06 februari 2010, av Oskar

Vilket kvitto #2 #3!

Jönsson lekte med resten av eliten idag! Okey, de bästa norrbaggarna och ryssarna var på annan ort men ändå – fy helvete vilken kross!

Ida Ingemarsdotter var inte så pjåkig hon heller!!

Nätet mitt är tunt, så jag tackar för mig, mer i morgon kväll. PS. Björn Lind blir starkare och starkare för var dag.

138 kommentarer till ”Vilket kvitto #2 #3!”

Riktigt kul att se, ojojoj vad spänade sprinten kommer bli i OS..

Inlagd: 2010-02-06, 23:05
Skriven av: bergelius

Oskar varje gång du är i radioskugga presterar Sverige toppresultat. Kan du tänka dig fortsätta över OS?

Inlagd: 2010-02-06, 23:10
Skriven av: nisse

=)

Inlagd: 2010-02-06, 23:12
Skriven av: JE

Emil var så grym. Ida också! Anna såg bra ut till incidenten. Lägg därtill en Björn Lind som enligt uppgifter satsar allt på en toppform till sprinten och fortfarande ligger i hård träning… Vilket även Emil ska göra!!! Vilken dag!

Inlagd: 2010-02-06, 23:43
Skriven av: Kim

Ja dette lover bra for Sverige, blir kanskje fjerde plass til Emil i Vancouver. Johan Kjølstad vinner foran Northug og Hattestad. Står mellom Pettersen og Jønsson om fjerde. ;)

Inlagd: 2010-02-07, 07:43
Skriven av: Janek Ermel

Det påminner lite om Otepää 2006, det blev ju ett bra OS efter det.

http://www.youtube.com/watch?v=CuIBssQMo1Q

Inlagd: 2010-02-07, 08:11
Skriven av: Jonas

Hittade lite bilder från herrkvalet också. Emil kommer som nummer 4.

http://www.youtube.com/watch?v=QzNb2_k0tTc

Inlagd: 2010-02-07, 08:14
Skriven av: Jonas

Jønsson er i fantastisk form, og er pt min favoritt til å ta gullet. Han har dessuten fantastiske ski i hvert eneste løp, noe som også er viktig i sprint.

Sitter likevel med en liten følelse av at han Kan finne på å rote seg bort i uhell o.l. Dersom man skal si noe negativt om Emil så er det etter mitt syn at han er dårligere taktisk enn feks Hattestad og Northug.

Tror Jønsson tar gull– dersom han klarer å holde nervene under kontroll- og unngår uhell.

Inlagd: 2010-02-07, 08:16
Skriven av: Gif

Det ser bra ut för våra två starkaste kort Kalla och Jönsson, stigande form för båda. Bara inga sjukdomar eller skador nu så kan det bli skoj. Den ständigt underskattade Ida Ingemarsdotter levererar som vanligt när det gäller, formen verkar vara på uppåtgående även för henne. Som jag ser det är hon nu när formen stiger förstekandidat till sträcka två i stafetten, ett säkrare kort än både Norgren och Pajala. Sprintstafetten är däremot en annan historia då jag har intrycket att hon är vassare i klassiskt, men jag kanske har fel i det fallet.
Sprintbanorna i Canmore tycker jag är trista, inga tekniska svårigheter utan först i princip bara en lång slakmota för att avsluta med en ”slakmeda”. Justyna är naturligtvis överlägsen i en sån bana. Den enda tekniska finess man kunde utnyttja var på krönet där ett litet ryck gjorde att man fick lucka och det utnyttjade Jönsson perfekt.

Inlagd: 2010-02-07, 08:33
Skriven av: Torbjörn H

//GIF
Där har du fel. Emil Jönssons problem är att han är för taktisk i bland. Att han skulle vara mindre taktisk i en taktisk sport som sprint än Northug och Hattestad är nonsens. Däremot ska man inte dra för stora växlar av detta lopp. OS banan är som klippt och skuren för både Hattestad och Northug med mycket stakning på upploppet.

Inlagd: 2010-02-07, 09:36
Skriven av: Kim

Kim: Ok.Ok. Poenget mitt er at Jønsson i hvert fall tidligere har hatt en tendens til å gå for fullt i prolog, kvart og semi for så å mangle den nødvendige finish i finalen.

Jeg mener vel ikke at Jønsson ikke går taktisk, men heller at han av og til går dårlig taktisk.

Synes også at han har gjort noen unødvendige taktiske manøvrer som har resultert i at han har blitt stengt inne (Liberec) eller at han faller (TDS i år).

Men i den formen han er nå så er det nok like greit at han gir full gass hver gang han står på startstreken- og jeg tror det holder til OL gull.

I mitt hode er det likevel ikke overraskende dersom det er Jønsson som knekker en stav, blir påkjørt av en idiotisk russer, eller blir klemt inn i gjerdet av en ivrig sveitser i kvartfinalen.

Men-jeg håper det ikke skjer, og at den beste vinner. Akkurat nå er det Jønsson.

Inlagd: 2010-02-07, 09:46
Skriven av: gif

Tycker att det var bra kvitto överlag i helgen. Kalla o Jönsson ser grymt starka ut. Anna H klart godkänd topp 10 klart inom räckhåll men behöver ta ett litet steg till för pallen. Anna O + Pajala klart positiva i kvalet ser bra ut inför stafetten. Ida kanon, finlachans. Endast Britta som inte lyckas, tror tyvärr inte det är frågan om bara form hänger nog en del på kapacitet också. Jädrigt tråkigt med Falken bara, har haft en hel del strul nu.

Inlagd: 2010-02-07, 09:54
Skriven av: Göran

Det känns som att Jönsson slutat att åka ”översmart” efter Oberhof-sprinten, vilket är bra för det behöver han inte längre men den åthållighet han har i år. Igår hade ingen slagit honom men OS-banan är annorlunda så det fnsåtminstone utmanare. Men Emil är storfavorit nästa onsdag.

Inlagd: 2010-02-07, 10:48
Skriven av: Jonas

Otrolig uppvisning av Jönsson. Synda att inte Mats Larson och Modin var med för då hade Sverige vunnit alla kvartsfinaler och haft 5 i finalen:-).

Jag tyckte det var bra att det var en så pass hård bana för då fick vi se vem som är lämpligast att åka damstafetten. Ingemarsdotter är given där nu så länge inte någon annan överträffar stort i OS eller ACO blir en möjlighet. Ingemarsdotter har ofta blivit bortglömd i diskutioner, men om man ser på tidigare lopp i hård konkurrans VC mm (under touren var det inte fullt tryck alla dagar och 30-40% av världseliten var inte med) så har hon varit den 4e starkaste på distans. Jag tror Ingemarsdotter passar till 1a sträckan eftersom hon är startsnabb, tuff och taktisk. Motståndet på 1a blir nog enklare än på 2a också så länge inte Majdizc eller Kowalzcyk ska åka den. Norge har sina starka kort på 3e och 4e. Finland kör nog Kuitonen på 2a och Muranen på 1a. Det är stor chans att det är Ryssland som kommer att hålla tempot uppe på 1a.

Sedan kommer vi att få en Sverige-Norge duell som aldrig förr:
10 km
Björgen-Kalla

15km
Northug-Hellner

Sprint
På damsidan kör Sverige över Norge. Här blir frågan om bästa norska blir före 4e svenska.

Hattestad-Jönsson
Kjølstad-Modin

DP 15 km
Steira-Haag
Bjørgen-Kalla

DP 30 km
Här tror jag tyvärr Northug vinner.

Sprintstafetter
Brun-Lie/Bjørgen-Haag/Kalla
Hattestad/Northug-Hellner/Jönsson

Stafett:
Jacobsen/Johaug/Steira/Bjørgen-Ingemarsdotter/Olsson/Haag/Kalla

Rønning/Hjelmeset/Hafsås/Northug-
Rickardsson/Olsson/Hellner/Jönsson

30km
Bjørgen-Haag

50km
Hjelmeset-Rickardsson

Borde inte denna norsksvenska-duell vara en egen kategori på höger sida under OS Oskar?

Inlagd: 2010-02-07, 10:54
Skriven av: Alexander

aleksander:

Mange interessante norsk/svenske dueller,men vi må ikke glemme at det finnes andre nasjoner/løpere. Russerne, tyskerne, Majdic, Kowalczyk for ikke å glemme italienerne og Lukas Bauer. Og Cologna.

Ser forresten ut til å bli Lars Berger på 3.etappen på stafetten- ikke Hafsås.

Blir alltid en overraskelse i OL. Mitt tips som årets overraskelse er at Italia vinner OL stafetten for menn.

Inlagd: 2010-02-07, 11:02
Skriven av: gif

Helt klart finna det många andra också. Dock tror jag att herrsprint, 10km, sprinstafett för herrar tror jag blir Norsk-Svensk duell. Även damoch herrstafetten kommer vi båda vara uppe och slåss om guldet.

Inlagd: 2010-02-07, 11:14
Skriven av: Alexander

Dersom Sverige velger Jønsson på sisteetappe i staffetten blir det enten gull eller 5 plass. Velger man Hellner så blir det sølv.

Vanskelig valg

Inlagd: 2010-02-07, 11:16
Skriven av: Gif

”Dersom Sverige velger Jønsson på sisteetappe i staffetten blir det enten gull eller 5 plass. Velger man Hellner så blir det sølv.

Vanskelig valg”

Ja det är det, men vågar man inget så vinner man inget. Jag tycker att man ska gå för guld.

Inlagd: 2010-02-07, 13:30
Skriven av: Gabriel

Jeg håper våre gutter som sitter i Whistler kan klare å hamle opp med Emil, men pr. i dag så har jeg på følelsen at Emil er for sterk.

Men selvsagt, skulle ikke de norske klare å vinne så håper jeg på en svensk. At en svenske vinner mye bedre enn at en tysker, en russer, en sveitser eller en amerikaner vinner!

Inlagd: 2010-02-07, 13:38
Skriven av: Tor

Tror nok svenskene kun må nøye seg med et par bronse i OL, 2 kvinnelige og èn bronse til menn i stafett.. Emil kommer til å floppe, Hellner tar en Brink og Kalla tryner igjen eller brekker et par staver. ;)

Inlagd: 2010-02-07, 14:56
Skriven av: Janek Ermel

Janek: Det er i og for seg artig at du gjør et forsøk på å provosere litt. Dersom du synes det er gøy, burde du prøve forumet på expressen i stedet.

Inlagd: 2010-02-07, 15:11
Skriven av: Gif

Vi får nå se, det har jo skjedd endel ganger sant? Jeg syns det alltid er artig med de store svenske forventningene som alltid faller i grus.. Smil nå litt ;).

Inlagd: 2010-02-07, 15:38
Skriven av: Janek Ermel

Janek: Förvisso, lite för stora förväntningar har vi väl alltid, men i år har vi nog mer anledning än på länge. Jönsson & Kalla är guldkandidater på varsin diciplin, samt de fyra stafettlagen. 6 realistiska medaljchanser med andra ord. Norge är däremot guldkandidater på allt utom kvinnlig sprint.

Inlagd: 2010-02-07, 15:56
Skriven av: Anders

Jada, jeg har da litt humor, og det er alltid morsomt å slå svenskene. Det betyr imidlertid ikke det samme som å håpe at de brekker staver eller faller.

Det beste er å slå dem på vanlig måte, men jeg tror vi skal passe oss litt, for de har et par farlige gullkandidater

Inlagd: 2010-02-07, 15:58
Skriven av: Gif

For øvrig så er det litt typisk svensk å ha store gullambisjoner for så å mislykkes i mesterskap .

Er litt redd for at det er vi nordmenn som sitter med skjegget i postkassa etter dette OL.

Inlagd: 2010-02-07, 16:00
Skriven av: Gif

Tkr också att man verkligen borde försöka sikta på att ha Jönsson på sista och gå för Guld.. Om nu inte de andra visar så otroligt bra form att det känns som att vi kan köra ifrån norge på de 3 första med 20 s. Om mindre så tar en pigg och i form Northug det.. Känns som det kan dröja länge igen tills vi har en sån här bra chans att ta OS guld på herrstafett.. Vi måste våga sattsa på det

Inlagd: 2010-02-07, 18:38
Skriven av: bergelius

Problemet er vel at det å satse på Jønsson er litt gambling fordi han ikke har gått mye stafett før.

Jeg er fortsatt ikke overbevist om at han klarer å henge med over 10 km. Det må heller ikke være tvil om at det er noe helt annet å spurte da enn etter en kort sprintrunde. Det er jo dette som er Northugs force. Han spurter bra også etter lange løp.

Personlig så tror jeg ikke Jønsson tar Northug etter 10 km. Jeg ville nok evt. brukt ham på 1. etappe.

Jeg ville kjørt Hellner på 3. etappe. Han er en som har tempo nok til å skaffe en luke for Sødergren/Olsson på siste etappen.

Jeg er imidlertid glad for at det ikke er jeg som skal ta ut det laget (det er det flere som er glade for- ex. Gabriel)

Inlagd: 2010-02-07, 18:58
Skriven av: gif

Jag tror inte heller att Jönsson tar Northug om e går ut samtidigt. Men om Jönsson har 25-30 sekunders försprång på Norge så tar Jönsson det. Även om Northug hinner ikapp honom så kommer Jönsson vinna spurten. Och vi har chans att gå ifrån Norge med Rickardsson, Olsson och Hellner på de tre första sträckorna.

Det är bara ett genomdopat ryskt lag, ett superformtoppat Italienskt lag eller ett tyskt lag som råkar ha ”dagen” som kan hänga med dessa svenska alfahannar. :-) Norge får de nog svårt, speciellt Lars Berger mot Marcus Hellner på 3:e, det kommer nog vara hopplöst för Berger att hänga på där.

Inlagd: 2010-02-07, 19:08
Skriven av: Gabriel

Skulle vara kul att se Northug o Jönsson gå ut samtidigt i ledning på sista! Skulle Northug dra eller ställer dom sig still o väntar in bakomvarande? Jönsson kommer inte att dra en centimeter!

Inlagd: 2010-02-07, 19:14
Skriven av: Göran

Hvordan var spurten til Jønsson etter pursuit løpet i SM? Hørte han slo Sødergren i spurten, men det skulle vel bare mangle.

Inlagd: 2010-02-07, 19:20
Skriven av: gif

Gif,

I sista långbacken så stack Södergren ifrån Jönsson men Jönsson kom körde ifatt på slutet och spurtade ned Södergren. Södergrens form var ju inte den bästa naturligtvis så det är omöjligt att säga vad det var värt.

Men det som är intressant är att Jönsson inte hade några som helst problem att följa en hårdkörande, formstark Daniel Rickardsson på 15 km klassiskt, alltså första delen av dubbeljakten. Och Rickardsson slog ju som bekant Lukas Bauer på 10 km klassiskt i TdS, 2 dagar innan Bauer krossade allt och alla och lekte med Northug.

Så att Jönsson har distanskvaliteter, det råder det inga som helst tvivel om. Och att han inte skulle palla för trycket och gå in i väggen, det tror jag inte. Han är extremperfektionist och känner sin kropp utan och innan. Dessutom har han ett utpräglat taktiskt tänkande efter dessa år i sprinteliten.

Men jag tror fortfarande att om Jönsson och Northug går ut SAMTIDIGT, så vinner Northug. Om Jönsson däremot har lucka så blir det tufft för Petter att spurta ned honom.

Inlagd: 2010-02-07, 19:40
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Interessant, og takk for info. Det blir spennende å se hvem som går hva. Utur for Sverige at Sødergren er et usikkert kort. Har Jønsson sagt noe som helst selv i forhold til stafetten?

Synes vel også at Sverige må passe seg litt i forhold til kun å sette opp laget for å matche Northug. Norge kan jo være hektet av før siste etappe, og da er vel Hellner et sikrere kort enn Jønsson. Hellner har jo også en sterk finish dersom northug er borte.

Inlagd: 2010-02-07, 20:17
Skriven av: Gif

Gabriel: vi har all anledning att frukta det italienska laget. De verkar vara i form lagom till OS, placeringar från Canmore i förrgår:
Italien: 1, 2, 9, 13.
Tyskland: 5, 11, 14, 18
Sverige: 6, 7, 22, 23

Göran: Det scenariot skulle vara spännande – tror att de skulle vänta in trean (som får gå upp och dra medans de lurpassar på varandra bakom)… Tror dock att annat händer exempelvis att Norge släppt innan sista eller att Italian är med därframme.

Inlagd: 2010-02-07, 20:47
Skriven av: Jörgen

Nu när Anders inte visar bra form, så tycker jag att Emil är ett väldigt intressant alternativ som slutman, men tyvärr tror jag inte att lagledningen kommer göra den chansningen. Sen kommer Abrahamsson stå där efteråt och säga att en fjärdeplats i OS inte är dåligt. :-(

Modin – Richardsson – Hellner – Jönsson: Då kan vi ta guld. Ska någon i hela världen ta Petter i en spurt så är det Emil, Kjölstad eller Ola-Vigen, och de sistnämnda är ju knappast aktuella på en slutsträcka för Sverige.. :)

Hellre spänna bågen, så måste vi väl resonera?

Inlagd: 2010-02-07, 21:04
Skriven av: Juha Mieto

Jag skrev såklart fel, hade sprintstafetterna i tankarna samtidigt.

Richardsson – Olsson – Hellner – Jönsson ska det såklart vara

Inlagd: 2010-02-07, 21:06
Skriven av: Juha Mieto

Att spekulera kring vem som tar medaljer hör ju till dagarna före ett OS.
Jag förvånas dock över att folk, både här och i min omgivning anser att det är ”typiskt svenskt” att misslyckas i de stora sammanhangen. Det är ju bara trams. De flesta olympiska deltagarna kommer inte att ta guld. Många svenskar och norrmän kommer att hamna utanför prispallen.
Det är väl kanske minnen av 1990-talets magra OS som gör sig gällande, liksom det nationella trauma som präglade OS i Salt Lake City (Mühlegg och Vitryssland i hockey).
Det som ger tillförsikt inför Vancouver är för mig att det finns så många realistiska medaljmöjligheter. Längd har alltid svarat för merparten av Sveriges medaljskörd.
Att Kalla, Jönsson m. fl. går in i OS med stärkt självförtroende bör ju vara ett plus.

Inlagd: 2010-02-07, 21:31
Skriven av: Carl-Johan

Tycker att tankarna på Jönsson på sista sträckan låter som ett väldigt teoretiskt resonemang. Även om han nu skulle kunna spurta ner Northug om han kom in utvilad mot honom på upploppet, är det en helsikes massa om och men som ska till för att man ens ska hamna i den situationen.

Och scenariot med att han skulle ha en halvminuts lucka… Får man gå ut med en halvminuts ledning på sista sträckan i en OS stafett, tror jag inte man bara väntar in dom andra. Då kör man, även om man heter Jönsson. Risken är då stor att han blir ikappåkt… och att då ladda om för en spurt mot världens bästa spurtare som nu är stärkt av att nyss ha kört in en halvminut… Nä, jag tror bara inte på det.

I mitt tycke är Hellner vår mest kompletta avslutare. Enda anledning att flytta honom från fjärde är om man vill utnyttja hans ryckförmåga på tredje, och då tycker jag man ska ha en åkstark åkare typ Olsson på fjärde som har en möjlighet att hålla luckan.

En annan fråga… Finns det några belägg för att Jönsson skulle va en bättre spurtare än Hellner?

Jag känner bara till två spurter med Jönsson på distanslopp. Jakstarten i SM när han spurtade ner Södergren. Och en jakstart i Östersund förra året när han fick spurtstryk av Mats Larsson om tredjeplatsen. Nån som känner till nåt annat?

Hellner är i mitt tycke vår mest kompletta avslutare och jag ser ingen anledning att flytta honom

Inlagd: 2010-02-07, 21:37
Skriven av: Manne

Jörgen, jodå, jag tror Italienarna kan bli lite farliga. Dock har de lite problem på de klassiska sträckorna och chansen är stor att de är avhängda innan det är dags för Piller Cottrer och Di Centa.

Sen tror jag också att vi inte ska dra för stora växlar på loppet i Canmore, det är helt andra förutsättningar i Whistler. Det är ungefär samma sak med Italienarna i Canmore som med Fransmännen i Davos. De hade en bra dag och kom in rätt på den höga höjden, i kombination med bra skidor.

Gif,

Emil har sagt många gånger att han skulle vilja köra en stafettsträcka. Det är nog bl a därför som han tränat så mycket distans i år, för att bli mer komplett. Men samtidigt för att sprintbanorna blir tuffare och längre. Snart kommer det inte finnas några sprintspecialister kvar. På damsidan är det ju redan så, och på herrsidan så är det fler och fler av de duktiga distansåkarna som hävdar sig i sprint, samtidigt som sprintåkarna blir bättre på distans.

Inlagd: 2010-02-07, 21:38
Skriven av: Gabriel

”Skulle vara kul att se Northug o Jönsson gå ut samtidigt i ledning på sista! Skulle Northug dra eller ställer dom sig still o väntar in bakomvarande? Jönsson kommer inte att dra en centimeter!”

Göran, det skulle bli något åt det här hållet, fast värre:

http://www.youtube.com/watch?v=R7kaUELHv1k

:-)

Inlagd: 2010-02-07, 21:40
Skriven av: Gabriel

Manne,

Det handlar om att Hellner har ett enormt psykologiskt underlag mot Northug. Han har förlorat alla spurter hittills och vi ser ju alla att han inte besitter de egenskaperna som krävs för att kunna klara Northug. Däremot är han ruskigt åkstark, speciellt på 10 km fritt. Han är nog världens bästa på den distansen, precis som Kalla är världens bästa på 5 km fritt. Därmed är han perfekt på tredje.

Emil Jönsson däremot har spurtat ned Northug många gånger. Det rör sig ju dock om sprint, men Emil är fantastiskt explosiv och kan nog bränna på en ordentlig spurt efter 10 km också, om han inte har bränt allt krut.

Senast Emil spurtade ned Northug var på rullskidor i somras, då gjorde han 2 gånger på en dag dessutom. Jag tror att det är mycket värt rent psykologiskt inför en eventuell spurt.

http://svtplay.se/v/1634849/skidor/jonsson_pa_hjul_spurtsegrade_over_northug

Inlagd: 2010-02-07, 21:50
Skriven av: Gabriel

Det är för övrigt verkligen bedrövligt att det inte varit fler VC-stafetter den här säsongen, så att det funnits möjlighet att testa olika uppställningar. För mig är stafetten den absolut viktigaste tävlingen, och den roligaste att se på.

Inlagd: 2010-02-07, 22:09
Skriven av: Gabriel

Gabriel: flera skillnader mellan franmännen i Davos och Italien nu bl.a tidpunkten (form nu är bättre än under Davos), stor rutin mm.

På de två första sträckorna tror jag inte det händer så mycket. Kanske Bauer kommer loss men resten av Tjeckien skrämmer inte. Är Italien med efter de två första blir de livsfarliga.

Inlagd: 2010-02-07, 22:09
Skriven av: Jörgen

Det verkar bara vara frågan om vilket av Sverige eller Norge som ska ta guld.

Hänger Tyskland med till sista?
Teichmann helt klart på väg uppåt. Undrar om ens Northug hänger med i hans långspurt.

Inlagd: 2010-02-07, 22:10
Skriven av: Elin

Gabriel: ja det där stafettloppet 2002 minns jag. Typiskt för Alsgaard, han ville aldrig starta spurten. :-)

Inlagd: 2010-02-07, 22:11
Skriven av: Jörgen

Jörgen, tvärtom. Det är stora likheter. Hög höjd & bra gemensam laginsats vid ett och samma tillfälle, vilket inte har hänt tidigare under säsongen. Fransmännen var i form i Davos, Italienarna var i form i Canmore. Men det är stor skillnad på banan i Canmore som är på hög höjd och Whistler-banorna.

Jag håller med om att Italien blir farliga om de är med efter de två första. Men det tror jag inte de kommer att vara. Där finns åkare som Bauer, Cologna och Rickardsson som kommer köra stenhårt.

Inlagd: 2010-02-07, 22:14
Skriven av: Gabriel

Elin, det blir för invecklat om vi ska blanda in de andra lagen, vi fokuserar på Northug – det räcker :-)

Nejdå, men faktum är att vi har ett så (på pappret) starkt lag i år att det finns realistisk anledning att drömma om guld. Och Norge har vunnit i stort sett alla stafetter på siståne så det är klart att man ser dem som den svåraste konkurrenten.

Och på frågan om Northug klarar av Teichmann så tror jag att Northug vinner 150 gånger av 100.

Inlagd: 2010-02-07, 22:18
Skriven av: Gabriel

Gabriel: tror vi missförstår varandra lite. Jag skrev enbart med tanke på OS men visst har det likheter med Frankrike och Davos.

Inlagd: 2010-02-07, 22:22
Skriven av: Jörgen

Jörgen, jo och det jag menade var att bara för att Italienarna var bra nu i Canmore behöver det inte betyda att de lyckas i OS. Förutsättningarna i Canmore är speciella.

Inlagd: 2010-02-07, 22:25
Skriven av: Gabriel

Jag förstår ditt resonemang Gebriel, men…

För det första tror jag det mesta talar för Northug även i en spurt mot Jönsson.

För det andra är Jönsson på sista att stoppa alla ägg i en och samma korg. Hellner är en bra spurtare även om han inte slår Northug. Skulle Sverige växla tio sekunder efter Tyskland och Italien, eller kanske tillsammans med Frankrike och Finland, har jag mycket hellre Hellner än Jönsson på sista.

För mig är Jönsson en fantastiskt bra reserv. Tror han både är bäst och tryggast om han får hoppa in på en klassisk sträcka där han hängt med Världseliten på distans i år.

Inlagd: 2010-02-07, 22:27
Skriven av: Manne

Manne,

Ja så är det, kör man Jönsson på sista så går man ”All in”, det är gambling men med chans på god utdelning.

Det är frågan om hur högt man vågar sikta. Som jag skrivit så många gånger så tror jag inte heller att Jönsson har en chans mot Northug om de går ut samtidigt. Om Petter måste köra ikapp 20 sekunder däremot… Jönsson måste naturligtvis kunna hålla sig kall, annars går det inte. Men det tror jag han klarar.

Och eftersom vi har 3 st urstarka och formstarka åkare i Rickardsson, Olsson och Hellner så bör man ta chansen att få en lucka inför sista.

Inlagd: 2010-02-07, 22:35
Skriven av: Gabriel

Hoppas Ida går in i stafettlaget nu.
Hon har visat att hon håller i längre lopp än sprint. Och ger sig aldrig i man mot man. Pajala är för orutinerad och Norgren tyvärr inte lika bra som förra OS.

Inlagd: 2010-02-07, 23:42
Skriven av: Guten

Angående herrstafetten. Jag tror Norge är avhängd redan efter två sträckor och ännu mer efter tre sträckor så blir det en spurtuppgörelse mellan Northug och en svensk så inte blir det om guldet.

Inlagd: 2010-02-08, 08:04
Skriven av: Torbjörn H

Angående damstafetten. Håller med Guten här ovan om varför inte Pajala eller Norgren ska köra. Ida Ingemarsdotter känns som första alternativet att komplettera Anna O på någon av de klassiska sträckorna. Vi har faktiskt till och med guldchans här om alla tjejerna är på topp.

Inlagd: 2010-02-08, 08:12
Skriven av: Torbjörn H

Hm. Ordkrigen mellom Norge og Sverige tilspisser seg før OL

http://www.dagbladet.no/2010/02/08/sport/ski/ol_i_vancouver/10296072/

Inlagd: 2010-02-08, 09:03
Skriven av: Tor

Jag gillar Hellners kommentar:

”Psykolog? Nei, jeg går på ski.”

Inlagd: 2010-02-08, 09:21
Skriven av: Oskar

Jeg mener å ha lest at Bjørndalen har brukt idrettspsykolog en stund, og det ser jo ut til å hjelpe for ham…

Om noen skulle trenge psykolog i det svenske laget måtte det jo være Hellner dersom han skal gå siste etappe. Skal han slå Northug må han få troen på det selv.

Inlagd: 2010-02-08, 09:27
Skriven av: Tor

Dessuten er det jo andre svensker som har positiv erfaring http://www.expressen.se/sport/os2010/freestyle/1.1872130/jesper-bjornlund-psykologen-hjalpte-jattemycket

Inlagd: 2010-02-08, 09:30
Skriven av: Tor

Om man som t ex Marit Björgen (eller som Johaug har nu) har haft flera förstörda säsonger med stora nederlag så är det säkert kanonbra med en psykolog för att få fart på självförtroendet. Om karriären flyter på och man blir stadigt bättre så tror jag att det bara kan krångla till saker med en psykolog, det är farligt att fundera för mycket.

Och det är väl vad Hellner säger.

Hellner kommer inte att slå Northug i en spurt hur många psykologer han än tar hjälp av. Men han blir en bättre skidåkare för varje år och tillhör världens bästa. Jag tror inte att Northug behöver en psykolog heller, faktiskt.

I skidskytte däremot så är det en annan femma. Men där tar man ju inte hjälp av en psykolog för att bli en bättre skidåkare utan för att bli en bättre skytt.

Inlagd: 2010-02-08, 09:46
Skriven av: Gabriel

Håller med Manne bäst att ha Hellner på sista då täcker man upp alla möjliga möjligheter bäst, Jönsson är vad jag tror mest aktuell som startman.. Varför inte Johan Olsson på stäcka 3?

Blir de flera lag ut på sista samtidigt då är Hellner klart bäst.. Även om vi skulle ha ledning är han bäst.. ang, Jönsson som slutman är jag lite tveksam han klara ju inte av att avsluta så jätte bra på TDF när de var jaktstarkt andra dagen var flera som gick ifrån han på slutet fast tempot i början inte varit så högt

Inlagd: 2010-02-08, 10:00
Skriven av: jossa

Jossa, Emil Jönsson har aldrig åkt Tour de France. Han har ställt upp i några Mountain Bike-lopp däremot.

Inlagd: 2010-02-08, 10:11
Skriven av: Gabriel

å fan menade TDS tror nog Gabriel att du förstod de….

Inlagd: 2010-02-08, 10:30
Skriven av: jossa

Någonstans (vet inte var) har jag läst (tror jag) att Emil har sagt att han ska köra 2 lopp i OS. Skulle det stämma så blir det Rick-Olsson-Söder-Hellner. Alla de har vunnit i VC antingen denna eller förra säsongen. Det kan inget annat land få ihop.

Inlagd: 2010-02-08, 10:31
Skriven av: Jonas

Jossa, jo då jag förstod det. Retas lite bara..

Jonas, Södergren måste komma i form annars kan han inte köra stafetten. Och klockan tickar på fort nu, det är inte mycket kvar att spela på.

Inlagd: 2010-02-08, 10:34
Skriven av: Gabriel

Det morsomme er at Sverige løper for løper rent tidsmessig er bedre enn Norge.

Rickardson bedre enn Rønning, Olsson bedre enn Hjelmesteh, Sødergren bedre enn Berger, Hellner bedre enn Northug.

Inlagd: 2010-02-08, 10:42
Skriven av: gif

Visst är de så att Södergren måste komma i form över 2 v kvar till stafetten 12 dagar kvar till DP så än finns de tid men den tickar…

Är de så att han inte kommer i from är mitt lag Södergren /Jönsson-Richardsson-Olsson-Hellner

tror ändå han är rätt jämbördig med Jönsson på 10 km även om han inte är i topp from

Inlagd: 2010-02-08, 10:43
Skriven av: jossa

Vi skall nog ligga lågt mot Norge, alltid.
Sverige har alltid varit bäst när vi inte höjt våra svansar innan.
Så Norge är favorit i allt, med allt vad det innebär.

