Skidpepp-nostalgi

Förra säsongen innan jag startade bloggen, skrev jag mail lite då och då till vänner och bekanta om skidåkning. Mailutskicket kallade jag för skidpepp och här och nu tänkte jag dra av alla mailen i en enda lång post. Det är långt men mycket rolig läsning – tycker jag själv i alla fall!

SKIDPEPP #1

(14 sep 06)

Hej,
detta mail är inte bara lika nördigt som mina OS-mail från i vintras utan ännu värre – de handlar bara om längdskidåkning! Så om du inte vill få dessa mail, säg bara till så slipper du. Anledningen till att just du får dessa mail är för att jag tycker du är kul.

Lite då och då under året tänker jag skicka ut dessa mail. Tanken är att dessa mail ska bredda den enormt enformiga mediabevakningen av sport (läs: FOTBOLL, FOTBOLL, FOTBOLL), och få er lite mer peppade på den underbara sporten längdskidor.

Okey here we go:

Mycket har hänt sedan OS så detta mail blir ett slags sammandrag av året som gått. Extra långt, extra mycket skvaller, extra mycket fokus på Sverige.

Först tänkte jag bara presentera årets svenska landslag, så att ni vet vad jag pratar om.

Herrar:
Jörgen Brink (långdistans)
Mathias Fredriksson (långdistans)
Thobias Fredriksson (sprint)
Anders Södergren (långdistans)
Mats Larsson (långdistans)
Johan Olsson (långdistans)
Peter Larsson (sprint)
Björn Lind (sprint)
Mikael Östberg (sprint)
Marcus Hellner.

Damer:
Lina Andersson
Anna Dahlberg
Britta Norgren
Maria Rydqvist
Anna-Karin Strömstedt
(samtliga damer kör båda distanserna, tror jag?)

Tränarna Thomas Alsgaard och Inge Båten har bestämt sig för att stanna i det svenska landslaget vilket är grymt som fan. Tyvärr har sprint-tränaren Ola Rawald lämnat landslaget för att träna de kineskiska landslaget istället. Så varning för kina om ett par år!!!!

Under sommaren har en hel del hänt det svenska skidlandslaget. Emelie Öhrstig har bestämt sig för att lägga av helt och bli tränare istället. Elin Ek har lämnat landslaget för att bli söndagsåkare. Jenny Olsson lägger också av och ska bli läkare. Lina Andersson har haft pollenallergi och varit förkyld flera gånger under sommaren och verkar orolig över formen. Björn Lind har fått sjukt mycket sponsorkontrakt och tuffar på. Marcus Hellner är ny i landslaget och verkar kaxig vilket är bra. Han har sagt till norsk press att han kommer krossa norrmannen Northug (Norges nya stjärnskott) i vinter. Anders Södergren hade tänkt gifta sig men veckan innan bröllopet gick hans Lisas bror och dog, så bröllopet är framskjutet ett år. Södergren tog en paus i tränandet och jag blev oroad, men han lyckades ta sig ur sorgen och är nu i full rulle igen. Han berättade i sin nätdagbok igår att han tränar som en galning just nu. Inspirerad av tränaren Thomas Alsgaard (som var en av tidernas bästa skidåkare) kör han extra hårda pass en vecka i månaden. Anders skriver:

”Livet i helvetesuken ( =veckan) handlar bara om träna, äta och sova. Inget annat. Man är så där lagom rolig att leva med.”

Härligt! Tur att man inte är hans kompis! Men så kör han två femmilar om dagen, tidsmässigt. Han berättar även att Johan Olsson tränat med honom och verkar grymt taggad han med! Mattias Fredriksson har blivit pappa och man kan fråga sig om det här nog är hans sista säsong på skidor. Hans bror Thobias ska även han bli far om ett par veckor. Han har valt att hoppa över landslagets träningsläger i Italien nu närmast men säger till Länstidningen:

”Det är i alla fall inte sista säsongen i vinter. Så länge som man kan genomföra träningen som man planerat och önskar så är det här riktigt roligt.”

Nästa mail kommer handla om utlandet. Kommer norrbaggarna tillbaka? Tänker Angerer sopa banan i år igen?

Adjö!

SKIDPEPP #2

(19 sep 06)

Jag hade tänkt att dunka ut ett finfint skidpepp #2 idag, men valhelvetet kom emellan, så mailet blir lite halvtaffligt, kan inte riktigt koncentrera mig som jag borde. Jag vet, egentligen borde man hålla sig utanför politiken när man talar sport, men jag kan bara inte, jag är bara så förbannad! Jävla skithelvete!

Så, nu var det sagt.

Som tur är tänker jag inte nämna Sverige en enda gång i detta mail.

Vi börjar med att peppa inför säsongens tävlingar! Inget OS i år men det gör inget! Nytt för i år är att man valt att starta ”Tour de Ski” som är längdskidvärldens motsvarighet till Tour de France! Åtta tävlingar breder ut sig över 10 dagar i slutet av december och början av januari. Vilken fest! Sen har vi även VM i Sapporo, Japan, i slutet av februari. Men vi ska heller icke glömma gamla hederliga världscupen, den startar i Düsseldorf om bara lite mer än en månad, närmare bestämt den 28e oktober! Disciplinen är sprint. Kanske inte min favvogren, men det är iallafall inte fotboll.

Vill ni kunna skriva ut hela wc-programmet går det bra att ladda ner följande PDF:
http://www.fis-ski.com/data/document/cc0607.pdf

De olika disciplinerna vi kommer se i vinter är följande:

#Herrar#
Sprint
Sprint-stafett
15 km
4×10 km stafett
15+15 km jaktstart
10+10 km jaktstart (i tour de ski)
30 km
50 km

#Damer#
Sprint
Sprint-stafett
10 km
4×5 km stafett
7,5+7,5 km jaktstart
5+5 km jaktstart (i tour de ski)
15 km
30 km

Sprint-tävlingarna brukar vara 1,5 km och åkarna åker fler heat: Kvalificering, och sen finaler (kvart, semi och final). Taktik och bra spurt är A&O.

Jaktstart är ett lite dåligt namn på disciplinen ”Pursuit” som är en slags marknadsanpassning till tv-tittarna. Åkarna åker halva loppet på klassiska skidor och sen byter de till skate. Visst, det är lite skojigt och hittills har svenskarna varit snabba som fan i pitstopen, men jag vet inte, det känns lite löjligt.

Inom alla discipliner varvas klassisk och fri stil. Dock kommer säsongens två femmilar gå i klassisk stil, vilket är lite synd för jag gillar skate, eller fri stil som det heter, bättre.

Vad gäller de individuella tävlingarna körs en del med individuell start och (tyvärr) en del genom sk masstart. Som en del av er redan läst i DN och liknande skitblaskor är det bestämt att den av mig (och många andra nordbor) hatade masstarten bli kvar ett tag till. Vad är då masstart? Jo, för att tv-tittarna nere i södra europa ska intressera sig mer av längdskidor (”vi förändrar sporten för att marknadsanpassa!” fråga Reinfeldt om ni inte fattar, han gillar sånt) har tv-producenterna fått för sig att det är bättre med att låta alla skidåkare starta samtidigt i en stor jävla klunga. ”Det blir mer spännande så.” Well, problemet är att kör man masstart spelar det ingen roll hur långt loppet är, alla åker ändå i en gigantisk klunga i lusfart hela vägen fram till upploppet. Inte spännande alls. Väl framme vid målet spurtar och vinner de som vägrat dra klungan tidigare i loppet. Skoj! Nja, inte så värst. Ganska så tråkigt faktiskt. Själv föredrar jag individuell start eftersom då har skidåkarna inte råd att slappa runt i söndagstempo, utan alla måste köra på max hela tiden! Detta skapar en oerhörd spänning eftersom när åkare går på max finns det risk för att de ”går in i väggen” innan loppet är över eller tvärt om, helt plötsligt märker de att det finns mer kraft i kroppen och de kan dra på snabbare!

Well, om man nu måste ha kvar masstarten. Vad ska vi göra då? Det finns två scenarier.

1. Längre och kortare lopp
Sprintloppen borde kanske bli ännu kortare och distansloppen borde bli mycket längre. Det håller ju inte om alla hänger med i en klunga i fem jävla mil!! 8 mil kanske får några åkare att ramla av. Eller inte.

2. Stall
Göra som i cykel och hålla på med heat och stallåkning och allt vad det innebär. Typ prispengar vid vissa delar av loppet. äh, jag har ingen koll alls och det känns oerhört trist tycker jag. Eller vad tycker ni?

Nog om masstart.

Årets första distanstävlingar går i Gällivare, så om någon är pepp på att dra upp och frysa lite med mig så säg till så drar vi! För de som inte orkar åka så långt, well, ni kan vänta till i slutet av mars då det är Slottsprinten i Stockholm: sprint runt slottet!

Ok nu är detta mail slut. Som ni märkte blev mailet helt vigt åt tävlingarna så ni får vänta till nästa mail för att höra om Angerers form.

Adjö

SKIDPEPP #3

(15 okt 06)

Hej kära läsare, n u är det dags att spana in vad som hänt på andra sidan den svenska gränsen! Vilka är hetast? Vilka har lagt av? Vilka är nya? osv. Vi börjar med att fräscha upp våra minnen med lite tabeller. Ni behöver inte lära er alla utantill men det kan vara bra att lägga namnen på minnet redan nu så ni inte blir tagna på sängen längre fram i vinter. Sen tänker jag gå igenom land för land och dess åkare. En hel del läsning så ni skulle kunna använda detta mail som referenslitteratur att ta till under tävlingarna istället för att sträckläsa det nu, eftersom det är ett lååångt mail.

Innan tabellerna tänkte jag bara höra om vilka som är intresserade att dra upp till Gällivare över helgen 18-19 november. Säg till mig!

** Resultaten i världscupen säsong 05/06 **

Totala världscupen herrar:
1. Tobias Angerer (GER)
2. Jens-Arne Svartedal (NOR)
3. Tor Arne Hetland (NOR)
4. Björn Lind (SWE)
5. Vincent Vittoz (FRA)
6. Vassili Rotchev (RUS)
7. Thobias Fredriksson (SWE)
8. Anders Södergren (SWE)
9. Frode Estil (NOR)
10. Mathias Fredriksson (SWE)

Sprintcupen herrar:
1. Björn Lind (SWE)
2. Thobias Fredriksson (SWE)
3. Tor Arne Hetland (NOR)
4. Peter Larsson (SWE)
5. Johan Kjølstad (NOR)

Totala damer:
1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Beckie Scott (CAN)
3. Julija Tchepalova (RUS)
4. Evi Sachenbacher (GER)
5. Katerina Neumannova (CZE)
6. Virpi Kuitonen (FIN)
7. Claudia Künzel (GER)
8. Hilde G. Pedersen (NOR)
9. Petra Majdic (SLO)
10. Sara Renner (CAN)

Sprint damer:
1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Ella Gjømle (NOR)
3. Beckie Scott (CAN)
4. Lina Andersson (SWE)
5. Manuela Henkel (GER)

** Resultat Herrar OS Turin 06 **

15 km (klassisk)
1. Andrus Veerpalu (EST)
2. Lukáš Bauer (CZE)
3. Tobias Angerer (GER)

50 km (fri stil)
1. Giorgio Di Centa (ITA)
2. Eugeni Dementiev (RUS)
3. Mikhail Botvinov (AUT)

4 x 10 km (Stafett)
1. Italien (Fulvio Valbusa, Giorgio di Centa, Pietro Piller Cottrer, Cristian Zorzi)
2. Tyskland (Andreas Schlütter, Jens Filbrich, René Sommerfeldt, Tobias Angerer)
3. Sverige (Mats Larsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Mathias Fredriksson)

Jaktstart (15km klassiskt, 15km fri stil)
1. Yevgeny Dementiev (RUS)
2. Frode Estil (NOR)
3. Pietro Piller Cottrer (ITA)

Sprint
1. Björn Lind (SWE)
2. Roddy Darragon (FRA)
3. Thobias Fredriksson (SWE)

Sprintstafett
1. Thobias Fredriksson & Björn Lind (SWE)
2. Jens Arne Svartedal & Tor Arne Hetland (NOR)
3. Ivan Alypov & Vasili Rotchev (RUS)

** Resultat Damer OS Turin 06 **

10km (klassisk)
1. Kristina Šmigun (EST)
2. Marit Bjørgen (NOR)
3. Hilde G. Pedersen (NOR)

30km (fri stil)
1. Kateřina Neumannová (CZE)
2. Julija Tchepalova (RUS)
3. Justyna Kowalczyk (POL)

4 x 5 km (stafett)
1. Ryssland (Natalia Baranova-Masolkina, Larisa Kurkina, Julija Tchepalova, Evgenia Medvedeva-Abruzova)
2. Tyskland (Stefanie Böhler, Viola Bauer, Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Künzel)
3. Italien (Arianna Follis, Gabriella Paruzzi, Antonella Confortola, Sabina Valbusa)

