Skidpepptipset:Delad tredjeplats – Rickard A


Rickard A, ungefär samtidigt som skejten uppfanns.

Namn: Rickard Andersson
Ålder: 25 år
Bor: Valdemarsvik, Östergötland

Skidpepptipset är som ni vet till ända. Det var en lång säsong och många var med och tippade. Vissa lyckades bättre än andra och vi tänkte att de som lyckades bäst ska få svara på lite frågor.
Vi börjar med tredjeplatsen som blev en delad sådan mellan Rickard A och Jossa!

Vilket är ditt bästa minne från skidsäsongen som gått?
Hellners guld i VM-sprinten. När Northug i finalen klev om Jönsson i blivande ”Hellner-backen” trodde jag att chansen till svenskt guld var borta. Var övertygad om att norrmännen skulle blockera svenskarna hela vägen in över mållinjen. Hellners passering på insidan av den generöse Hattestad och fortsatta ”plattan-i-mattan”-åkning ända in i mål stjälpte som tur var den befarade norska taktiken över ända.

Hur startade ditt intresse för längdåkning?
Kallas triumf i Tour de Ski tror jag. Efter den har jag inte missat många lopp på TV. Har alltid haft ett allmänt idrottsintresse men denna händelse gjorde mig skidfrälst.

Vilken är din egen bakgrund inom längdåkning. Åker du skidor själv och isåfall i vilken omfattning?
Min bakgrund som aktiv inom längskidåkning är obefintlig. Det var faktiskt först nu i vintras som jag köpte ett par egna skidor. Körde då ganska intensivt i dåligt preparerade spår under en treveckorsperiod, uteslutande stakning (för fästvalla innebär ju bara trubbel), innan jag blev dålig i ett knä. Har dock fastnat för älghufs och utövar det regelbundet under vintern, medan det under sommarhalvåret mest blir cykling.

Till en början lade jag väl inte ner så särskilt stor tid på tippandet, men ju längre säsongen gick, och då det började stå klart att jag hade chans på pallen, blev det ändring på det hela. Regelbundna besök på FIS hemsida för att ta reda på vilka placeringar Harvey hade på skejt-femmilar i masstart, eller Johaugs tidigare resultat i Faluns mördarbacke ledde till ständiga övertolkningar från min sida. Besök på åkarnas bloggar för att om möjligt skönja formtoppar eller sjukdomar i vardande likaså.

Så här i efterhand betraktar jag detta detektivarbete som bortkastad tid, om man ser till vad det resulterade i. Att ”bara” gå på känsla hade antagligen fungerat lika bra. Men roligt var det.

Annars har jag försökt att tippa med förstånd, med några enstaka undantag. Vad jag minns hade jag Ingemarsdotter som stående chansning under större delen av säsongen, vilket i runda slängar resulterade i ganska exakt noll poäng. Att tippa Björgen och Kowalczyk på platserna 1 eller 2 körde jag också en hel del med.

Vem är säsongens bästa kvinnliga respektive manliga skidåkare och varför?
Traditionellt: Björgen va? Och Northug när han kan hänga på i rygg och spurta om, vilket han som regel är kapabel till.

Framför allt bland herrarna spelar det ju till viss del in vilket perspektiv man antar när säsongens skidlöpare ska koras. Skulle Northug ha tagit medalj på 15 km i VM hade det inte varit något snack om saken. Många hänger gärna upp sig på att Northug ”bara” är bra i masstart, MEN: han behärskar bägge teknikerna, korta som långa distanser och är en av de bästa sprintåkarna. Är man framgångsrik inom så mycket förtjänar man att bli kallad bäst. Men när det gäller intervallstart har det under säsongen inte funnits någon enskild löpare lika suverän som Northug är i masstart, varför det inte är möjligt att ställa masstart mot intervallstart och på så vis kröna årets skidkung. Alltså är Northug bäst.

Sprint: Jönsson. Att vara så överlägsen över en hel säsong, i en så chansartad gren som sprint, tyder på fysik och psyke av yppersta klass. Svårare då att kröna en sprintdrottning, men Björgen ligger närmast till hands tycker jag, främst tack vare att hon faktiskt vann VM-guldet. Kikkan Randall som tvåa i diskussionen. Hon var verkligen värd ett bättre öde i VM. Till hennes nackdel talar väl också att hon är för svag i den klassiska tekniken för att kunna konkurrera om titeln.

Hur ser du på längdåkningens utveckling mot färre intervallstarter och nya tävlingsformer?
Jag gillar masstart. Jag gillade femmilen i Holmenkollen. Men att inte ha en enda femmil med intervallstart i världscupen under säsongen är något av ett hån mot många åkare. Jag gillar också Tour de Ski och dess masstartsbetoning. Men att enda sträckan med intervallstart är en löjligt kort prolog är orättvist. Där skulle man åtminstone kunna lägga in en ordentlig tremil med intervallstart för herrarna och kanske en 15-kilometare för damerna, och på så vis tillgodose de allra flesta åkares viljor och kapacitet.

Annars tycker jag att man bör slå av lite på takten när det gäller att komma med ”innovationer” där målet är att locka fler tittare, då man successivt rör sig längre och längre ifrån skidsportens kärna, det vill säga kampen mot klockan och mot sig själv.

Varför tror du att två norrmän vann tipstävlingen?
En släng av den tur det norska folket begåvats med enda sedan den dag Gud tryckte dit den lerklump som skulle bli Norge intill ett hav fullt av olja?

Nä, det är kanske inte hela sanningen. Det handlar nog om ett välutvecklat skidsinne i största allmänhet. När man skannar igenom kommentarerna på Skidpepp tycker jag att Hanne och Tolsrav bidrar med en hel del insiktsfulla åsikter, vilket visar på god skidkunskap som säkerligen förvärvats under många år. Utöver kunskap gäller det att ha kontinuitet i tippandet förstås, och de har ju bevisligen varit duktiga och tippat varje omgång. Snyggt jobbat!

Hur ser din taktik ut inför nästa säsongs tipstävling för att kunna försvara pallplatsen?
Jag kommer att fortsätta tippa på Ingemarsdotter nästa säsong. Med en svår konkurrent mindre att tampas med, Majdic alltså, är jag övertygad om att Idas första seger i världscupen kommer nästa år.

Jag måste dessutom se till att vara med i tipset från början, och inte missa att tippa premiären som jag gjorde denna säsong. Skulle jag ha prickat in båda pallarna i Gällivare i november hade jag ha stått som segrare nu, med en halv poäng till godo ner till Hanne. Det får inte ske igen!

Någonting annat du vill tillägga?
Slutligen ett stort tack till Skidpepp-gänget! Tipset var en briljant idé och jag överdriver inte när jag säger att jag har tänkt på skidåkning varje dag i vinter tack vare detta. Er insats får, för att använda Kallas skala, fem äpplen av fem möjliga!

Etiketter: