I morgon börjar klättringen!

Visst är tourens sista etapp spännande men jag har sagt det förr, det är lite för brant när man ser en hel del gå på ettans växel! Jag skulle hellre se skidåkarna åka lite längre men inte lika brant, kanske i en motsvaranded grön/blå slalombacke?

Well well, inför morgondagen tror jag det blir lite för svårt för Axel Teichmann att gå ikapp Dario Cologna. 34 sekunder är lite väl mycket, väl? Cologna är i sitt livs form och han kommer satsa allt i det här loppet. Teichmann däremot, well, med tanke på att han brukar vara sjukt bra i slutet på lopp så kanske inte detta gagnar honom jag kan tänka mig att han tappar ganska mycket mot Cologna i början av loppet och när det väl börjar dra ihop sig till att åka fort (sista biten av backen) så har avståndet växt lite väl mycket. Ni kanske nu vill påminna mig om förra årets superlopp av Kalla, jo visst hon plockade en jävla massa tid, men då var hon också helt oslagbar i skate samt åkte mot en tjej som knappt kunde skatea pga ryggsmärtor.

Så jag håller nog Cologna som vinnare. Teichmann blir tvåa, men därefter börjar spänningen! Rønning som ligger trea är bäst i klassisk stil, han hade 46:e tid och tappade hela 8 placeringar under första touren. Förra årets tour gick det ännu sämre, då hade han 50:e tid, gick ut som 16:e och var i mål 26:e… Well, så räkna med att Vassili Rotchev och Petter Northug, som startar runt 20 sekunder efter Rønning kommer åka snabbt i morgon. Och om Northug börjar få vittring mot Teichmann vilket kanske inte är helt omöjligt, ja då kan det gå undan. Hans förkylning han kände av igår syntes inte till i dagens masstart då han gjorde riktigt bra ifrån sig för att vara klassisk stil!

Sen då, jo tyvärr kommer nog Martin Johnsrud Sundby att tappa sin sjätteplats. Han är även han bäst i klassiskt. Men ska jag vara ärlig vet jag inte hur bra han är på att skate-klättra, vi får se. Inom loppet av 40 sekunder startar ett helt gäng bra åkare som gärna vill slå sig in bland de tio bästa så det kommer bli ruggigt hårt från plats sex och nedåt 15:e tror jag. Daniel Rickardsson som plockade 8 placeringar i totalen idag, åkte tyvärr ruskigt dåligt på förra årets final climb, då var han nästan sist av alla, sex från slutet för att vara exakt. Men, vi har sett att han blivit klivit många steg framåt i år, iofs främst i klassisk stil, men så dåligt som han åkte förra året kommer han inte åka, det tillåter jag honom ej!

Framför sig har Rickardsson två andra klassisk-specialister, Rehemaa och Veerpalu, och dessa två kan han nog klå om han har en bra dag. Tyvärr startar Dahl, Bauer, Livers och Vylegzhanin inte långt efter honom så det blir tufft för ende svensken i spåret att hålla kvar sin 17:e plats.

Starttider herrar

Damsidan då?

Här är det också riktigt spännande, dock inte lika spännande som förra året i våra ögon, men ändå rätt kul, ska Haag klättra i listan? Hon åkte bra idag och verkar befinna sig i en uppåtgående trend. Hon skrev på sin hemsida att hon var ruggigt glad efter sprinten:

”Vilken jäkla mäktig känsla det var att skära mållinjen först igår, för första gången i mitt liv! Nu var det ju tyvärr inte en A-final, men för mig spelade det mindre roll, det var bara så mäktigt att få vara först!”

Hon skriver även om morgondagen efter att hon varit vid slalombacken och testat lite:

”Jag ska göra mitt bästa att det bli SKIT-TUFFT! … Håll era tummar och jag ska göra mitt absolut bästa i morgon!”

Men vänta nu, vi måste ju gå igenom de som verkligen har chans att vinna tävlingen först! Just nu leder Virpi Kuitunen med 32 sekunder över sin landsmaninna (konstigt ord, det borde vara landskvinna?) Aino-Kaisa Saarinen. 15 sekunder efter Saarinen startar Petra Majdic. Saarinen är väl den som sett starkast ut när det kommer till fri stil bland de topp tre så får Saarinen Kuitunen inom synhåll kan nog allt hända. Finska mästerskapen i bergsklättring! Majdic hade 22:a tid förra året i backen 3 minuter sämre än snabbaste tiden som var Schevchenkos. Ukrainskan åkte faktiskt minuten snabbare än någon annan! Skulle hon åka så snabbt i år skulle hon plocka många placeringar, dock blir hon nog inte bättre än tia eftersom hon har över en minut upp till just tionde plats.

Efter Majdic är det ett litet hopp ner till Bjørgen som går ut 45 sekunder efter slovenskan. Sen är det ännu längre ner till Marianna Longa som är över minuten efter norskan som nog sitter tryggt på sin fjärdeplats. Men efter Longa finns Kowalczyk, sluggeråkaren nummer ett, bara nio sekunder efter, och tio sekunder senare startar Follis. Hon kommer nog åka fort och kanske slå både Kowalczyk och Longa.

Sen har vi Muranen som ger sig av 30 sekunder senare och nästan tätt följd utav Anna Haag, 17 sekunder skiljer dem åt, och det borde nog Anna kunna käka upp, kanske redan innan backen? Det som är skönt för Anna är att det är över 50 sekunder ner till nästa åkare som är Roponen (mycket finskt i topp tio minsann).

Jag tror att Haag blir åtta och kanske sjua om någon av de som startar före henne skulle klappa igen helt och hållet. Go Anna, tummarna är redan hållna!

Starttider damer

 

Läs om dagens tävlingar: Aftonbladet 1 2, DN 1 2