Jaktstart (7,5km + 7,5km)
1. Kristina Šmigun (EST)
2. Kateřina Neumannová (CZE)
3. Evgenia Medvedeva-Abruzova (RUS)

Sprint
1. Chandra Crawford (CAN)
2. Claudia Künzel (GER)
3. Alena Sidko (RUS)

Sprintstafett
1. Lina Andersson & Anna Dahlberg (SWE)
2. Sara Renner & Beckie Scott (CAN)
3. Aino Kaisa Saarinen & Virpi Kuitunen (FIN)

Vill ni plugga på mer kan ni göra det här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing_World_Cup
http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_medalists_in_cross-country_skiing

Sådär, nu får det räcka med listor. Eller vänta, vi tar en lista till: listan över vilka som tros vinna denna säsongs världscup enligt vadslagningsfirman bwin.com. (sorterade efter bwins.com:s odds. Unibets odds längst till höger)

** Herrar **
Tobias Angerer (GER) 4.00, 5.00
Jens Arne Svartedal (NOR) 5.00, 6.00
Petter Northug (NOR) 6.50, 6.00
Tor Arne Hetland (NOR) 8.00, 8.00
Axel Teichmann (GER) 9.00, 12.50
Vincent Vittoz (FRA) 11.00, 9.00
Vassili Rotchev (RUS) 14.00, 12.50
Rene Sommerfeldt (GER) 16.00, 15.00
Mattias Fredriksson (SWE) 18.00, 22.00
Anders Södergren (SWE) 21.00, 15.00
Björn Lind (SWE) 21.00, 18.00

** Damer **
Marit Bjørgen (NOR) 1.80, 1.40
Kristina Smigun (EST) 5.00, 10.00
Katerina Neumannova (CZE) 6.00, 9.00
Julia Tchepalova (RUS) 10.00, 9.00
Virpi Kuitunen (FIN) 10.00, 15.00
Claudia Künzel (GER) 16.00, 20.00
Kristin Steira Stormer (NOR) 16.00
Evi Sachenbacher Stehle (GER) 16.00, 30.00
Justyna Kowalczyk (POL) 26.00, 12.50
Sara Renner (CAN) 41.00, —
Aino Kaisa Saarinen (FIN) 41.00, 150.00
Lina Andersson (SWE) 41.00, 50.00
Anna Dahlberg (SWE) 41.00, 35.00

Unibet: http://tinyurl.com/y6cfbj
Bwin: https://www.bwin.com/betsnew.aspx?SportID=14

Jag är lite peppad på att lägga pengar på Björn Lind och Anders Södergren. Björn Lind för att han tänkt köra lite distanslopp också och Södergren för att han tränat sjukt bra i år och kan bli att räkna med på riktigt!

Länderna:

** NORGE **
Trots nederlaget i OS har faktiskt Norge ett av världens starkaste landslag med många yngre åkare på väg upp. En av dessa yngre är den omtalade och blott 20 år fyllda Petter Northhug, som vann en vc-tävling förra säsongen. Han sopade banan under junior-vm och har nu höga förväntningar på sig. Så pass höga att han har sedan en vecka tillbaka gått in i en ”tyst period”, alltså han håller sig undan från all media fram till premiären i Düsseldorf. Hypen är alltså stor, se bara på bwins lista (tredje lägsta oddset!!). Tord Asle Gjerdalen är också en ganska ”ny” norrman som vi måste se upp för. Sen har vi Svartedal som kom på andra plats i förra årets totala världscup. Denna herre började som en grym sprinter har sakta gått till att bli en distansåkare. För att kunna klå Angerer har Svartedal bestämt sig för att köra ännu fler lopp i år. Bara sju poäng efter Svartedal förra året var Tor Arne Hetland som är bäst i sprint men är även helt ok på längre distanser. Han har gjort förändringar i sin träning inför denna säsong och efter att svenskarna tagit första och andra platsen i sprintcupen förra året är Hetland ”helt klart sugen på å revansjere seg”, säger hans tränare. Anders Aukland har som bröderna Fredriksson (och Zlatan!), en tjej med bulle i ugnen så det finns risk att han inte är helt fokad. Skidskyttekungen Ole Einar Björndalen har bestämt sig för att även satsa på längdåkning kommande säsong. Hur bra det går har jag ingen aning om. Ja, det finns ännu fler gutter, men det här ska inte bli en uppsats, bara ett mail. På damsidan är såklart Marit Bjørgen storfavorit, trots misslyckandet i OS. Dock tror jag inte man ska satsa några pengar på att hon tar hem hela cupen eftersom hon igår bestämde sig för att avstå minst fyra vc-tävlingar i vinter för hon att inte ska vara helt slutkörd vid VM i februari. Sen har Kristin Steira haft riktigt dålig sommar och gått in i väggen helt. Hon har nu tagit en paus i träningen och räknar inte med att komma tillbaka förrän efter jul. Jag är inte säker men veteranen Hilde G Pedersen verkar inte finnas med i landslaget i år. Istället är hennes dotter med, i utvecklingslaget!

Norska truppen:
http://www.fasterskier.com/news3370.html

** TYSKLAND **
Mannen utan hals och förra årets totalvinnare, Tobias Angerer, ligger bra till i år igen med låga odds. Han har inte ändrat sin träning, så om ingen annan höjer sig ett snäpp till kommer han kamma hem skiten igen. Hans fokus ligger på Tour de Ski och VM, så världscupen är inte högsta prioritet i år. Han tror att det är runt 15-20 åkare som kan ta hem cupen. Alltså att den är väldigt öppen. Bockskägget Axel Teichmann som vann världscupen 04/05 pajade benet under sommaren och har under läkningen tränat i en egendesignad rullstol (http://www.xc-ski.de/xfiles_a6/1152705140_3.jpg ). Benet verkar ha läkt bra för han vann en rullskidstävling nyligen. Alltså svårt att veta hur han kommer vara i vinter. Vad gäller René Sommerfeldt och Jens Filbrich har jag ingen direkt info, men dom är giftiga! På damsidan är det Claudia Künzel, Evi Sachenbacher-Stehle som är farliga i år. De vann överlägset den sista sprintstaffetten i våras.

** ITALIEN **
Alla minns väl förra säsongens femmilar? I OS tog Giorgio Di Centa hem den och i Holmenkollen vann Södergren och Di Centa blev tvåa. Di Centa och Pietro Piller Cottrer (som för övrigt ledde större delen av holmenkollenloppet men gick in i väggen) är båda enbart distansåkare och verkar vara bäst när det gäller (alltså under mästerskap). Italien har ganska bra sprintåkare också och det är Cristian Zorzi och Loris Frasnelli som kanske kan hitta på något i vinter. Zorzi lyckades hålla ifrån Angerer och Fredriksson på sista streckan i stafetten under OS sist så han kan även på distans, han! På damsidan ät det väl bara Arianna Follis och Sabina Valbusa som kan åstadkomma något.

** FRANKRIKE **
Här har vi en distansåkare. Det är allt, nästan. Vincent Vittoz är ruggigt bra distansåkare som va näst bäst på distans i världscupen sist. Hur han ligger till in för denna säsong vet jag inte. Sprintern Roddy Darragon kom trea på den individuella sprinten under OS, men det var typ den största skrällen. Så om vi ska räkna med honom i vinter, well det har jag ingen aning om. På damsidan är det ganska tomt faktiskt.

** RYSSLAND **
Ryssland är inte vad det en gång varit. Vassili Rotchev, är den enda åkaren värt att nämnas på herrsidan. Han är bättre på sprint än distans men kan ändå hävda sig på de kortare loppen. Damsidan är inte bättre den. Julija Tchepalova är dock en grym distansåkare som vi kan räkna hårt med i vinter. Natalia MAtveeva skulle kunna göra någon skräll i sprinten men sen är det stopp.

** ESTLAND **
Estland har jokern Andrus Veerpalu som bara kom totalt 26a under världscupen men som vann 15km i OS!! Antingen är han bra på att toppa formen till mästerskapen eller så är han bra på att dopa sig. På damsidan finns det också bara ett namn, Kristina Smigun som också är grym på mästerskapen. Många mästerskapsmedaljer i hennes skåp men hon var endast 17e bästa åkare i världscupen. Så räkna bort Estland under världscupen och tippa in dom i toppen under VM, eller kanske även Tour de Ski?

** FINLAND **
Efter den gigantiska dopingskandalen för ett antal år sedan då hela landslaget var dopat har det varit ganska tomt bland bra skidåkare från Finland. Men jag tror det börjar bli ändring på det snart. Herrsidan är fortfarande kass, men på damsidan finns det ett litet ljus i tunneln och det är Virpi Kuitunen och Aino Kaisa Saarinen. De kom trea i sprintstafetten i OS! Kuitunen kom totalt sexa och Saarinen blev tolva i världscupen förra året. Saarinen började som sprinter men har tagit sig an distansloppen de tre senaste åren. Kuitunen kanske va bättre för ett par år sedan men vi får hålla tummarna för Finland tycker jag. Heja heja!

** TJECKIEN **
Två namn här också, Lukas Bauer och Katerina Neumannova. Lukas Bauer skrällde under OS i vintras med en andraplats på 15km. Dock kom han bara på 20e plats under världscupen. Neumannova är en riktigt bra distansåkare (2a i distanscupen) som har hyfsat låga odds hos vadslagningsfirmorna.

** KANADA **
På herrsidan finns ingenting, men på damsidan finns det! Eller, fanns. Beckie Scott kom tvåa i totala världscupen förra året var lika grym på distans som sprint! Tyvärr bestämde hon sig för att sluta. Sara Renner har bestämt sig för att hoppa över säsongen pga graviditet. En rolig grej är att hon har samma odds som Lina Andersson och Anna Dahlberg inför kommande säsong, trots att hon inte kommer vara med i år!!

** ÖSTERRIKE **
När Anders Södergren intervjuades och fick frågan om vad han tyckte om Österrikaren Mikhail Botvinovs tredjeplats i femmilen under OS, svarade han “Jag kommer inte gratulera honom i alla fall.” Anledningen till detta var misstankarna till att han var dopad. Och man kan förstå Södergren eftersom hans sammanlagda placering i världscupen förra året var 64:e plats. Han var även misstänkt för doping under OS i Salt Lake City men blev friad. Värt att tillägga är att han en gång i tiden var ryss. Han flyttade till Österrike under 90-talet och blev österrikare i slutet av decenniet. Så tja, kör han med doping behöver vi inte vara rädda för honom förrän under VM i japan, hehe.

** USA **
Jänkarna är inte så jättebra på längdskidor men det finns några! Andrew Newell är en ganska ny sprinter som kan bli vass i vinter. En annan åkare som kanske inte är så bra men som har ett roligt namn är Carl Swenson! Svensk? Näj.

** SLOVAKIEN **
Inga män, men en kvinna! Petra Majdic heter hon. Började som sprintare men har även blivit riktigt bra på distans! Kanske ingen för prispallen men kanske en skräll?

** POLEN **
Ingen herre här heller, men dock en dam, Justyna Kowalczyk. Född 83 som bara blir bättre och bättre för varje år. Kanske breaket sker i år?

** JAPAN **
Inget spännande här. Dock kan det ske lite skrällar under VM eftersom mästerskapet går i just Japan i år.

** KINA **
Här finns ingenting just nu, men den svenske sprinttränaren Ola Rawald och före detta förbundskaptenen Per-Erik ”Peken” Rönnerstrand.

Sen så finns det lite åkare från Schweiz och de forna sovjetrepublikerna, bla en hyffsad tjej i Ukraina vid namn Valentina Shevchenko. Angående de skojiga åkarna från Afrika m.m. i OS, är dessa inte med i Världscupen eftersom de är för dåliga. Vi kanske kan se några i VM.

Jag kan också meddela att Tour de Ski:s hemsida är släppt och går att hitta på
http://www.tour-de-ski.com/

SKIDPEPP #4

(27 okt 06)

Düsseldorf. Jag säger bara Düsseldorf. Och Peter Larsson!

Ja, nu jävlar är det snart dags för festen vi alla väntat på alldeles för länge! I helgen går säsongens första världscup-lopp och herregud så roligt det ska bli!

———–
Så jävla roligt att jag bestämt mig för att ha skid-brunch på lördag här på Lundagatan. Alla är välkomna! 14.30 är tiden och tanken är knytis. Så om ni vill komma så säg till så jag vet hur många som är peppade. Ni är välkomna nyktra som bakfulla.
———–

Premiärtävlingen går som alltid i Düsseldorf och i sedvanlig ordning är det sprint som gäller. På lördag går den individuella och dagen därpå blir det stafett, eller team-sprint som vissa kallar det.

Storfavorit är som vanligt Peter Larsson. ”Varför?” säger ni då. Jo, därför att han har vunnit i Düsseldorf alla (fyra) år!! Ja, det är sant! Helt sjukt, men kommer han göra det i år också?

Dags att tala om vilka svenskar som tävlar i helgen, och hur det står till formen. Sverige får ställa upp med sju killar eftersom Lind vann sprintcupen förra året!