Inlagd: 2010-02-08, 11:09
Skriven av: nisse

Gif,

Vadå? Norrmännen är ju bättre på alla sträckorna och Petter Northug kommer att ta 6 OS-guld och är favorit i klassisk sprint. Och alla andra är dopade. Morsomt.

Inlagd: 2010-02-08, 11:19
Skriven av: Gabriel

Gabriel:
Du tar feil. Rickardson slår Rønning på 10 km intervallstart, det gjorde han senest i TDS. Hellner slår Northug på 10 km intervallstart 8 av 10 ganger.
Olsson slår Hjelmeseth, og en Sødergren i ok form slår Berger.

Inlagd: 2010-02-08, 11:22
Skriven av: gif

Gabriel: Jeg skjønte for øvrig ironien i ditt siste innlegg:-)

Inlagd: 2010-02-08, 11:23
Skriven av: gif

Gif om du pratar om stafetten så vinner ju Petter över Marcus 9 gånger av 10. Det är inte intervallstart i stafetten tyvärr.

Så länge Norge har Petter Northug i laget så är de favoriter till segern i stafett. Det enda sättet att slå dem är att hänga av dem tidigare. Och för att göra det räcker det inte att bara vara ”lite” bättre. Det är mycket lättare att hänga än att dra ifrån, som vi vet.

Inlagd: 2010-02-08, 11:26
Skriven av: Gabriel

Jeg tror for øvrig at samlige løp med fellestart i OL blir morsommere enn fellestartene har vært tidligere. Etter å ha sett Bauer knuse Northug i TDS har nok de andre også skjønt at det er mulig å rykke tidlig å skaffe seg luker.

Heikkinen klarte dette nesten i 3 etp i TDS i år.

Inlagd: 2010-02-08, 11:26
Skriven av: gif

Gabriel: Jaja , jeg vet at det er noe helt annet med stafett. Jeg mener bare at Sverige, løper for løper, rent tidsmessig har det sterkeste laget.

Dersom stafetten hadde gått som intervallstart tror jeg Sverige hadde vært over minuttet foran tex Norge.

Inlagd: 2010-02-08, 11:28
Skriven av: gif

Jag tror att det är helt andra saker som avgör om det blir succe eller fiasko.
Historien är full av missade vallningar inom svensklängdåkning. Och föret i Vancouver är lurigt. Så hoppas på bra skidor, det är nog viktigare än vem som står på dom.

Inlagd: 2010-02-08, 11:31
Skriven av: nisse

Heikkinen hade klarat det om inte hans kära landsman Nousiainen hade kört ifatt honom med hela klungan i ryggen. Snacka om teamwork.

Inlagd: 2010-02-08, 11:32
Skriven av: Gabriel

Jo, disse finnene er noe for seg selv, men det beviser jo at det er mulig.

Inlagd: 2010-02-08, 11:35
Skriven av: gif

Ett krav i stafetten är att vi kan skapa en lucka på klassiska delen. Nu när det tydligen snöar 8 av 10 dagar kommer det att bli omöjligt att skapa denna lucka om inte vi har tur med vädret.
Så det är så många andra faktorer som styr resultatet, det är sådant vi behöver oroa oss för. Däremot i dubbeljakten damer önskar jag att det snöar. Det gjorde jag också i Liberec men det blev precis tvärt om. I stafetten damer i Liberec önskade jag också att det skulle snöa men inte.
Det är sådant som retar upp mig.

Inlagd: 2010-02-08, 11:45
Skriven av: nisse

Att Sverige ska sikta på ett fint silver eller brons i stafetten är så pinsamt så då borde vi inte starta. Guld är allt! Glöm bort att Norge blir avhakat. Norge har vid några tillfällen tagit ut ”fel” åkare till de klassiska distanserna, men lärt av misstagen. Rätta mig om jag har fel, men jag tror inte att Hjelmeset tappat mer än 5 sekunder någon gång i en NM, VC, VM eller OS stafett. Rönning är också trygg så länge han inte drar för mycket. Norge är guldfavorit tack vare Northug och därför bör vi satsa på Hellner på 3e och Jönsson på 4e. Ett guld hade varit det största på 22 år!

Inlagd: 2010-02-08, 13:00
Skriven av: Alexander

Alexander, dina argument (som du pepprat ut över alla diskussionstrådar till den milda grad att de förmodligen skulle klassas som spam) kring stafettlaget bygger på en högst egensnickrad och dåligt uppbyggd idé kring att sprintåkaren Emil Jönsson skulle kunna hålla för 10km skate mot världsstjärnor och sedan kunna spurta ner allesammans. Det börjar bli lite långtråkigt att någon utan minsta aning konstant hävdar en teori som inte är förankrad i verkligheten.

Inlagd: 2010-02-08, 13:47
Skriven av: Anders

Varför så dryg ton Anders?
Det är väl inte konstigt att spekulera om Jönsson skulle vara ett bra alternativ för stafetten, när man ser vilken ruskig form han är i och vet att han gått framåt på distans detta år. Sen är det fullt möjligt att han skulle bli utklassad på en stafettsträcka, men vi har väl rätt att spekulera? Var lite trevligare tack.

Inlagd: 2010-02-08, 14:06
Skriven av: Josef D

Anders:

Får väl svara lite drygt tiillbaka.
Har du sett någon VM eller VC-stafett de sista tre åren? 9 av 10 lopp avgör Northug på de sista 500 meter.

Inlagd: 2010-02-08, 14:32
Skriven av: Alexander

Anders: Vi är en hel del som tycker Alexanders resonemang är helt vettiga och han verkar vara en som verkligen engagerad och verkligen bryr sig om det svenska laget.

Det är inget fel att sattsa fullt ut på en svensk stafettseger och att man då kanske måste ha översende att det kan vara värt att gambla lite.

Sj tkr jag att om inte Södergren, Olsson och Rickardsson visar grym form i de inledande distanserna i OS och att det känns som att vi kan få ett större försprång än 20 s på Norge att Jönsson borde få ta sista och Hellner 3dje.

Men om de nu skulle komma upp ien sån form så har vi bra chanser att vinna ändå, och då föredrar jag Hellner på sista.

Tyvärr verkar södergrens form inte kunna bli så grym att detta scenario känns midn re troligt.

Och då är våran chans att få en lucka till norge som störst med Olsson på andra och Hellner på 3e.. Sen att Northug troligtvis med flera kanske tar in försprånget på Jönssson så kan han ändå få en mer harmonsik sträcka och då har vi en hyffsad chans på guldet.

Känns som med Hellner på sista kommer vi inte kunna ha någon större lucka till Norge.. KAnske som max 10 s och det tar Northug in på Hellner nästan alla dagar i veckan och också avgör spurten

Det är nästan en generation sedan ett OS guld upplevdes på Stafetten och i år har vi chans om koreten spelas rätt, så itne konstigt att det kommenteras mycket om laguttagningen, spec med tanke på att juniorsidan inte verkar så oerhört stark heller..

Kan dröja väldigt länge tills vi har en sån här bra chans att ta ett GULD, men vi måste som sagt våga..

Ne Anders sånna där spydiga kommentarer mot så engagerade skidälskare får du hålla till expressens forum istället

Inlagd: 2010-02-08, 14:51
Skriven av: bergelius

Den svenske stafett-konstellasjonen opptar tydeligvis veldig mange, også oss nordmenn. Herre-stafetten er på mange måter det viktigste å vinne for oss nordmenn, og jeg kommer til å gå helt i kjelleren dersom vi ikke gjør det.

Dersom Northug og Jønsson går ut sammen på siste etappe tror jeg at Northug vil forsøke en litt annen taktikk enn tidligere. Han vil holde et jevnt og relativt høyt tempo, og sette inn en skikkelig langspurt ca 1,5 km fra mål. Da vil Jønsson muligens få problemer med sine eksplosive muskelfibre. Ingen spurter bedre med melkesyre i bena enn Northug.

