gjort en väldigt trevlig webbkarta där man kan zooma in och ut i kartan och se alla de olika banorna man kör. Man kan även ladda ner PDF-kartor. Där kan man se att damerna och herrarna inte har samma banor. Damerna kör 2×3,75+2×3,75 medan herrarna har 3×5+3×5.

Som vanligt ligger mördarbacken rätt så tidigt på sista varvet så frågan är om någon vågar göra ett ordentligt ryck där eller om allt kommer ske i slutet? Hur som helst vore det så himla trist om det blir storklung-spurt. Kan vi inte alla här på Skidpepp hålla tummarna för det?

På damsidan däremot behöver inga tummar hållas. Räkna med att norskorna kommer lägga i turbon redan från start. Förra året här vann ju Johaug loppet med hela 33 sekunder före Bjørgen som blev tvåa. Kommer hon upprepa denna bragd? Nej jag tror inte det. Trea den gången var faktiskt Niskanen! Kalla blev femma slagen med över minuten. I morgon blir det nog andra bullar från Tärendö-turbon. För ni minns väl Sotji: silver! Skiathlon-förbannelsen var bruten. Och nu när den är bruten är det ett helt annat läge. Speciellt med tanke på den form tösen ser ut att ha skakat fram. Hujeda mig!

Men: förra helgen blev Johaug utskåpad av Kalla i 10km fritt vilket har lett till att hon under slutet fokuserat extra mycket på tekniken, enligt Langrenn.com. Landslagschefen Egil:

”Therese er nok interessert i så stor fart som mulig fra start på klassiskdelen. Det er nok der Charlotte Kalla vil slite mest, det har vi sett tidligere.”

_MG_5650.jpg
Inhoppare

Svenskorna som kör är Charlotte Kalla, Emma Wikén, Sofia Bleckur och reserven Maria Rydqvist. Värt att notera är att Rydqvist faktiskt har sin allra bästa mästerskapsplacering i just skiathlon. Året var 2011 och platsen var Holmenkollen. Dagen efter vaknade hon upp sjuk och många pratade om pre-sjukdoms-boost. Det kan ha varit så, det kan också varit mammaeffekten. Vad vi vet är att hon har en härligt säregen åkstil och borde nog kunna göra ett skapligt lopp. Wikén tror jag också på, eller jag hoppas väldigt mycket på henne. Hon behövs i storform för att kunna slåss mot norskorna i den kommande stafetten! Topp tio tror jag på. Bleckur, well för hennes del handlar det nog om att försöka åka så pass bra att hon kan visa att hon hör hemma i stafettlaget. För om Haag blir frisk lär hon nog knacka på dörren.

Speaking of sjukdomar, det är inte bara uppe i Falun folk insjuknar. Nu har även jag fått en släng av sleven. Igår vaknade jag upp med redigt halsont och idag är det ännu sämre. Hoppas på bättring snart för man vill ju inte åka upp dit och andas ut massa baciller i närheten av

Det hade ju varit läge att vara orolig över Kowalzcyks återfunna form, men tydligen så står hon över skiathlon-tävlingen för att satsa på sprintstafetten. Konstigt val med tanke på att sprintstafetten går i fri stil…

..och nu vädret
Enligt SMHI ska det bli spännande temperaturer strax över nollan i morgon. Samt mulet. YR däremot tror å hela tre plusgrader! Hur som helst mycket bättre än gårdagens värmebölja.

Sen så lär det vara rätt så bra tryck utmed banan med tanke på att biljetterna är slutsålda! Yeayyyyy!

Inlägget kan tänkas bli uppdaterat om något skulle tänkas hända under kvällen som berör tävlingen…

Uppdatering: Startlista herrar, startlistor damer