** Herrar **
Thobias Fredriksson
Marcus Hellner
Anders Högberg
Peter Larsson
Björn Lind
Fredrik Östberg
Mikael Östberg

** Damer **
Lina Andersson
Anna Dahlberg
Charlotte Kalla
Britta Norgren
Maria Rydqvist
Anna-Karin Strömstedt

Olyckskorpen Jörgen ”in i väggen” Brink har blivit sjuk och ersätts av Anders Högberg. Stackars Brink, han har inte lyckats med något alls sen pallplatsen i VM för några år sedan. Björn Lind är enligt många ett stort frågetecken. Eftersom han blivit av med sin tränare, bytt skidmärke och sprungit runt i media istället för tränat så kan det gå åt skogen. Sen att han redan vunnit hela förra sprint-cupen och tagit sina OS-guld kan det rucka lite på motivationen till att hålla samma klass i år också. Vi får se! Jag har för mig att jag läste någonstans att Peter Larsson haft en halvbra försäsongsträning vilket kan påverka hans form på lördag. Men fan, han måste ju ta hem det igen! Thobias Fredriksson har som sagt fått barn nyligen och bangade senaste landslagslägret just för sin familj, så med honom är det också lite si och så, både vad gäller formen och motivation.

De andra herrarna har jag ingen bra koll på så jag väntar med uttalanden till efter helgen. Kanske lite skräll från någon Östbergare.

På damsidan är det om inte mer osäkert. Tjejerna har alltid varit väldigt svajiga, OS-guld varvat med skitplaceringar. Det är inte säkert om Anna Dahlberg (guld i OS) kommer kunna åka eftersom hon fortfarande har men från någon månad sen då hon fick en sten i huvudet och ramlade ner 10 meter utmed en bergssida. Lina Andersson (guld i OS) hade tänkt öka på träningsdosen i år och bli bäst, men istället blev det ”en envis magsjuka, förkylningar med penicillinkurer, pollenallergi och en skada i höfttrakten” som satte stopp på de planerna. Britta Norgren, ung vilding slog igenom med dunder och brak som reserv i OS i vintras. Hon var bästa svenska på distansloppen och har även krut i sprinten. Charlotte Kalla är helt färsk i landslaget men tog guld junior-vm i vintras och var även snabbast förra veckan under en inofficiell sprint-tävling i skidtunneln i Torsby förra veckan. Anna-Karin Strömstedt har enligt DN haft en dålig start på försäsongen och tja, vi får se hur hon klarar sig.

Norrmännen, som inte bara har sneglat mycket på Det Svenska Sprintundret under den senaste tiden utan de hade även sitt sista läger inför Düsseldorf i Sverige, och skidtunneln i Torsby. En viss Børre Næss hävdar att norrmännen kommer ta tillbaka sprint-tronen i vinter. Vi får se!

Sen så fram till i år har det bara varit Sverige, Norge och USA som haft sprint-laget separat från resten av landslaget. Denna säsong har man även dragit igång sprintgäng i Finland, Tyskland och Estland vilket förmodligen kommer höja sprintkvaliteten ännu ett snäpp.

Ni som kollar på tv har kanske märkt att SVT slår på stortrumman om att dom kommer sända alla världscup-tävlingar live i vinter. Det tackar vi för!

Tider till helgen.
Lördag 15.00 Individuell sprint
Söndag 12.50 Stafett sprint

Här är det öppet hus hela helgen! Välkomna!

SKIDPEPP #5

(5 nov 06)

Dagens mail handlar uteslutande om sprinten i Düsseldorf då Sverige gick från att vara den stora förväntade regenten till att bli loser-land men sen tillbaka till Kung! Allt på mindre än ett dygn!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #5

# Kungen av Düsseldorf – mindre än ett dygn utan krona!
# Nakenchock!
# Dålig uppslutning på brunchen!

——————————————–

# Kungen av Düsseldorf – mindre än ett dygn utan krona!

Fyfan, efter den individuella sprintens premiärdag i Düsseldorf i förra lördagen var det inte kul att vara svenne. Jag var ärligt talat inne på att lägga ner skidpepp-mailen helt. Svenska herrsidan var fan pinsamt dålig. Antingen druttade de på rumpan, eller så var de bara för sakta. Riktigt pinsamt alltså. Peter Larsson fick lämna ifrån sin kungakrona (han hade ju vunnit alla åren tidigare) då Norge blev ny herre på täppan med 1,2,3,5 plats. Kris i Sverige!!

Snacket i svensklägret som skulle få oss mindre oroliga gick typ såhär: Eftersom herrarna precis kommit ner från höghöjdsträning var det givet att de inte skulle prestera så värst bra just nu; de positiva effekterna av höghöjdsträningen ska ju komma senare under säsongen. Men jag var ändå skidskraj.

Dagens ljusglimt var de svenska damerna som va grymma! Lina Andersson som egentligen bara är bra i klassisk stil körde som aldrig förr i fri stil och tog en fjärdeplats! Unga – och så vansinnigt coola – Britta Norgren var en hårsmån från att gå till final men fick nöja sig med en andraplats i b-finalen – alltså en åttondeplats sammanlagt. Damklassen vanns av Marit Björgen, såklart.

Lördagskvällen förlöpte med en smärre depression innanför västen. Jag var faktiskt inte helt säker på om jag ville se söndagens stafett-sprint längre. Ville inte bli huggen i bröstet av ett gäng norrmän än en gång. Som tur var bestämde jag mig för att se loppet, och oboy vilken revansch!

På herrsidan gick båda svensklagen vidare till finalen, som i sig var en ren uppvisning av Sveriges lag 1 (Björn Lind och Peter Larsson). Mäktigaste citatet kom från expertkommentatorn Anders Blomqvist när Larsson i början på sista varvet gör ett ryck då de först inte förstår varför han rycker men sen när de inser hur vinden går: ”Vilken underbar taktik!”

I likhet med cykellopp är det alltid jobbigast att åka först eftersom vinden trycker mot en och då de bakom ligga i suget från den förste och behöver inte slita lika mycket. Eftersom första delen av varje varv i Düsseldorf gick i medvind var det inte lika påfrestande för Larsson att rycka redan i första delen, så när Larsson vände om mot upploppet och motvinden hade han tillräckligt stor lucka för att ingen skulle kunna ligga på rulle bakom och sen blåsa om de sista 20 meterna.

Så i ensam majestät tog han hem loppet och blev åter krönt till Kungen av Düssleldorf! Hurra!! Så nu kunde vi glömma gårdagens ”bortförklarings-snack” och luta oss tillbaka och bara le.

1) Björn Lind/Peter Larsson, Sverige 1, 19.52,4,
2) Öystein Pettersen/Eldar Rönning, Norge 2, 19.55,0,
3) Renato Pasini/Cristian Zorzi, Italien, 19.56,7,
4) Petter Northug/Tor Arne Hetland, Norge 1, 19.56,9,
5) Jens Filbrich/Tobias Angerer, Tyskland, 19.57,0,
6) Fredrik Östberg/Mikael Östberg, Sverige 2, 20.01,8,

Hade inte bröderna Östberg varit så dåliga på att växla hade de också kunnat tagit medalj. De var bra med hela tiden men efter lite klantväxlingar var det bara att glömma toppstrid för deras del.

Kolla på slutet av loppet här:
http://tinyurl.com/ynh2s9
(svt.se)

Damerna var de minst lika grymma. Då miraklet Bjørgen fra norge fortfarande åker skidor är det så gott som omöjligt som tjej att vinna tävlingar, men svenskorna Lina ”vargen” Andersson och Britta Norgren var inte långt ifrån!! Svenskorna lyckades hålla tätt efter norskorna ända in på sista sträckan då Bjørgen fick raket i rumpan och brände iväg, men Lina var faktiskt inte långt bakom! Några som verkligen var långt bakom, det var alla andra lag som inte hade en challe! Som vanligt var Britta Norgren för sin ringa ålder helt sjukt respektlös och ledde stora delar av sina sträckor.

1) Ella Gjömle/Marit Bjørgen, Norge, 10.50,1,
2) Britta Norgren/Lina Andersson, Sverige, 10.53,8,
3) Virpi Kuitunen/Aino Saarinen, Finland, 11.00,5,
4) Evi Sachenbacher Stehle/Claudia Künzel, Tyskland, 11.00,7,
5) Natalia Matvejeva/Alena Sidko, Ryssland, 11.00,8,

Loppet:
http://tinyurl.com/yzr2ze (svt.se)

Så nu är jag nöjd och kan slappna av igen.

——————————————–

# Nakenchock!

För att illustrera skillnaden mellan sveriges och norges landslag, fick vi bevittna ett bra exempel under söndagen efter tävlingen, då en norsk åkare sprang upploppet helt naken efter ett vad med några langslagsvänner. Eller som svt.se skrev:

”..när norske Öystein Pettersen kom springandes på upploppet i Düsseldorf var det nog många som satte wursten i halsen.”

En sådan sak skulle aldrig hända i det svenska landslaget. I Sverige är alla antingen 1. världens mysigaste och trevligaste (Elofsson, Södergren, Norgren osv) eller 2. Sura tjuren (Wassberg, Fredriksson) och ingen av dessa typer skulle någonsin göra något så crazy. Det närmaste vi fått se av den saken i Sverige var väl Södergrens slutspelsskägg under OS i vintras.

Men ska jag vara ärlig så föredrar jag lite töntiga män och kvinnor framför radical-norskar med snowboard-attityd. Börja åk haschpulka i stället!

Well, ni som gillar nakna norrmän kan kolla på hela nakenchocken här:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21247&a=689864&from=rss

——————————————–

# Dålig uppslutning på brunchen!

Pelle, Ebba och Sam var de enda tappra som anslöt sig till brunchen som, bortsett från fiaskot, var riktigt grym. Mycket god mat och en hel del nerladdade skidfilmer (med svenska framgångar) före och efter live-sändningarna. Kan nog bli en riktigt bra tradition på helgerna framöver.

——————————————–

I nästa mail tittar vi på den svenska formen inför distanspremiären i Gällivare. Någon som är sugen på att åka dit och åka lite skidor samt titta på loppen kan ju säga till. Om man vill kan man ju bara åka skidor eller bara titta på loppen – valfritt!

SKIDPEPP #6

(16 nov 06)

Även om det verkade som om jag var hyfsat peppad för två veckor sedan inför Düsseldorf, var det ingenting mot vad jag är nu inför PREMIÄREN av världscupen i disciplinen DISTANS!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #6

# Inbjudan till brunch på lördag & söndag
# Allmänt om helgens tävlingar
# Svenskarnas form/förutsättingar
# Stafetten
# Interna problem i landslaget?
# Norgekapitlet
# Farliga Utlänningar
# Tävling!

——————————————–

# Inbjudan till brunch på lördag & söndag

Innan jag går in på vad som händer i helgen vill jag som vanligt informera att det är brunch hemma hos mig både på lördag och söndag från klockan 10. Sändingarna börjar 10.20. Säg till om du vill komma!

# Allmänt om helgens tävlingar

Tävlingarna går som sagt i Gällivare, i disciplinen distans, alltså inte sprint. Lördagens individuella lopp är ganska kort för att vara distans (15km herrar och 10km damer). Loppet går i fri stil (skate) och har individuell start, vilket borde passa svenskarna bra. På söndag är det stafett (4x10km / 4x5km ) och det är alltid väldigt spännande!

Sändningarna på svt börjar 10.20 båda dagarna.

Lördagen den 18 november
Kl. 10.30 – World Cup damer 10 km fri stil
Kl. 12.00 – World Cup herrar 15 km fri stil

Söndagen den 19 november
Kl. 10.30 – World Cup damer stafett 4×5 km
Kl. 12.00 – World Cup herrar stafett 4×10 km

# Svenskarnas form/förutsättingar

Den svenska truppen består av två delar. Eftersom tävlingen går i Sverige får vi ha fler åkare till start. Så dels har vi landslaget och dels den ”nationella” gruppen (som jag inte orkar lista här).

Landslagstruppen damer:
Lina Andersson
Charlotte Kalla
Britta Norgren
Maria Rydqvist
Anna-Karin Strömstedt

Herrar:
Rikard Andreasson
Mathias Fredriksson
Anders Södergren
Marcus Hellner
Mats Larsson
Fredrik Östberg

Som ni kanske märker saknas det en del namn och ja, det har blivit en del återbud tyvärr. Anna Dahlberg är fortfarande i för taskigt skick sedan fall-skadan så hon står över igen. Jörgen Brink är som ”vanligt”, tilsammans med Johan olsson, sjuka.

Nya namn i landslaget är Rikard Andreasson och Marcus Hellner, som fått Jörgen, resp Olssons plats. Unge herr Hellner kommer vi ihåg från första skidpeppen då han sagt att han ska spöa Northug i vinter.

Den svensken som verkar starkast är utan tvekan min favorit Anders Södergren. Efter sina helvetes-ukor har han bara blivit bättre och bättre, dels enligt honom själv men också om man ser till resultaten från några för-tävlingarna. Nu senast vann han en tävling med 1 minut och 40 sekunders marginal, vilket är väldigt väldigt mycket inom skidsporten! Heja! Han har också börjat träna mer ”explosivt” vilket kan vara bra i spurten. Han har även planer på att ändra sin taktik lite och inte dra så mycket i masstarts-loppen. Men eftersom det är individuell start imorgon tror jag det kan gå riktigt bra för Södergern. En varning är att han var lite förkyld för ett par veckor sedan, vilket betyder utebliven träning, men enligt han själv är han redan tillbaka i full styrka!

Mathias Fredriksson, dubbad ”outsider” i pressen, är lite svårare att spå. Eftersom han inte tränar med landslaget är det inte lika lätt att ha koll på honom. Men en sak som kan indikera god form är att han inte haft någon störning i träningen alls i sommar (bortsett från sonen) och nyligen var han nere i alperna och sprang upp för samma slalombacke som Per Elofsson brukade kuta upp för (och ha rekordtiden på), och denna gång lyckades Fredriksson bräcka Elofssons tid, vilket måste ses som en bragd! Inte många bräcker Elofsson! Själv säger han såhär:

– Än har det inte delats ut några världscupspoäng, så man ska kanske inte dra allt för stora växlar av tiden. Men visst, jag känner mig starkare än på länge.

Sen fick Fredriksson för sig att byta klubb en vecka innan premiären. Numera tävlar han för AXA Sports club och inte Östersund. Anledningen till detta är att han känner att åren börjar komma ikapp honom och då se någon slags framtid som anställd hos AXA..

Fredrik Östberg är nog bäst i sprint men man vet aldrig, eller det kanske man vet. Att det inte blir så bra placering av honom, alltså. Vad gäller Mats Larsson har jag ingen koll alls.

På damsidan har vi ju redan sett råstyrka i Düsseldorf från framförallt Britta Norgren, men också Lina Andersson och Charlotte Kalla verkar vara i
grym form. Huruvida de räcker i distanstävlingar är svårt att säga. Norgren har tyvärr varit sjuk ett tag sedan Düsseldorf och är jävligt grinig över det. Hon säger själv att det är ”underligt vad några dagar utan träning kan ta på humöret”. Härligt, så talar en äkta svensk skidåkare! Sen har Anna-Karin Strömstedt blivit frisk och kommer vara med. Hon ska vara grym också!

Jag måste be om ursäkt om att jag inte har så mycket information om kvinnorna i skidsporten men det är som med allt i denna värld, största mediatid får männen så det är inte mycket jag kan göra åt det. Men jag försöker, tro inte något annat!

# Interna problem i landslaget?

Lagom till premiären har (så klart) Expressen luskat runt lite i bland åkarna och lyckats skapa rubriker om att det är inre stridigheter i landslaget. Hur allvarliga de är vet jag inte men ni som läst tidningen har kanske uppmärksammat att några herrar i landslaget med Mathias Fredriksson i spetsen har gnällt lite på landslagstränaren Thomas Alsgaard. När Alsgaard inte dök upp på en landslagssamling förra veckan började de lacka ur och hävdade att Alsgaard inte var tillräckligt engagerad i landslaget. Mats Larsson sa till tidnlingen att ”det är en hel del saker som inte fungerat” och Fredriksson (som själv inte tränat med landslaget alls) tyckte Alsgaard varit klantig som inte följt upp en skada Mats Larsson åkte på under ett läger i Bruksvallarna tidigare i höst. Mathias sa bla:

– Det är dåligt, en sån sak måste man följa upp som tränare och ledare. Det är som om en av de bästa i fotbollslandslaget skulle skada sig – nog fan skulle Lagerbäck ringa och kolla då.

Värt att notera är att Fredriksson är nästan lika gammal som Alsgaard och för några år sedan var de varandras konkurrenter.

Sen så är det inte alla som är sura på Alsgaard, Anders Södergren verkar gilla honom grymt mycket, och har lärt sig en hel del av norsken.

Alsgaard själv verkar blivit ganska stött av det hela och tycker att man borde ta upp sådana saker internt och inte via media. Det kan jag lätt hålla med om. Jaja, jag hoppas det ordnar sig och att Fredriksson lugnar ner sitt gnäll lite. Jag tror på Alsgaard. Trots allt är han inte heltidsanställd utan bara ”konsult”. Jag tycker han borde få fast anställning så han inte får chansen att smita i väg!

# Stafetten

Eftersom både Brink och Olsson är sjuka tror jag inte herrarna har någon större chans i stafetten på söndag. Dock tror jag att damerna kommer ha en grym chans. Förmodligen vinner Norge med Bjørgen i spetsen men sen är det öppet för förslag! Heja!

# Norgekapitlet

Eftersom norskarna är så himla käcka har jag bestämt mig för att ha ett norgekapitel i varje skidpepp.

Den här gången är det två saker jag har att rapportera:
Det första är att landslaget (självklart) har spelat in en fantastisk låt/video. Den heter ”Vi er ett” och kan gå att ses/lyssnas på här:

http://langrenn.com/getfile.php/356679.92.ryrefrpvvx/vi_er_ett_klipp.mp4

Sen så har något annat lag i Norge slagit tillbaka med att göra en RAP-låt(!!!) men jag har inte lyckats hitta den. Återkommer om det!

Sen så i Norges interna test-tävling förra veckan spöade skidskyttarna skiten ur de vanliga längd-landslaget! Vann gjorde Ole Einar Björndalen och tvåa kom Lars Berger också skidskytt. De är i så grym form att de kommer båda att få åka i Gällivare till helgen, trots att han inte ens är med i landslaget!

# Farliga Utlänningar

Bet365.com ser oddsen ut såhär:

Vincent Vittoz, FRA 3.25
Tobias Angerer, GER 3.75
Pietro Piller Cottrer, ITA 5.00
Ole Einar Bjoerndalen, NOR 6.50
Tore Ruud Hofstad, NOR 9.00
Axel Teichmann, GER 15.00
Lars Berger, NOR 15.00
Evgenji Dementiev, RUS 15.00
Anders Södergren, SWE 15.00

Det är roligt att det blivit en sådan spridning i nationerna! Men jag tror att den listan ni ser ovanför är nog ungefär vad vi kommer att få se på lördag. Dock tror jag att Södergren hamnar högre upp och att förhoppningsvis även Fredriksson tar sig in bland de tio bästa.

Utan Hals Angerer visade i Düsseldorf att han va i grym form, och då sprint inte är hans grej blir han nog sjukt farlig på lördag. Bockskägget Teichmann är en outsider då han varit skadad en hel del (ni minns väl hans specialrullstol?). Bland norrmännen så ser ni att Northug inte är med på listan. Det beror på att är sjuk och är hemma.

På damsidan är det som vanligt Bjørgen, bjørgen, bjørgen. En liten kul grej är att gamla Hilde G Pedersen som lämnat norska landslaget verkar ändå vara i grym form och kommer nog köra på lördag. På en träningstävling där Angerer vann på herrsidan, vann Neumanova tävlingen så jag kan tänka mig att hon och Bjørgen gör upp om guldet.

# Tävling

Bifogar en idolbild som innehåller… ja vilka är det nu? Skicka in svar till mig så kanske ni kan vinna något!

Vi ses på lördag!!

skidakare.jpg

SKIDPEPP #7

(23 nov 06)

Hej! Jag har gått och blivit förkyld och är helt ur fas, men jag ska försöka skaka fram ett mail ändå! Det blir kort men intensivt!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #7

# Inbjudan till brunch på lördag & söndag
# Gällivare – fiasko?
# Allmänt om helgens tävlingar
# Norgekapitlet – PØLSA!
# Hans Blix, en fis!

——————————————–

# Inbjudan till brunch på lördag & söndag

Eftersom det är tävlingar i helgen betyder det som vanligt brunch på Lundagatan 49! Sändningarna börjar 11 på lördag, och 10 på söndag!

# Gällivare – fiasko?

Lördagens individuella tävlingar var en riktig besvikelse. Det var bara en person som glänste och det var även den yngsta och minst rutinerade av de alla. Jag pratar om Charlotte Kalla, som kom sjua! Näst bästa svensk (både bland herrarna och damerna) kom på 27e plats.. Sen låg de flesta mellan 40 och 60:e plats! Katastrof!!

Anders Södergren varnade dagen innan loppet att halft kommit tillbaka från en förkylning. Det såg bra ut i början – han hade t o m bäst tid vid första mellantiden – men sen gick det rent åt helvete. Förkylningen satt tydligen fortfarande i? Åh, jag som hade hoppas så mycket på Södergren!

Det var samma sak med Britta Norgren. Hon har ända sedan Düsseldorf tampats med en förkylning (fick hon den på lilla sportspegeln kanske?) som vägrar ge sig. Den verkade fortfarande sitta i eftersom hon var sjuukt dålig i helgen.

Stafetten på söndagen då? Well, många skulle nog säga att det var katastrof där med, men jag säger att det var bra för vad det var, eller hur man nu säger.

Alla utom en i det herrlag som tog brons i OS var sjuka och eftersom Sverige inte har den där feta bredden med massor av sjukt bra skidåkare, syns det direkt om det saknas någon. Och saknas det då tre personer, ja då är det djup kris! Men, faktum är att det var bara på en strecka som herrarna tappade mark! första, andra och fjärdesträckan låg vi sjukt bra med tidsmässigt. Det var t ex sjukt grymt att Rickard Andreasson (som inte ens är med i A-landslaget) var så pass bra på sin sträcka. Men som sagt, är inte alla med, då blir det svårt.

Samma sak gällde damerna. Sjukdomar och skador… trots det lyckades både herrarna och damerna komma åtta.

# Allmänt om helgens tävlingar

Tävlingarna denna helg går i Kuusamo i Finland och ska vara en riktigt tuff bana och det tror jag passar svenskarna. Sen så går både sprinten (lördag) och distanstävlingen 10km (söndag) i klassisk stil vilket kommer gynna svenskarna enormt. Varför? Jo, därför de flesta är mycket bättre klassiskt än skate! Speciellt Lina Andersson är sjukt mycket bättre klassiskt än i fri stil – och trots det blev hon fyra i Düsseldorfs sprint som gick i skate!

Jag hoppas att Björn Lind plockar fram sina sjukt grymma känguruhopp! Ni vet dom som kom fram på upploppet i OS! Herregud!

Vad gäller distanstävlingen på söndagen så hoppas jag stenhårt på Södergren, Fredriksson, Kalla och Andersson. De är mina stalltips!

Som vinnare borde man ju tippat klassik-specialisten estländaren Andrus Veerpalu, men han meddelade nyligen att han är skadad och blir borta till jul!

Sveriges lag till Kuusamo
Damer
Lina Andersson (sprint + 10 km)
Sofia Bleckur (10 km)
Ida Ingemarsdotter (sprint)
Charlotte Kalla (sprint + 10 km)
Sara Lindborg (10 km)
Maria Rydqvist (10 km)
Britta Norgren (sprint)
Anna-Karin Strömstedt (sprint)

Herrar
Mathias Fredriksson (15 km)
Thobias Fredriksson (sprint)
Anders Södergren (15 km)
Marcus Hellner (sprint + 15 km)
Emil Jönsson (sprint)
Martin Larsson (15 km)
Mats Larsson (15 km)
Johan Olsson (15 km)
Peter Larsson (sprint)
Björn Lind (sprint)
Fredrik Östberg (sprint)
Mikael Östberg (sprint)

# Norgekapitlet – PØLSA!

Ni kommer väl ihåg norrbaggen som sprang naken i Düsseldorf? Han har i hemlandet sen han visade snabeln fått det nya smeknamnet ”pølsa” och nu har han fått erbjudande om ett sponsorkontrakt från en korvfabrikant!! De vill att han ska börja tävla i en korvfärgad dräkt! Det är inte helt bestäm ännu:

– Jag kan ju inte vara helt dum heller. Så länge det går bra för mig är det ju kul men om det börjar gå dåligt kanske det inte är så kul att vara profilerad som ”Korven”, säger Øystein ”pølsa” Pettersen.

Sen så kan jag meddela att unge herr Northug fortfarande verkar vara sjuk.

# Hans Blix, en fis!

Hans Blix har på gamla dar blivit ledamot i den etiska kommissionen i skidorganisationen FIS, som är den huvudorganisationen inom skidåkning. Hans uppdrag är att propagera för en nedrustning av dopingen!

SKIDPEPP #8

(5 dec 06)

Hej, en Londonresa råkade komma emellan mig och senaste skidpepp – förlåt, det ska aldrig hända igen! För att väga upp min karma vill jag tacka Anna Svensson för hennes fantastiska scones från senaste skidbruchen!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #8

# Sprinten i Kuusamo
# Distansloppet i Kuusamo
# Doping i Kuusamo?
# Tävlingar i Boden
# Inställda tävlingar till helgen!
# Norgekapitlet – ski-rap!

——————————————–

# Sprinten i Kuusamo

Jag får fortfarande ont i hjärtat när jag ser bilden från herrarnas final i sprinten då fem(!) av sex åkare var norrmän. Fyfan! Enda ickenorrman var svensk men inte någon från landslaget utan nykomlingen Emil Jönsson, som visade grym form! Han var snabbast av alla i försöksheaten och körde grymma kvartar och semifinaler, men sen i finalen tog det tyvärr slut. Med fem buffliga norrmän i spåret kan det inte varit lätt att vara ensam svensk… Redan efter några hundra meter blev Jönsson utprejad och loppet var avgjort, till norrmännens fördel. (se den hemska bifogade bilden)

jonssonx5_411.jpg

Det finns en rolig intervju med Jönsson på svt.se, den borde ni kolla in: http://tinyurl.com/y2zcxn

Hur gick det för de andra svennarna då? Nja, Björn lind och Thobias Fredriksson gick inte vidare från kvarten, medan Fredrik Östberg blev utslagen i semin.

Damerna då? Inte heller så värst roligt. Lina Andersson lyckades inte gå till final men vann i alla fall sin b-final och slutade med andra ord sjua. Ida Ingmarsdotter kom till semi och slutade på fjortonde plats. Britta Norgren som äntligen kommit i form pajade staven i försöken och gick inte vidare…

Kolla in kaxig intervju med Ingmarsdotter:
http://tinyurl.com/y7b3jf

# Distansloppet i Kuusamo

Söndagen var som tur var lika rolig som lördagen var tråkig! Äntligen fick Anders Södergren och Mathias Fredriksson visa att de faktiskt är grymma!

Båda svenskarna inledde loppet trevande och det kändes som om även söndagen skulle bli en stor besvikelse. Men sen hände något! Sakta men säkert började svenskarna plocka placeringar efter placeringar! Och helt plötsligt var de med i tätstriden!

Loppets vinnare blev tillika loppets sist startande, norsken Eldar Rønning (vinnaren i Düsseldorf), som höll fullt ös hela loppet och vann med 16 sekunder. Fransosen Vincent Vittoz ledde större delen men klappade igen några kilometer från mål men lyckades ändå hålla ifrån svenskarna och slutade tvåa. Trea blev Södergren, endast 2 sekunder efter Vittoz, och fyra kom Fredriksson!

Södergren skriver på sin hemsida:
”Osäkerheten var stor när jag åkte upp till Kuusamo i fredags. Målet var helt enkelt bara att komma igenom 15-kilometersloppet med en positiv känsla i behåll. Skidorna gick som spjut och jag hade bergfäste i de branta backarna. Jag fick uppleva det jag hoppats på, ett lopp där det mesta fungerade. Inge Bråten log också. Jag tror han var ganska nöjd med det han såg.”

Äntligen! Nu kan jag och hela svenska folket slappna av – svenskarna är i bra form! Hurra!

Intervju med Södergren och Fredriksson: http://tinyurl.com/w2qvt

En annan god nyhet var att Martin Larsson (som inte är med i landslaget) slutade på 14e plats vilket är hans bästa någonsin! Johan Olsson kom 22a. Jag hade sett lite bättre resultat från hans sida.

# Doping i Kuusamo?

Ett par dagar efter tävlingarna i Kuusamo hittades en påse med massa kanyler m.m., som kan ha använts till doping, i en by strax norr om Kuusamo. Man oroade sig för att dessa tillhört något landslag men enligt finska polisen innehåller dessa föremål inga otillåtna substanser och de har därför valt att lägga ner undersökningen.

# Tävlingar i Boden

Tänkte bara kort berätta att Charlotte Kalla vann helgens svenska sprinttävling i Boden. Ida Ingmarsdotter kom tvåa. På herrsidan var de flesta höjdarna borta men Jörgen Brink är äntligen tillbaka och kom tvåa.

# Inställda tävlingar till helgen

Nu till helgen skulle det gått tävlingar nere i Italien men pga snöbrist har tävlingen ställts in! Det var lite snack om att Sverige skulle ta över tävlingarna, men pga för lite pengar och kort om tid gick det inte igenom. Tråkigt! Men distanstävlingen som skulle gå i Cogne på söndag har flyttats till självaste lucia, alltså den 13e! Dock inte samma distans. Loppet skulle egentligen varit av typen pursuit (halva klassiskt, halva skate) men blir istället samma som i kuusamo, alltså klassiskt 15km för herrar och 10 för damer. Synd att distansen bytts! Både Södergren och Fredriksson är klart bättre på längre distanser.

Huruvida vi kommer kunna se detta lopp på TV återstår att se (jag återkommer om det). Just nu är det såhär mycket snö där nere:

cogne.jpg

# Norgekapitlet – ski-rap!

För några pepp sedan berättade jag om att ett norskt skidlag gjort en hiphop-låt. Nu har jag äntligen hittat den och den är gräsligt underbar! Kolla bilden, lägg märke till att de inte har guldkedjor utan MEDALJER!! Dom är bara för roliga.

http://tinyurl.com/yyoj47

newstylers-jkp_270×149.jpg

SKIDPEPP #9

(14 dec 06)

Hallå, igår var det skidor igen och fan, norrmännen är förjävligt bra just nu. Usch! Till helgen är det nya tävlingar och vad gäller brunch så kan jag inte lova något då jag inte själv vet var jag kommer befinna mig.

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #9

# Loppet i Cogne
# Doping i Cogne?
# Flyttade tävlingar
# Helgens tävlingar
# Norgekapitlet – Bjørgens form?

——————————————–

# Loppet Cogne

Det tänkta skiathlon-loppet (halva skate, halva klassisk) förra helgen blev framflyttat till igår (onsdag) och pga snöbrist valde man att ta bort skate-delen och endast köra klassiskt med individuell start. Varven var extremt kort och mätte endast 2.5km för damerna och 3 för herrarna. Detta gjorde att alla åkarna fick köra sig snurriga med många många varv innan de till slut fick åka i mål.

Tyvärr satt en prao-elev bakom bildproducent-spakarna, för det gick inte att förstå någonting alls av loppet från tv-soffan. T o m expertkommentatorn Jakob Hård blev förvirrad och började klaga. Jag har sagt det förr: länderna i södra europa gillar inte individuell start utan föredrar mass-starter, och då är det så himla typiskt att de inte ”vill” lägga något krut på att få en tävling i individuell start att bli bra på TV. Jävla töntar!!

Själva loppet då? Jo, eftersom varven var så korta blev det många åkare som fick häng på andra åkare så vi fick se en hel del tåg som tuffade runt. Ett av dessa tågen leddes (såklart) av den främste lokföraren av dem alla: Anders Södergren. Han bara kan inte låta bli att dra klungor! Som tur var släppte han fram Frode Estil före honom i spåret när det var två varv kvar så att han kunde samla krafter till slutet.

Och det behövdes.

För på sista varvet blev det sjukt bråttom, då det såg ut att bli vansinnigt tight i toppen. Folk gled in med bara några tiondelars marginal och eftersom Södergren var en av de sist startande var det oerhört spännande när han närmade sig målet. Tyvärr lyckades han inte staka på så mycket så att det räckt till pallen och slutade istället femma, men med bara 2 sekunder fram till pallen och 5 till guldet! När alla hade kommit in låg 8 löpare inom 10 sekunder vilket måste vara nytt rekord i tight lopp med individuell start! Herre gud!

Jaja, nu blev det ingen pall (och jag som satsat pengar på nätet att södergren skulle upp på pallen!) men hade loppet varit 10km då hade det sett väldigt fint ut för svenskarna eftersom efter 10km-passeringen låg fem svennar bland de 10 bästa! Nu blev det istället 5 norrmän bland dom 10 bästa…

1. Eldar Rønning, NOR
2. Tor Arne Hetland, NOR +3.6
3. Eugeni Dementiev, RUS +5.4
4. Odd Bjorn Hjelmeset, NOR +6.4
5. Södergren Anders, SWE +7.2
6. Frode Estil, NOR +8.1
7. Roger Djupvik, NOR +8.9
8. Sami Jauhojarvi, FIN +10.1
9. Vincent Vittoz, FRA +14.8
10. Johan Olsson, SWE +25.3
14. Mathias Fredriksson, SWE +27.8
16. Mats Larsson, SWE +28.4
23. Martin Larsson, SWE +38.2

Värt att tillägga är att ingen av de bästa tyskarna ställde upp idag.

Damerna då? Well, för att ni ska förstå hur jävla tight det var i herrloppet så kan vi göra en liten jämförelse! Tidsskillnaden mellan vinnaren finskan Virpi Kuitunen och tvåan Petra Majdic var 32 sekunder och till trean 50 sekunder. Sätter vi det i jämförelse med herrarnas lopp så skulle Majdics andraplats endast räcka till en 17:e-plats om det hade varit lika tight där.

Dock måste det flaggas att vinnaren, Kuitunen var en av de åkare som åkte fast i den stora dopinghärvan i Finland 2001. Hon blev avstängd i några år och gjorde comeback 2003. Nu tränas hon av samma skandaltränare som hon hade under 2001 – de kanske har hittat nya preparat? Det tror i alla fall min syster.

Det svenska damerna gick det inte så bra för denna gång heller. Bästa svenska blev Lina Andersson på en 30:e plats, vilket betyder att hon tappat över två minuter på under den halvtimme hon var ute och det är fan inte OK. Sara Lindborg kom 34a, Britta Norgren blev 40:e och Maria Rydkvist kom på en 43:a.

Topp fem är en riktig öststats-fest!

1. Virpi Kuitunen, FIN
2. Petra Majdic, SLO +32.1
3. Aino Kaisa Saarinen, FIN +50.2
4. Justyna Kowalczyk, POL +1:00.2
5. Katerina Neumannova, CZE +1:03.3

# Doping i Cogne?

Ni som fick mina OS-mail i vintras kommer väl ihåg österikes gamla avstängda tränare Walter Mayer som flydde landet och krockade med poliser m.m. Nu ryktades det om att han var i Italien under tävlingarna så de italienska poliserna slog till direkt! Precis efter loppet blev en två österrikiska åkare haffade och förhördes av polisen samtidigt som deras hotellrum blev genomsökta. Vi får se hur det går.

# Flyttade tävlingar

Förra helgen skulle det gått ett sprintlopp men det ställdes in och har nu flyttats till Ryssland den 20 januari.

# Helgens tävlingar

Till helgen blir det skidor igen! På lördag masstart 30km fri stil för herrarna och 15 för damerna och på söndag blir det stafett! Tävlingarna går i La Clusaz i Franska alperna.

Med tanke på att herrarna hade så pass många bra åkare igår, kan det bli en fröjd att se stafetten! Det ska också bli kul att se huruvida Södergren ändrat taktik när det gäller massstartsloppen. Förr brukade han agera lok och dra hela klungan för att sen på upploppet se sig omkörd av x antal åkare. Igår under intervjun sa han att det ändå gäller att ligga med långt fram eftersom det snöbristen förmodligen gjort att banan inte är så bred som den borde vilket gör att man inte kan köra om så lätt.

Ska även bli kul att se om Charlotte Kalla ställer upp och hur det går för henne! Hon är ju helt klart bäst i fri stil.

Bifogad bild visar ett lopp som gick i La Clusaz fast för en hel del år sedan.

f222311.jpg

# Norgekapitlet

Denna gång handlar norgekapitlet om Marit Bjørgen. Antingen är finskorna dopade, eller så är Bjørgen inte alls i form. Förr brukade hon sopa banan med allt och alla men nu ser det lite tungt ut för norskan som endast kom på 17e plats två minuter efter segrarinnan. Jag tror inte hon kommer tävla till helgen då hon valt att stå över vissa tävlingar för att kunna lägga mer krut på träning. Vi får se!

SKIDPEPP #10

(27 dec 06)

Hej hej, god jul osv. Som ni märkt har jag legat på latsidan med skidpeppandet, men det beror på all julhets. Fyfan. Nu är det över och vi kan se fram emot en fantastisk Tour de Ski!!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #10

# Sagt om Skidpepp
# Södergren utanför pallen – igen
# Stafett-depp och stafett-pepp!
# Tour de Ski – vad är det?
# Inställt i Tour de Ski
# Tour de Ski #1 Sprint, München (BRUNCH!!)
# Norgekapitlet – Ivar Formo död

——————————————–

# Sagt om Skidpepp

Tänkte bara dela med mig av vad ni läsare sagt om dessa mail:

”Det är otroligt kul att läsa dina texter!”
”Tack för den kontinuerliga skidpeppen.”
”Det var sjukt kul sist!” (om brunchen)
”Tack för peppen!”
”Tackar, det är skönt att veta vart man skall ödsla bort sin lördag.”
”Du är fanimig sanslös! Att kunna rapportera så här mycket från en marginalsport är bannemig helt otroligt!”
”Jag är så sjuuukt peppad. Jag är med på allt.”
”härligt, fräscht med lite vitt som inte går via näsan!”
”helt jävla underbart!!!”
”Grymt! När kommer nästa?? Jag kan inte vänta.”
”Jag älskar dessa mail.”
”Inte varje dag man blir spammad med valla-spam.”
”Jag gillar peppen inför längdskidor.”

# Södergren utanför pallen – igen

Under Masstarten i La Clusaz fick vi veta att Södergren, Fredriksson och Björndalen hade snackat ihop sig i förväg om att ösa på i högt tempo och ligga och växeldra åt varandra så att de spurtstarka åkarna inte skulle få någon chans. Det lät som sjukt bra taktik!

Tyvärr var det bara Södergren av de som hade en (hyffsat) bra dag (och skidor). Fredriksson hade riktigt dåligt glid och Björndalen tappade tidigt i loppet så det hoppet låg på Södergren! Den gamla Lokföraren Södergren tog det faktiskt rätt lugnt med att dra täten och trots att han inte tuta i fören hölls tempot rätt högt! När det bara var mindre än kilometern kvar gjorde mannen utan hals, Tobias Angerer, ett ryck som endast ryssarna Legkov och Dementiev lyckades följa. Södergren höll nästan på att få kontakt men hamnade ett par meter efter och lyckade inte täppa till vilket ledde till en fjärdeplats för svensken… Fan!!!

Angerer vann och Legkov kom tvåa. Fredriksson lyckades ta sig in på en 11:e plats vilket är helt OK. 40:e plats Rickard Andreasson, Jörgen Brink hamnade på 50:e (ajajaj) och Mats Larsson 57e…. Johan Olsson bröt.

Well, skönt att bästa norrman kom på 15:e plats!!!!

De svenska damerna var inte helt på hugget idag inte. Däremot vann finskan Kuitonen igen!! Bästa svenska blev såklart Charlotte Kalla på en 18e plats. Sara Lindborg blev 28a, Britta Norgren 36a, och Maria Rydkvist 38a.

# Stafett-depp och stafett-pepp!

Stafetterna missade jag på TV men såg sammandraget av Damernas race. Det gick bra för herrarna i de två första och klassiska streckorna med Mats Larsson och Johan Olsson. Sen bar det utför. Konstigt eftersom det var de ”bästa” svenskarna som körde tredje och fjärde: Södergren och Fredriksson. Dagen efter läste jag på Södergrens hemsida att han hade blivit förkyld så det var nog det som orsakade raset. Han skrev så här om sin insats:

”Istället för att attackera backarna fick jag inrikta mig på att bara åka upp för dem. Det var inte roligt. Legkov flög ifrån mig. Jag tappade tid och har definitivt haft roligare dagar i skidspåret. Nej, det var inte min dag.”

Det slutade med en femteplats.

Däremot var det mycket roligare att se damernas sammandrag! Lina Andersson, Sara Lindborg, Charlotte Kalla och Britta Norgren visade att Sverige börjar få ett riktigt bra och brett damlag! Lina Andersson och Sara Lindborg höll sverige på en tredjeplats innan Charlotte Kalla skickades iväg på tredje sträckan. Kalla åkte snabbast av alla och kom ikapp finskan Roponen precis vid växlingen till Britta Norgren! Norgren tappade lite i början men lyckades bita ihop ändå. Drog om finskan men fick släppa förbi tyskland innan hon tillslut gick i mål på andra plats precis före tjeckiskan Neumanova, som plockat sju placeringar på sista sträckan. Men inte åtta! Ha!

Dagen efter superprestationen fick ”kometen” Kalla sitta i svt:s morgonsoffa och berätta varför hon är så bra, och att hon åker skidor för att hon tycker det är kul… kolla på kalla!

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=723759

Hurra för Kalla! Tyvärr är hon inte med i Tour de Ski utan har siktet inställt på Junior-VM istället.

# Tour de Ski – vad är det?

Tour de Ski är tänkt att vara en stenhård tour med många tävlingar under kort tid. Med andra ord en riktig festival för oss skidpeppare! Det blandas friskt mellan klassiskt och skate och kort och sprint och långt, dock ingen femmil tyvärr.

Gamle norske räven Ulvang tror inte att det kommer vara FÖR tufft för åkarna, som många andra tror. Han anser att de flesta är tillräckligt tränade. Jag tror att det kommer bli tufft som fan. Att ligga och maxa så många dagar i rad är fan inte skönt. Det ska bli spännande att se!!

Programmet:

datum plats d/h disciplin

29 Dec Nove Mesto 3/4.5 km klassiskt (inställd)
30 Dec Nove Mesto 10/15 km fri stil (inställd)

31 Dec München 1.1 km sprint fri stil

02 Jan Oberstdorf 5+5/10+10 skiathlon
03 Jan Oberstdorf 10/15 km klassiskt

05 Jan Asiago 1.2 km sprint fri stil

06 Jan Val di Fiemme 15/30 km klassisk masstart
07 Jan Val di Fiemme 10/15 km fri stil final!

Jag har ännu inte riktigt förstått reglerna i Tour de Ski, återkommer om det. Men jag tror det är så att beroende på placeringar alla utom sista loppet så hamnar man på olika starttider. Men jag kan ha fel. Om det är någon som är sugen på att förklara reglerna för mig kan surfa in och plugga på här:

http://www.tour-de-ski.com/fr/tour-in-nutshell/rules/basic-rules.html

Men det verkar som om man måste ställa upp i alla loppen, Annars blir man utslängd! Så det gäller att ha inte bara en bra dag utan rätt så många!

# Inställt i Tour de Ski

Som ni ser ovan så är de två inledande loppen inställda, vilket betyder lägre prispengar för total-vinnaren samt att det blir färre tävlingar för oss att gotta oss i. Anledningen till detta är återigen snöbristen, som börjar bli lite väl irriterande tycker jag. Hit med snön för fan!

# Tour de Ski #1 Sprint, München

Istället för Nove Mesto, går första loppet i München, och där är det snögaranti! Loppet går inne på olympiastadion vilket betyder 100% konstsnö. Det är som sagt sprint så räkna inte med Södergren på pallen direkt.

Som vanligt blir det brunch hos mig. Och dagen till ära har jag storstädat lägenheter plus att det är ju självaste nyårsafton! Yeah!

Sveriges trupp är en bred trupp. En del sprintrar och en del långrävar. Jag tror att de svenska sprintrarna kommer få det tufft, speciellt då sista 3km i sista loppet går spikrakt uppåt. Jag tror det är en stigning på 300m eller något sånt. Kan nog gagna södergren om han är med i toppen.

Lina Andersson
Sara Lindborg
Britta Norgren
Anna-Karin Strömstedt

Jörgen Brink
Mathias Fredriksson
Marcus Hellner
Mats Larsson
Johan Olsson
Peter Larsson
Björn Lind
Anders Södergren
Fredrik Östberg

# Norgekapitlet – Ivar Formo död

Och vem är Ivar Formo, säger ni då. Jo, det är, eller var, en 55-årig herre som gick genom isen och drunknade härom dagen när han skulle åka långfärdsskridskor. Formo var dock mest känd som längdskidåkare. Han vann sex OS- och VM-medaljer med OS-guldet på femmilen i Innsbruck 1976 som sin toppmerit. Alltså en riktigt grym person!

SKIDPEPP #11

(16 jan 06)

Hej, anledningen till att det inte blitt något pepp på sistone kan beskrivas i fyra ord: Tour de Ski fiasko.

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #11

# Tour de Ski – fiasko och succé
# Tour de Ski – bra
# Tour de Ski – dåligt
# Tour de Ski – minnen
# SM
# Inför helgens tävlingar i Ryssland
# Norgekapitlet är idag Finlandkapitlet

——————————————–

# Tour de Ski – fiasko och succé

Så är då tidernas första Tour de Ski avklarad och hur var det? Well i generell synvinkel en succé, men ur svensk synvinkel ett jävla fiasko!

Efter att halva touren var genomförd kändes det riktigt bra för Sveriges del och jag var på toppenhumör. Men sen kom ett snöoväder i vägen vilket ledde till att Anders Södergren och Mathias Fredriksson tappade alldeles för mycket på täten – och så var deras chanser över.

Ett lopp går dåligt = hej då. Hårt men rättvist. Så inför tourens sista dag låg alla svenskarna för långt bak för att ha någon som helst chans på topplaceringar. Det var en riktig besvikelse.

Dock var sista loppet helt klart sevärt eftersom det innehöll en helt ny gren: slalombacke, uppför!

Segrare i herrtouren blev som tippat Tobias Angerer som var jämnbra genom hela touren. Inga direkta topplaceringar någon gång men jämn och fin. Efter Angerer var det hundratals norrmän som försökte komma ikapp, men tji fick de. Den som blev tvåa var faktiskt en ryss! En ryss som låg på 10 plats inför sista etappen och det är respekt!

Svenskarna kom 14 och 16 m.m.

På damsidan stod det mellan Virpi Kuitonen och Marit Bjørgen men efter näst sista tävlingen (klassisk 15km) då Kuitonen utklassade alla andra var det nästan helt avgjort, så Kuitonen vann stort. Nästan lite tråkigt, faktiskt.

Anna-Karin Strömstedt blev bästa svenska på en 25e plats eller något sånt.

# Tour de Ski – bra

Ok, vad var det som var bra med touren då? Jo, en hel del faktiskt. Själva idén med tour tycker jag är fantastisk. Då (masstarts)loppen blivit mer och mer jämna (många i mål inom kort tid) de senaste åren är det dags att göra allt lite tyngre, varför inte med fler tävlingar på kort tid! Sista etappen var också en frisk fläkt, kanske i det brantaste laget, men tanken – att skilja agnarna från vetet – är god. En annan bra nymodighet är de sk spurtpriserna som man kunde få lite här och där utmed banan. Det gjorde att fältet av åkare drogs ut och att det inte blev den där gigantiska klungan hela jävla tiden. Bra!

# Tour de Ski – dåligt

Sprintcupen. Ja, under själva touren gick det även en sprintcup som var tänkt för de som endast är sprinters. Tyvärr var det inte så bra genomfört. Dels för att det bara var två rena sprinttävlingar och dels för att de sk spurtpriserna (som nämndes ovan) i de längre loppen även gav poäng i sprintcupen. Är man renodlad sprinter är det inte direkt lätt att ligga först av alla och plocka poäng efter 10 kilometers åkning.

Sen så var kanske ”final climb”, alltså sista etappen på touren lite väl brant. Åkarna var tvungna att åka upp för en hel slalombacke och utmed vissa partier var det så pass brant att det knappt gick att skate:a. Men tanken är god. Sista etappen ska vara ett helvetes slit, men det ska ändå gå att åka skidor!

# Tour de Ski – minnen

Roligaste ögonblicket i touren var helt klart då Björn Lind hade sprintat till sig ett spurtpris i mitten av ett långlopp och sen bara stannar upp, kliver åt sidan och låter alla andra åka förbi. Då han står där vid sidan av spåret fastnar massa snö under skidorna och han börjar skrapa lite med staven. Det är bara för roligt.

kan ses här (1.10 minuter in):
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=731441

Ett annat intressant minne var att man för första gången fick se eliten ligga på ettans växel när de skate:ade upp för slalombacken. Hetland hade finfin stil.

Det sista som är värt att nämna är Jörgen Brinks återkomst i sprinten (åtta) samt Marcus Hellners grymma genombrott med femteplatsen!

# SM

I helgen gick SM i distans på lördagen och sprint på söndagen. Anders Södergren vann sitt 12:e SM-guld och Mathias Fredriksson fick ett till silver. Bronset gick till skrällen Marcus Hellner som verkligen är på gång!

I damloppet krossade Charlotte Kalla allt motstånd och vann med över 30 sekunder över tvåan Anna-Karin Strömstedt.

Dagen efter var det sprint och då blev det också lite skräll. Vann gjorde Mats Larsson, tvåa blev klubbkamraten Fredrik Persson och endast trea blev Björn Lind, som inte haft en så kul säsong, alltså…

På damsidan vann Kalla igen såklart. Ingen klår den 19-åringen!!

# Inför helgens tävlingar i Ryssland

På lördag går 30km för herrarna och 15km för damerna, men det verkar som om inga svenskar kommer till start. Eftersom det var SM i helgen och snart VM har svenska ledningen beslutat att svenskarna bör träna istället för att tävla.

På söndag är det sprint och då verkar det bli Tobias Fredriksson, Björn Lind, Peter Larsson och Emil Jönsson som representerar de svenska herrarna samt Britta Norgren och Anna Dahlberg på damsidan.

Så, ni som inte är sjukt sugna behöver ju bara slå på tvn på söndag!

# Norgekapitlet är idag Finlandkapitlet

När en svensk svt-reporter försökte få till en intervju med finska skidförbundets topp och tillika svensk, Magnar Dalen, gick det sådär när journalisten började ställa frågor om Virpi Kuitonens personliga tränare Jarmo Riski. Denna tränare var med och hade hand om det finska landslaget åren då hela laget var dopade. Han blev avstängd på livstid i internationella sammanhang men i Finland får han fortfarande träna. När frågan om tränaren kom upp i intervjun bad Dalen att intervjun skulle brytas och att han aldrig mer tänker bli intervjuad av journalisten.