Men igjen-dette er bare mitt tips.

Inlagd: 2010-02-08, 15:01
Skriven av: gif

Personligen tror jag att herrstafetten blir ett getingbo, med många nationer som har en medaljchans om åkarna har den rätta dagen. Norge är dock verkligen den stora favoriten. Det enda orosmomentet för Norge är att någon uttagen stafettåkare har en svag dag, jag skulle tagit ut Johnsrud Sundby, Hjelmeseth och Hafsaas för de tre första sträckorna. Av någon obestämd anledning tror jag inte på Rönning, Hafsaas kan nog bli en stort utropstecken på mästerskapet.

Inlagd: 2010-02-08, 15:17
Skriven av: Josef D

Josef D: Norske ledelsen har langt på vei sagt at Rønning går første etappe, Berger 3 etappe og Northug siste.

2. etappe står mellom Hjelmeseth og Johnsrud Sundby

Inlagd: 2010-02-08, 15:20
Skriven av: gif

”Anders:

Får väl svara lite drygt tiillbaka.
Har du sett någon VM eller VC-stafett de sista tre åren? 9 av 10 lopp avgör Northug på de sista 500 meter.”

Alexander, det där var inte att svara drygt tillbaka. Du borde ha sagt: Ät skit, Anders.

Inlagd: 2010-02-08, 15:31
Skriven av: Gabriel

Ledsen för spydigheten, lackade ur och ångrar härmed alla formuleringar. Men i sak har jag rätt ;)

Inlagd: 2010-02-08, 15:31
Skriven av: Anders

Gabriel: Vackert.

Inlagd: 2010-02-08, 15:31
Skriven av: Anders

Ren poesi jämfört med ditt första inlägg.

I sak har du fel.

Inlagd: 2010-02-08, 15:38
Skriven av: Gabriel

Tänk om signaturen Anders är Södergren! I själva verket har Jönsson åkt för få distanslopp för att det ska gå att göra kvalifiserade gissningar om hur han skulle klara en staftettsträcka. Att dömma av Canmore är han i alla fall i superform, och en sådan form ska man inte underskatta.

Inlagd: 2010-02-08, 15:52
Skriven av: Josef D

Att man inte vill ha Jönsson på sista behöver ju inte handla om om att man inte vill gå för guld. Det kan ju helt enkelt handla om att man inte tror att han har en chans på sista, så är det för mig. Jag tror inte det är den bästa taktiken för guld.

Och kunde Södergren skapa lucka till Jönsson på SM, så är det fler som kan göra det på OS.

Sen är det väl troligt att Jönsson spurtar mot Norge redan i sprintstafetten, kanske t.o.m mot Nothug. Förlorar han den spurten, är det ännu mindre anledning att sätta honom på sista.

För att jag skulle basera ett helt lags taktik på en persons spurtförmåga, skulle jag gärna ha sett honom vinna en svår distansspurt först. Nu känns det mest som en myt som skapats på grund av hans fantastiska maxhastighet på sprintlopp.

Inlagd: 2010-02-08, 17:43
Skriven av: Manne

Nyckeln till guld kan mkt väl vara att hänga med Bauer om han åker på en andra sträcka. Och ganska säker på att den ända svensk som kan göra det är Johan Olsson, om södergren inte är i form då. Det är där vi får luckan till norge som Hellner då kanske kan dryga ut på tredje.. Men att om tex södergren är ur form sätta Jönsson på första, Rickardsson andra där jag iaf inte tror han skulle kunna hänga Bauer.. (jag vet att han tog Bauer i TDS) Men i den typ av tuffa backar blir det nog tyvärr för tufft.. osen då som det skulle bli Olsson och hellner på 3e, 4e har jag svårt att se hur det då skulle vara möjligt att ta guld…

Som sagt nyckeln är Olsson på andra om Bauer kör som bara han kan, då kan Olsson bärja en möjlig seger till sverige genom att vara kanske den ända i världen som kan hänga..

Inlagd: 2010-02-08, 22:24
Skriven av: bergelius

Bauer kör oftast en klassisk sträcka, de senaste 2 VM har han åkt 1:a men oftare 2:a i WC. Har de dåliga klassiska åkare i övrigt?

Tjeckien är nog inget hot, men det är ju bra om vi kan hänga med i tempot på den sträcka Bauer åker.

Inlagd: 2010-02-08, 22:40
Skriven av: JE

Jo det känns som det är den största möjligheten att få en lucka till Norge, finns också möjligheter med tex en Hellner på 3e..

Av detta är det så brutalt viktigt just den 2a och 3e för att kunna slå Norge, och med en södergren inte i fullt slag så ror jag att Jönsson på sista är vårt guldhopp.. Men visst som sagt om Södergren är i toppform så då blir det Hellner på sista enligt min mening

Nja tror att möjligheterna för tex Martin Kokal att hänga med på första +10 är relativt goda.. Kan dock vara en ryss lr finnländare i toppslag som spränger alla ifs på andra också annars.. Tror det finns iaf möjligheter, men om vi ska orka med iett sånt tempo på andra behövs just Johan Olsson där… Finns chans dock är jag lite rädd för att Norge inte kommer dra nånting utan bara koncentrera sig på att änga, det gammla om att de måste ha en leding efter de klassiskatid är förbi

Inlagd: 2010-02-08, 22:59
Skriven av: bergelius

Problemet med ”Bauer-taktiken” är att han först ska hämta in den minut Jaks tappar på första, jag antar att Koukal avslutar.

Inlagd: 2010-02-09, 08:39
Skriven av: Jonas

Det kommer gå fort redan på den första sträckan. Nousiainen och Jauhojärvi måste skapa lucka på de två första för Kattilakoski. Filbrich och Angerer måste ge Sommerfeldt en lucka. Di Centa måste köra första snabbt för att ge Checchi lugn och ro. Bland fransmännens alla fristilsspecialister blir det nog Vittoz och Gaillard som får köra klassiskt och med den lagordningen måste de ösa på från början för Jonniers skull. Sedan har vi lagen som inte har med topplaceringar att göra om de inte chansar från början, till exempel Canada med Kershaw och Babikov, Estland med Mae och Veerpalu, USA med Kris Freeman, slovakerna med Batory och Tjeckerna med Bauer. Så det kommer gå fort. Lägg därtill Sverige, Norge och Schweiz med bra åkare på första två. Men frgan är om något lag har en chans mot ryssland. Pankratov – Shiriaev -Legkov – Vyleghzhanin

Inlagd: 2010-02-09, 09:08
Skriven av: Anders

Anders: Du har rett. Russerne kan bli farlige. Shiriaev har vel imidlertid ikke vist noe særlig form i løpet av vinteren og bør få problemer på 2. etp.

Hvis ikke han har ”funnet formen” hjemme i Russland. :-)

Inlagd: 2010-02-09, 09:13
Skriven av: gif

gif: Det är väl det man kan vara orolig för. De har ju iof Chernousov att slänga in också. Rotchev är väl inte med? Fast vi har ju sett en del ryska spräck under åren, så man vet ju aldrig. Det kommer bli en tajt stafett med mycket taktik, många lag vill köra hårt men kanske inte vågar utan väntar in initiativ från andra lag. Norge har alltid Northug, men jag tror det kommer vara många norrmän som sitter framför teven och biter på naglarna under de tre första sträckorna.

Inlagd: 2010-02-09, 09:28
Skriven av: Anders

Jag fruktar att det blir ett Norskt drömscenario. Kraftigt snöfall. Alla åker tillsammans ända fram till 500m kvar då sticker Northug.

Inlagd: 2010-02-09, 09:33
Skriven av: nisse

Snøfall er iallefall ikke mitt drømmescenario. Snø tar vanligvis knekken på det norske smørerteamet.

”Norske ledelsen har langt på vei sagt at Rønning går første etappe, Berger 3 etappe og Northug siste.”

De kan da umulig ha bestemt seg for Berger på 3. allerede nå? Berger har vist litt hanglende form hittil i år. Han har nok det beste potensialet av de som er aktuelle men bør ha bra langrennstid på skiskytingen for å bli valgt.

Inlagd: 2010-02-09, 10:19
Skriven av: Jeremiah

Jeremiah:

“Norske ledelsen har langt på vei sagt at Rønning går første etappe, Berger 3 etappe og Northug siste.”

Dette uttalte Morten aa Djupvik til TV2 for ca 2 uker siden.

Dersom feks Hafsås gjør en bra 15 km på åpningsdistansen så kan det jo hende at han får gå.

Selv håper jeg på Berger. Han er mer til å stole på tror jeg.

Inlagd: 2010-02-09, 10:30
Skriven av: gif

Jag tror att Italien vinner stafetten…

Inlagd: 2010-02-09, 10:40
Skriven av: Lennart G

Det skulle väl vara det mest ultimata tragiska guldscenariot om vi ätligen skulle lyckas åka ifrån och knäcka norge men sen förlora mot ryssland, som seare åker fast ien dopning kontroll och vi får ett guld många månader senare …

Inlagd: 2010-02-09, 11:11
Skriven av: bergelius

Funderar på damernas stafett, tror att det kommer gå äckligt fort på dom 2 första sträckorna. Kowalchyk kommer att köra från första stavtaget på 1:a och Kuitunen kommer att göra detsamma på 2:a och vilken sträcka går Majdic? Muranen kommer att gå med så länge hon kan på 1:a. Jag tycker att vi skall gå med Pajala på 1:a, släppa iväg Polen o Finland, Muranen kommer att gå sig stum. Då plockar Astrid J? o Pajala(+Longa?) henne på sista km. Då tror jag att Anna O + Jouhaug? kan följa Kuitunen när hon kommer farande(Italien tappar). Sedan har vi 3 tjejsar slaget på dom 2 sista sträckorna. Där blir vi inte enkla att tas med! Tror inte att någon i världen kör ifrån Haag i det läget. Då har vi läget Saarinen-Björgen-Kalla samtidigt på sista. Kommer att bli hela OS höjdpunkt! Tippa den utgången : ) eller kan någon annan blanda sig i???

Inlagd: 2010-02-09, 11:46
Skriven av: Göran

EN liten kuriosa när det gäller antalet Aktiva som har fått komma med till OS är att sverige skickar 105 aktiva och 116 ledare. Alltså fler ledare än aktiva , känns inte så kul med tanke på att vi inte ens kunde skicka Mats Larsson trots att han visade gryende form och blev 2:a på SM

Inlagd: 2010-02-09, 12:01
Skriven av: Erik

Göran:: Ryssland kommer vara med. tror inte Majdic åker stafetten Varning var tyskorna åxå

Inlagd: 2010-02-09, 12:15
Skriven av: jossa

Vi får i alla fall hoppas på en bättre stafett för damerna än den i Liberec.
Otroligt att det blev brons den gången.
Tre av fyra floppade det var ruskigt att se.

Inlagd: 2010-02-09, 12:46
Skriven av: nisse

Nisse: floppa är väl ett för hårt ord

Inlagd: 2010-02-09, 12:49
Skriven av: jossa

Ryssland borde vara med i toppen, men har en känsla av att minst en av ryskorna kommer att underprestera som vanligt i stafetten. Tycker inte att tyskorna känns jätteheta i år? Nystad som skall vara deras bästa känns inte som ”vanligt” i år.

Inlagd: 2010-02-09, 13:00
Skriven av: Göran

Floppa är väl lite väl starkt men underpresterade är ingen överdrift.
Nu var dom sjuka så intet ont om personerna men dom är garanterat inte nöjda själva.

Inlagd: 2010-02-09, 13:08
Skriven av: nisse

”Tre av fyra floppade det var ruskigt att se. Otroligt att det blev brons den gången”
Det var väl bara Lina A som ”floppade”. Britta o Anna H hade dåliga förutsättningar pga sjukdom. Men de fick väldigt bra ryggar att gå på i den stafetten (Longa för Britta var det väl och Haag åkte ju i rygg på Gössner som var snabbast då), så det var en ok insats av dem.

Dessutom ”floppade” alla övriga lag också på minst en sträcka.

Inlagd: 2010-02-09, 13:36
Skriven av: Frans

Lina Andersson var den av svenskorna som var närmast snabbaste tjej på sin sträcka. Bortsett Kalla förstås.

Tror faktiskt inte det är så dåligt att tappa 27 sekunder på Kowalczyk.

Inlagd: 2010-02-09, 13:45
Skriven av: Manne

Frans: Tycker inte alls Lina floppa mer än någon annan hon gjorde inget topp lopp men ändå ett helt okej lopp efter förutsättnigarna…
Britta gick i rygg på tyskan i början sedan orka hon inte hänga med japanskan när hon kom.. Haag gick med tyskland polen men tappa på dom båda åkte ändå jämt med Steria bättre än Roponen

Inlagd: 2010-02-09, 13:54
Skriven av: jossa

Så här tror/tycker jag att de 12 topplagen ska köra långa herrstaffen. Lägg där till att USA:s första sträcka (Freeman) kan bli en avgörande faktor för resten av loppet.

Norge: Hjelmeset-Sundby-Hafsås-Northug
Sverige:Rickardsson-Olsson-Södergren-Hellner
Finland:Nousiainen-Jauhojärvi-Kattilakovski-Heikinen
Ryssland:Pankratov-Legkov-Sedov-Vylegzhanin
Kazakstan:Cherepanov-Poltaranin-Ossipov-Chebotko
Estland:Mae-Veerpalu-Kokk-Rehemaa
Tyskland:Fihlbrich-Teichmann-Sommerfeldt-Angerer
Schweiz:Livers-Perl-Fischer-Cologna
Frankrike:Magnificat-Vittoz-Jonnier-Gaillard
Italien:Checchi-Cottrer-Moriggl-Di Centa
Tjeckien:Jaks-Bauer-Magal-Koukal
Canada:Grey-Harwey-Babikov-Kershaw

Inlagd: 2010-02-09, 13:56
Skriven av: Jonas

Så här tror/tycker jag att de 6 topplagen ska köra långa damstaffen. Lägg där till att Polen första sträcka (Kowalczyk) kan bli en avgörande faktor för resten av loppet, om hon inte gör som i Beitostölen och kör andra.

Norge:Kristoffersen-Skofterud-Steira-Björgen
Sverige:Pajala-Olsson-Haag-Kalla
Finland:Muranen-Kuitunen-Roponen-Saarinen
Ryssland:Rotcheva-Khazova-Medvedeva-Korosteleva
Tyskland:Zeller-Sachenbacher-Gössner-Nystad
Italien:Follis-Longa-Rupil-Valbusa

Inlagd: 2010-02-09, 13:59
Skriven av: Jonas

Jonas: Det kan godt hende at du har rett, men jeg gjentar at norske landslagsjefen Djupvik uttalte for 2 uker siden at Rønning går første etappe, Berger 3 etappe og Northug siste.

2. etappe står mellom Hjelmeseth og Johnsrud Sundby

Inlagd: 2010-02-09, 14:13
Skriven av: gif

Jonas: håller med dig på det mesta på damstafett lagen. Förutom att jag inte kan tänka mig annat än att Italien kör Follis på en fristilssträcka och antagligen sista. När det gäller Norge kanske dina val Kristoffersen och Skofterud är väl så bra som mitt med Astrid J och Therese J, men jag tror inte att Kristoffersen går 1:a. Men du har helt rätt i att Jouhaug får nog stå över.

Inlagd: 2010-02-09, 14:15
Skriven av: Göran

Frans: Om du frågar Haag så var hon fruktansvärt missnöjd med sin insats.
Och Britta tappade 20sek på Japan bara på upploppet.
Lina däremot var nog sliten efter sprintstafetten och åkte dåligt av den anledningen.
Som tur var så missade ju Norge grovt på två distanser också annars ingen medalj.

Inlagd: 2010-02-09, 14:16
Skriven av: nisse

Var det itne uttalat att Lars Berger skulle köra treedje och itne Hafsås redan nu?