Jag vet inte om det är för att Dalen är trött på vad som hände förr, eller för att han har vet att den fule finnen Riski har något fuffens för sig.

Gamla godingen Torgny Mogren säger såhär till skidsport.com:

– Det är en tränare som varit med i en härva av planerad doping. Jag skulle aldrig för mitt liv anlita en sån människa. Att de aktiva köper hans tjänster är helt otroligt.

SKIDPEPP #12

(26 jan 06)

Hej då Alsgaard!

Ja, för landslagstränaren och tillika gamla norska skidstjärnan har hoppat av landslaget lagom inför VM. Tack tack!! Jävla bagge!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #12

# Norgekapitlet – Bråten vs Alsgaard
# SM
# Svenskarnas form / VM-truppen
# Inför helgens tävlingar i Otepää
# Brunch!

——————————————–

# Norgekapitlet – Bråten vs Alsgaard

Vi börjar med chocknyheten att Thomas Alsgaard har hoppat av som tränare för det svenska landslaget. Alsgaard hävdar i en intervju att anledningen till detta är att Inge Bråten (förbundskaptenen) är för dålig och gör helt fel. Under några dagar hettade det till ordentligt och Bråten ringde sin advokat och det såg ut att bli en riktig snaskig historia, men efter någon dag till lugnade det ner sig och de båda norrmännen har blivit sams igen.

Alsgaard bestämde sig redan under Tour de Ski att han var färdig med Sverige. Det är iofs inte första gången Alsgaard skapar rubriker här. Sist var det då Mathias Fredriksson var grinig på att Alsgaard inte var något att ha. Nu är det Alsgaard som sågar ledningen. Mitt i allt detta var även Bråten på väg att avgå eftersom han kände sig ansvarig till det som hänt. Som tur är (?) tyckte skidförbundet att han skulle stanna kvar.

Jaha, kan man då säga, är det här någon slags konspiration från Norrmännens sida för att skapa oreda i den svenska landslagstruppen så de ska prestera sämre i VM? Well, jag tror inte det men det känns ändå jävligt surt. Kom igen Alsgaard, du kunde väl ändå bitit ihop i en månad till?

Hur som helst är Alsgaard historia och jag tror nog inte så många lider av det. Kanske Södergren som lärt sig en hel del av Alsgaards träningsteknik. Men nu har Södergren iofs lärt sig det och kan alla Alsgaards knep så jag antar att det är cool.

Problemet nu är att herrarna inte har någon tränare alls längre. För ett år sedan lämnade sprint-tränaren Ola Rawald Sverige för att söka lyckan i öst och Kina. Och nu försvinner Alsgaard. Som vikarierande tränare har nu juniorlandslagets tränare plockats upp. Vi får väl se hur det går.

# SM

Under samma helg som tävlingarna i Ryssland förra helgen gick av stapeln gick några SM-tävlingar till. ”Team-sprinten” och stafetten. Östersund SK vann båda tävlingarna vilket betyder att Södergren kan lägga till två till guldmedaljer i sin gedigna samling där hemma. Han måste nog köpa ett nytt medalj-skåp snart tror jag. Intressant var att Södergren var med på teamsprinten, alltså sprint. Egentligen är inte det hans grej alls, men då det fanns en mördarbacke i banan passade det honom perfekt. Lätt som en plätt kunde han kunde skaka av sig motståndarna och ge perfekta förutsättningar till Thobias Fredriksson som var hans partner. Nu kan man ju tyckat att Södergren även borde få åka team-sprinten i VM i Sapporo. Tyvärr så tror jag inte det kommer gå så bra eftersom banan är helt flack där = ingen grillning i uppförsbackar.

# Svenskarnas form / VM-truppen

Det var ett tag sedan jag tog upp svennarnas form, och jag tror det är hög tid igen då det vankas VM snart.

I början av veckan presenterades årets svenska VM-trupp som är näst intill spikad. Man har valt att vänta med sista platsen på både herr och dam-sidan och utse den efter helgens tävlingar i Otepää.

De som är helt klara är för herrarna:

Anders Södergren
Mathias Fredriksson
Johan Olsson
Mats Larsson
Martin Larsson
Marcus Hellner
Thobias Fredriksson
Björn LInd
Peter Larsson

En av dessa kan tänkas komma med på reservplatsen:
Emil Jönsson
Mikael Östberg
Petter Myhlback
Fredrik Persson
Fredrik Östberg

Och damerna:
Lina Andersson
Anna Dahlberg,
Britta Norgren
Charlotte Kalla
Sara Lindborg
Anna-Karin Strömstedt

Reserv:
Ida Ingemarsdotter
Julia Limby

Hur mår svenskarna då? Jo, sådär, om jag ska vara ärlig. Nästan alla i sprintlaget har varit krassliga den senaste tiden, speciellt Björn Lind. Det diskuterades mycket tidigare om hans form. Att den inte är så värst mycket att ha. Man sa att han har tränat lika mycket som förra säsongen, men inte hunnit med att vila upp sig så mycket då han varit tvungen att delta på en massa jippo som kom iochmed att han vann dubbla OS-guld. Nu senast då han fick priser på idrottsgalan åkte han på en förkylning vilket är typiskt typiskt!

Thobias Fredriksson verkar må helt ok. Han hade en liten förkylning strax innan SM men den verkar ha gått över. Peter Larsson är sjuk. Södergren verkar må finfint, lika så Mathias Fredriksson som vann ett lopp över Södergren i SM.

Damerna då? Jo, Kalla verkar tuffa på i toppslag. Tyvärr blev Junior-VM uppskjutet pga snöbrist så det har blivit lite omkastningar i hennes program framöver, men för vår skull är det bra, eftersom hon kommer åka världscup-loppen i Davos helgen efter kommande. Lina Anderson var med och vann SM-stafetten så hon är nog i helt ok form. Även Anna Dahlberg, som ni minns fick stenen i huvudet och föll ner för en brant, har repat sig och börjar närma sig form. Britta Norgren vet jag inte läget på. Inte de andra heller faktiskt.

# Inför helgens tävlingar i Otepää

På lördag är det 10 / 15 km klassisk stil med individuell start. Jag hoppas på att Södergren och Fredriksson tar hem det! Det är fan dags nu! Södergren har legat så nära toppen så många gånger i vinter att det är löjligt! Tyvärr är inte Charlotte Kalla med så vi lär väl inte få se någon topplacering av damerna.

Som ni ser är banan 3,3km lång ungefär och man åker runt runt runt. Skillnaden mellan högsta och lägsta punkten (som även är en lång nedförsbacke är 40 meter.

Svenskarna som startar på lördag är:

Mathias Fredriksson
Anders Södergren
Johan Olsson
Martin Larsson
Fredrik Östberg
Emil Jönsson
Mats Larsson

Sara Lindborg
Britta Norgren
Anna-Karin Strömstedt
Lina Andersson

Damloppet börjar 09.30 och herrarnas 11.00.

Söndagens tävling är sprint och går också i klassisk stil. Jag tippar på en bra placering för Emil Jönsson som körde ruggigt bra i Finland tidigare i vinter. Roligast var iofs intervjun med honom efteråt. Fantastiskt kul faktiskt.

Då sprintbanan är mycket flackare än banan dagen innan ska det bli kul att se Lina Anderssons stakning! Hon är ju som ni minns en fena på att staka! Stak stak! Kanske vinner hon?

# Brunch!

Som vanligt blir det frukost/brunch hemma hos mig. Jag kommer ge mig ut och åka skridskor (lördag) samt skidor (söndag) efter tävlingarna så ni är även välkomna att följa med på det!

SKIDPEPP #13

(31 jan 06)

Hej, ursäkta om du får detta mail igen, men tydligen har vissa rapporterat att jag skriver på kinesiska… Hoppas det funkar bättre denna gång?

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #13

# Distansen i Otepää
# Sprinten i Otepää
# VM-formen #2
# Inför helgens tävlingar i Davos
# Brunch!

——————————————–

# Distansen i Otepää

Ingen direkt solskenshistoria, men det fanns faktiskt några strålar som lyckades ta sig igenom molnen. Loppet gick i 15/10km klassiskt.

Damerna vanns inte av Kuitonen, vilket var lite kul. Istället var det halvokända polskan Kowalczyk som tog hem segern före, ja, Kuitonen. Bästa svenska blev Lina Andersson som kom nia, vilket måste anses vara ganska bra faktiskt. Däremot kom nykomlingen Sara Lindborg 12:a vilket är hennes bästa placering någonsin – grattis!

Herrloppet var en riktig besvikelse vad gäller de två svenskarna som egentligen är bäst (Fredriksson och Södergren). De kom 12:a respektive 23:a vilket är uselt. Däremot kom Martin Larsson sjua vilket är hans bästa plats någonsin – yeah!

Vi som är stockholmare kan ju ta åt oss lite ära, eller ja, Martin skrev såhär på hans hemsida efter loppet:

”Jag är mer än nöjd med dagens race när det känts så dåligt tidigare i veckan. Det började dock kännas bättre redan i onsdags på skidpasset i Ågesta i Stockholm.”

Ågesta, alltså, bästa stället!

# Sprinten i Otepää

Det finns två saker jag verkligen inte gillar med sprint. Det första är norrmän och det andra är att det är för många åkare i banan. Norrmän + många i banan = katastrof!

Ja, för det fick stjärnskottet Emil Jönsson erfara för andra gången i vinter! Ni kanske minns att han ensam gick till final mot 5 norrmän för någon månad sedan. Då blev han utprejad av en norrman och hamnade efter. I söndagens lopp var han favorit inför finalen då han åkt som en gud uppför den tuffa diagonalbacken i kvarten och semin. Men i finalen ramlar puckot Øystein ”Pølsa” Pettersen och håller fast Emil Jönsson så att han också ramlar. Efter loppet sa tydligen Jönsson till Pølsa.

”Jag sa till honom att det är bättre med ”rent spel”. Hade jag kommit loss direkt så hade jag haft större chans att hinna ifatt de andra. Men jag får ta dem i VM i stället.”

Även Inge Bråten vart lack på Pølsa:

”Det er jo forbannet synd at enda en ung, urutinert nordmann ødelegger for svenskene”

Ni kanske minns att det inte är första gången norrmän faller framför svenskar. I första sprinten i Tour de Ski var det Thobias Fredriksson som hamnade i högen bland norrmän. Fyfan säger jag.

Som passande bild får ni denna att begrunda:

Hur gick det för damerna då? Jo, samma sak där. men denna gång var det inte en norska som tur är. Lina Andersson hade lite bättre glid än personen framför och gick ut i eget spår. Sen kom en kurva och hon med sämre glid skar av svängen hårt och stängde in Lina helt så hon inte hade en chans alls och drattade på ändan.

Synd!

# VM-formen #2

Peter Larsson, som brukar vara så bra, valde att stanna hemma från Otepää eftersom han varit förkyld nyligen. Istället åkte han ett lopp i Sverige – och slutade fyra. En placering som är lite väl dålig om han nu tänkt ha någon chans i VM.

Sen så verkar det som om Inge Bråten har börjat tänka om vad gäller vilka som får starta de olika sprintloppen i VM. Det är två sprint i VM. Båda går i klassisk stil. Det ena är individuellt lopp och det andra är stafett (teamsprint). Bråten funderar allvarligt på att kanske peta Björn Lind och Larsson från den individuella sprinten och låta dom endast gå stafetten. Vi får se hur det går. Om Lind är så hopplös han varit på sistone tycker jag inte han borde starta alls..

Den som väntar får se!

Sen angående Södergrens hopplöst dåliga placering i lördags så skrev han om det hela i sin dagbok som är väldigt värd att läsa!

http://www.teamsodergren.se/default.asp?visa=aktuellt&id=180

Där berättar han att orsaken till sin kassa placering var att han inte kände sig åksugen alls efter allt som hänt med Bråten och Alsgaard. Så här skriver han bl a:

”I norska NRK gick man ut och sa att vi svenskar var så vilsna och förvirrade att vi inte ens hittade till vårat hotell. Reportageteamet tog oss utanför tyskarnas hotell. Nu hör det till saken att vi svenskar åkte i samma buss som tyskarna från Tallinn till Otepää och att vi gick ut ur bussen för att få en nypa luft medan tyskarna lyfte ur sitt bagage och checkade in. Sedan fortsatte chauffören mot vårat hotell. Det var en dålig norsk historia från ett dåligt påläst NRK-team, eller gjorde dom grejen bara för att jävlas med oss? Expressen hakade på och raljerade om händelsen som inte var något. Oseriöst och dålig journalistik. Ett bottennapp.”

Men det verkar som om han lämnat dessa bekymmer bakom sig när han nu är tillsammans med hela landslaget på höghöjdsträning i Seiser Alm i Italien. Där laddas det inför nästa tävling, som går i krokarna, närmare bestämt i Davos.

# Inför helgens tävlingar i Davos

På lördag är det 15/10km fristil individuell start och söndag är det stafett!