Inlagd: 2010-02-09, 14:49
Skriven av: bergelius

såg nu att gif förmedlat om detta ^^

Inlagd: 2010-02-09, 14:52
Skriven av: bergelius

Vi får nog vara beredda på att det kan bli tapp på de två första sträckorna i damstafetten även detta mästerskap. Inget i nuläget som tyder på att Anna Olsson, Britta Norgren/Magda Pajala skulle kunna hänga med traditionella åkare över fem kilometer, annat än det önsketänkande/överskattning som finns gällande oprövade kort. Jag tycker inte att det vore ett konstigt utgångsläge eller ens ett tal om fiasko om vi tappar 15-20 sekunder på varje av de två första sträckorna och ligger 30-40 sekunder efter ut på fristilen. Snarare normalt.

Inlagd: 2010-02-09, 15:02
Skriven av: Anders

Anders: tror inte Britta är aktuell för stafetten, det står nog mellan Ida o Pajala. Att köra Britta på en klassisk t.ex. mot Kuitunen på 2:a då snackar vi nog inte 15-20 sekunder! Visst skulle det vara normalt att Pajala/Ida/Anna O tappar 15-20 sek på t.ex. Skofterud eller Kuitunen men nu är det stafett och det brukar förändra saker. Tror definitivt inte vi kan ligga mer än 15-20 sek bakom Fin/Nor efter 2 sträckor för att ha chans på guld.

Inlagd: 2010-02-09, 15:29
Skriven av: Göran

Läser i Norrbottenskuriren, när Jocke Abrahamsson kommenterar åkarna så nämner han både Ida och Emil som möjliga för stafetten.

Inlagd: 2010-02-09, 15:37
Skriven av: nisse

Nisse, kan du skicka en länk, vore kul att läsa.

Inlagd: 2010-02-09, 15:52
Skriven av: Manne

Sök på Kuriren.nu.

Inlagd: 2010-02-09, 15:59
Skriven av: nisse

Jag är medveten om att Rönning av någon anledning är Djupviks favorit och med tanke på hans senaste stafetter (Gällivare och VM ifjol) har jag inget emot det. Ej heller att Hafsås efter Beito och NM petas. På damsidan tror jag inte Marthe får sista efter VM senast och Steira känns gjuten på 3:e. Johaug är ingen bra stafettåkare, 5 Km är för kort för henne. Kan bara komma en bra stafett av henne(Gällivare-08) där hon åkte jämnt med Kuitunen. Och på NM-stafetten fick hon stryk av alla loppets svenskor. Jacobsen skulle jag aldrig köra efter de senaste 2 åren strul. Därav mina norska uttagningar.

Inlagd: 2010-02-09, 16:12
Skriven av: Jonas

Vore inte Björgen på första ett fräckt alternativ? Tillsammans med Kowalczyk kan hon skaffa en jättelucka.

Inlagd: 2010-02-09, 16:19
Skriven av: Manne

Italien körde Follis-Longa i klassiskt i WC i fjol två gånger och båda riktigt bra. Sen förstörde Confortola allt. I VM körde Confortola kasst på första och i Beito körde Valbusa första sträckan ännu sämre. Både Rupil och Valbusa slog Follis i Canmore också. Jag tror också att Italien måste göra något speciellt för att ta medalj.
Björgen skulle inte jag slösa bort på en första sträcka om inte det är garanterat attKowalczyk också gör det.

Inlagd: 2010-02-09, 17:48
Skriven av: Jonas

Förstår inte riktigt att så många här i forumet förordar Pajala före Ingemarsdotter i stafettlaget. Vad grundar ni det på? Det där underliga TdS-loppet månne?
Annars tror jag övriga lag (inte minst Norge) har en ENORM respekt för Kalla på sista sträckan och kommer att om möjligt formera lagen så att det skapas lucka ner till Kalla. Jag tror t.ex. att Björgen är ”skitskraj” för att behöva gå ut samtidigt med Kalla.

Inlagd: 2010-02-09, 18:21
Skriven av: Torbjörn H

Håller helt med Torbjörn H. Ingemarsdotter ska åka en klassisk sträcka om inte ACO ställer upp. Självklart kan Norgren eller Pajala kvala in om de gör det väldigt bra i OS.

Jag vågar inte räkna bort Italioen på damsidan. Longa är ju en av de absolut bästa på klassiskt och Follis är troligen den vassaste vid sidan av Kalla på en sista sträcka. Italien kan också överträffa i stafett och ärt nog det laget som gynnas mäst av snöfall. Det var någon som skrev att det snöar 8 dagar av 10 i Whistler.

Angående de norska herrarna så tror jag inte Sundby är aktuell även om han kanske är den bästa klassiker. Det har helt enkelt att göra med hans astma, vilket innebar att han ibland kan göra riktigt dåliga lopp och de riskerar inte Norge när de har Hjelmeset och Rönning. Jag tror att Svartedal är främst uttagen som reserv till stafetten om Rønning eller Hjelmeset blir sjuk. Rønning är inte så dålig, men tror att han vid flera tillfällen känt press att han ska dra på första sträckan för att sätta press på lag som kan ha en midre bra på någon sträcka typ Italien, Sverige, Frankrike.

Inlagd: 2010-02-09, 19:38
Skriven av: Alexander

Det vore väl inte särskilt smart att stoppa in Aco i stafetten nu?

Inlagd: 2010-02-09, 19:49
Skriven av: Manne

Jag tror på Pajala därför att hon är totalt orädd och inte har någon respekt för de andra åkarna, har ett självförtroendeboost sedan TDS och fram till nu och är en bra hängåkare. Jag tror inte alls hon skulle tappa mycket på sina konkurrenter.

Det betyder inte att inte Ida skulle göra bort sig på en stafettsträcka.

Inlagd: 2010-02-09, 19:57
Skriven av: swestam

Helt övertygad om att Follis Kör sista, är lite rädd för Italien faktiskt. Jag är en av dom som tror stenhårt på Pajala. Tycker att hon har gjort det riktigt bra varje gång i år, har inte mer belägg än så. Men det verkar definitivt vara rätt virke i den tjejen! Jag har sagt det förut, dom kommer inte att bli av med henne på första sträckan(undantaget Kowalchyk). Har inget mot Ida heller hon verkar ha riktigt bra form hon med.

Inlagd: 2010-02-09, 20:00
Skriven av: Göran

Lite roligt att kolla in 10-dagars prognosen. 0-gradigt och snöfall. Hahah hoppas de har med sig sandpappret. Lär ju bli ett chans OS det här….

http://www.yr.no/place/Canada/British_Columbia/Vancouver_Island/long.html

Inlagd: 2010-02-09, 21:29
Skriven av: Martin V

Martin: Det är detta som jag fruktar kommer ha mer betydelse än vad vi trott.
Sverige och usla skidor har en lång och obruten tradition.
Sedan kommer masstarterna att bli ett segertåg för Northug om det snöar.
Jag är less på att man arrangerar idrott på olämpliga ställen.

Inlagd: 2010-02-09, 21:43
Skriven av: nisse

Hoppas att de inte ska vara kvar på Vancouver Island.

Gå in på:
http://www.yr.no/sted/Canada/British_Columbia/Whistler~6180144/langtidsvarsel.html

Tyvärr är det ännu sämre där, 2 till 5 plusgrader fram till mitten av nästa vecka, regn fram till och med helgen osv.

Inlagd: 2010-02-09, 23:12
Skriven av: Elin

http://www.yr.no/sted/Canada/British_Columbia/Whistler~6180144/langtidsvarsel.html

Tror denne er mest interessant. Det er jo greit så lenge det ikke blir nedbør, selv om vi alle ønsker oss kaldere vær.

Inlagd: 2010-02-10, 00:00
Skriven av: drazyc

Längdtruppen flyttar väl in i OS-byn på torsdag.

Inlagd: 2010-02-10, 08:50
Skriven av: Anders

Längdtruppen flyttar väl in i OS-byn på torsdag.

Inlagd: 2010-02-10, 08:50
Skriven av: Anders

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values