Följande åkare är uttagna:

Damer
Lina Andersson
Charlotte Kalla
Sara Lindborg
Britta Norgren
Anna-Karin Strömstedt

Herrar
Rikard Andreasson
Mathias Fredriksson
Marcus Hellner
Mikael Ojala
Anders Södergren
Johan Olsson

Det ska bli riktigt spännande och se hur Charlotte Kallas form är, om den fortfarande är så sjukt bra som tidigare i vinter. Sen så vill jag se en revansch från Södergren och Fredriksson! Tror Södergren är sjukt peppad. Jag tror även Rikard Andreasson kan dra till med en liten skräll!

På söndag blir det sjukt spännande! Tyvärr är förra helgens sjua Martin Larsson inte med då han ska åka en tävling med hemvärnet eller vad det nu var – han är tydligen med i det militära på något sätt. Istället blir det slagsmål om platserna mellan Marcus Hellner, Mikael Ojala, Andreassson och Johan Olsson. Fredriksson och Södergren är nog rätt givna. Jag tror det blir Olsson och Andreasson som får vara med och ta medalj, för ja, nu är det fan dags igen!

Damstafettlaget kan också gå sjukt långt. Den senaste stafetten kördes ju fantastiskt bra då tjejorna kom tvåa!

Tider Lördag
10.10 Herrarnas 15km fri stil
13.55 Damernas 10km fri stil

Tider Söndag
09.55 Herrarnas stafett 4x10km
13.55 Damernas stafett 4x5km

# Brunch!

Som vanligt blir det skidbrunch här – men, det kan vara så att jag drar ut och åker grillor istället, så ring mig och dubbelkolla på fredag. Vi kanske ses på centrumfesten?

Vi ses!

SKIDPEPP #14

(7 feb 06)

Jag ska aldrig någonsin mer missa ett världscup-lopp! Så sjukt typiskt att det skulle gå så bra just när jag inte kollade.

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #13

# Davos
# VM-formen #3
# Bråten vs Landslaget
# Falun!
# Annat att roa sig med

——————————————–

# Davos

Det känns så himla typsikt. Den gången jag väljer att inte kolla på tävlingarna utan istället dra ut och åka långfärdsskridskor (som iofs var underbart) gör damlaget världens lopp och vinner stafetten och det är faktiskt första gången någonsin ett svenskt damlag vinner stafett i världscupen!

Men vi börjar på lördagen, som jag missade också (pga alkoholintag på fredagen). På herrsidan var det mörkt, mörkt. Södergren hade valt att inte ställa upp och resten av laget hade det inte så roligt. Nykomlingen Hellner gjorde ett hyffsat lopp med en 20:e plats. Tyvärr var det den bästa av alla svenskar.. Johan Olsson blev 26:a, Mathias Fredriksson 27:a, Mikael Ojala 31:a och Rikard Andreasson 47:a. Ruttet värre.

Som tur var såg det bättre ut på damsidan med Charlotte Kalla tillbaka. Men bäst var Lina Anderson som som kom tia. Det är faktiskt en grymt bra placering, fasktiskt Linas bästa någonsin i fri stil då hon egentligen är bäst klassiskt. Kalla kom 13:e. Anna-Karin Strömstedt kom på 29:e plats och Britta Norgren var 31:a. Kanske inte suveränt men ändå ok. Dock trodde jag aldrig det skulle räcka till en bra placering i stafetten, så jag drog ut och åkte grillor istället för att kolla stafetterna.

Men så fel jag hade. När jag väl kom hem på söndagen och kollade sammandraget på svt.se fick jag tårar i ögonen och bara skrek! Det var så sjukt vackert. Britta Norgren spurtade ifrån självaste Marit Bjørgen på upploppet!! Så jävla mäktigt att jag höll på att dö.

Lina Andersson körde första streckan och kom in först till växling. På andra varvet tappade Anna-Karlin Strömstedt 12 sekunder på täten och växlade in till Charlotte Kalla som trea. Kalla drog upp en växel och körde ikapp Norge som låg i ledning och kom in först till sista växling till en sjukt nervös Norgren som fick gå ut precis framför Bjørgen. Bjørgen försökte rycka men misslyckades. Norgren höll sig fast hela vägen till strax innan mål då och gick om och tog hem det hela. Fyfan va mäktigt det var!

Gissa om de kommer köra hårt i VM! Det här behövdes så sjukt mycket just nu efter allt strul med Alsgaard osv. Äntligen framgångar! Yeah!

Herrarnas stafett var dock inget att ha då även Fredriksson bangat för söndagen. Istället fick vi se ett orutinerat stafettlag som inte alls hängde med i svängarna och slutade tillslut på en 9:e plats. Det enda bra var att Johan Olsson hade bäst tid av alla på sin sträcka = bådar gått för VM.

Jag skulle vilja se Södergren, Fredriksson, Olsson och Martin Larsson i VM-stafetten. Då kan det nog gå rätt bra!

# VM-formen #3

Då det gick rätt kasst för Södergren i Otepää valde han att skippa Davos och istället satsa på höghöjdsträning i Seiser Alm. Vi får hoppas att det är ett bra beslut för jag vill verkligen se Södergren på pallen i VM. Det är han värd!

Värre är det nog med Mathias Fredriksson som enligt Aftonbladet saknar motivation och form inför VM: ”Ska jag vara ärlig så har det varit svårt med motivationen på slutet. Det har varit så mycket strul.” Fredriksson är 34 år och förmodligen är det här hans sista VM. Vi får hoppas att han hittar formen snart, annars kommer vi bara minnas en surpuppa när vi tänker på Fredriksson.

Charlotte Kalla har visat att hon inte är ett one-hit-wonder utan hon kommer vara grym i VM. Sjävlaste Bjørn Dählie hyllade tjejen härom dagen. Aftonbladet skriver:

”- Charlotte är en riktig talang. Skönt att se, hon kommer att bli en ny stjärna, säger Dählie. Kalla, som backade in i mål när hon tog JVM-guld i fjol precis som Dählie en gång gjorde, blir naturligtvis glad när hon får ta del av förebildens hyllning.”

# Bråten vs Landslaget

I Aftonbladet har det varit lite skriverier om att landslaget är splittrat och att det beror på Inge Bråten. Tydligen är det inte riktigt sant. Det Aftonblatet spann vidare på var att en del åkare valt att inte följa med på höghöjdslägret. Detta beror inte på att de inte gillar Bråten (förutom Mathias Fredriksson kanske) utan för att de anser att höghöjd är fel just nu. Tex Peter Larsson har varit sjuk ett tag och har istället valt att köra stenhård träning hemma då man inte kan träna lika hårt på hög höjd osv. Jag hoppas det inte blir för mycket skriverier om det hela nu inför VM. Vi behöver positiv press, som den om damstafetten. Mer sånt!

# Falun!

Helgen 24-25 mars går det tävlingar i Falun och då tänkte jag åka upp och kolla samt åka lite skidor själv. Är det någon som är intresserad att hänga på så säg till! Tåget kostar 84kr!!

# Annat att roa sig med

Till helgen blir det inga skidtävlingar, men de som vill se folk på skidor kan följa Skidskytte-VM och även alpina VM i åre! Jag återkommer med info inför nästa världscuptävling som går i Kina(!) om två veckor.

Hej!

SKIDPEPP #15

(20 feb 06)

VM är nästan här och jag har redan börjat ställa om dygnet!! Under VM är det tänkt att jag ska kabla ut ett mail om dagen. Vi får se hur det går. Kanske!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #15

# Kina
# Om Sapporo
# Svenskar uttagna till VM
# Thobbe sjuk?
# Norgekapitlet – Norge-Sverige-fight!
# Astronaut!

——————————————–

# Kina

Innan vi drar över till Japan ska vi kolla in hur det gick för svedala i Kina förra veckan. Torsdagen gick i sprintens tecken och för Sveriges del gick det väl.. ok.

Lina Andersson blev femma och Anna Dahlberg sexa. Ida Ingemarsdotter blev tolva. Ingen annan svensk åkare deltog.

På herrisidan blev bäste svensk Petter Myhlback på en sjätte plats efter fem(!!) norrmän. Har vi sett det förut? Ja, tyvärr! Som tur är ska endast två av dessa norrmän åka sprint i VM. Svenskarnas placeringar:

6 Petter Myhlback
7 Emil Jönsson
10 Mats Larsson
12 Thobias Fredriksson
18 Björn Lind
30 Peter Larsson

Som ni ser borde listan vara tvärtom, men tyvärr är förra årets stora kanoner inte alls så bra i år. Som tur är har vi andra svenskar (Emil, Petter osv) som fyllt i hålen och det är grymt!!

Söndagen och distansloppet blev inte så kul det heller. Ingen svenska ställde upp och bara Mathias kom till start (och blev 13) bland herrarna då Södergren känt sig lite krasslig. Dock var det bara en försäkran att inte bli sjuk på riktigt som ledde till Södergrens avhopp. Han säger på sin hemsida att han mår prima nu.

Vi får hoppas att detta genrep inför VM inte är ett riktmärke för svenskarnas form, för då är det väl lika bra att ge upp…

# Om Sapporo

Sapporo Sapporo Sapporo! Stan ligger på den mest nordliga av de två stora öar som Japan består av. Där är det tydligen helt galet väder och enligt NRK så växlade vädret igår från kraftig vind till snöstorm och slutligen blidväder, på 45 minuter! Det kan bli något för alla vallateam!

Sprinttävlingarna som inviger VM går i Sapporo Dome som är en av arenorna som byggdes för fotbolls-VM. Tyvärr hade arrangörerna bara råd att hyra arenan i två dagar vilket lett till att sprint-tävlingarna går nu på torsdag och fredag. Detta gillar inte sprint-åkarna eftersom de vill ha lite vila mellan de två loppen!

Så här säger Thobias Fredriksson:
”Det verkar vara viktigare att göra spektakulära tävlingar än att tänka på atleten.”

Så som jag ser det kan det bli bra att ha olika åkare som åker de två loppen. Och jag tror faktiskt vi har den bredden bland åkare för att klara av det! Men det betyder också att man som sprinter bara kan ta en enda medalj under hela vm…

# Svenskar uttagna till VM

I ett tidigare pepp berättade jag för er vilka som var uttagna till VM, men då saknades det ett par namn. Här följer hela listan (och de distanser de tänkas åka):

Herrar
Anders Södergren (distans + stafett)
Johan Olsson (distans + stafett)
Thobias Fredriksson (sprint + teamsprint)
Mathias Fredriksson (distans + stafett)
Mats Larsson (distans + stafett)
Emil Jönsson (sprint)
Martin Larsson (distans + stafett)
Marcus Hellner (distans + stafett)
Björn Lind (sprint + teamsprint)
Peter Larsson (teamsprint)
Petter Myhlback (sprint)

Som ni ser är det 6 namn på stafett och egentligen är det bara Södergren och Fredriksson som är helt spikade där. De andra fyra får slåss om de övriga två platserna.

Damer
Lina Andersson
Anna Dahlberg
Ida Ingemarsdotter
Britta Norgren
Anna-Karin Strömstedt
Charlotte Kalla
Sara Lindborg

Här är det mer oklart om vem som kommer åka vad. Men man kan säga att säkra att gå någon form av sprint är Andersson, Dahlberg och Norgren. Och det ska väl mycket till om dom kommer ändra på stafett-laget som vann den senaste WC-stafetten.

# Thobbe sjuk?

För bara några minuter sedan publicerade Aftonbladet en intervju med Thobias Fredriksson där han säger att han är sjuk. Inte så mycket sjuk men ändå lite sjuk. Stämmer detta är VM nog över för Fredriksson. Trist, för han är fan den grymmaste fightern vi har!! Håll nu tummarna för att han ska få bli frisk till på torsdag!

Mats Larsson kommer förmodligen ta hans plats om han inte blir frisk.

# Norgekapitlet – Norge-Sverige-fight!

Under de senaste månaderna har det varit lite krig bland de svenska och norska sprintåkarna. Aftonbladet publicerade nyligen hela munnhugg-förloppet:

Fredriksson efter Asiagosprinten den 5 januari:
”Northug är helt vild. Någon borde säga till honom. Tyvärr satte Northug stopp för sprinttröjan i München.”

Northugs svar:
”Fredriksson är en fet korv.”

Emil Jönsson efter Otepääsprinten den 28 januari, där Simen Östensen drog med sig Jönsson i ett fall:
”Jag sa till honom att det är bättre med ’rent spel’. Hade jag kommit loss direkt så hade jag haft större chans att hinna ifatt de andra. Men jag får ta dem i VM i stället.”

Bråten efter Otepääsprinten:
”Det är ju förbannat synd att ännu en ung, orutinerad norrman ödelägger det för svenskarna.”

Östensens svar:
”Det är rent skrattretande av Bråten att säga så.”

# Astronaut!

Till slut vill jag tipsa alla skidåkare att chansen har blivit betydligt större att bli astronaut om man kan åka skidor! Det hävdar iallafall skidsport.com:

”En av besättningsmännen som åkte med Apollo 17 till månen, menar att astronauterna snabbare och lättare skulle kunna ta sig fram på månen om de använder tekniken för längdåkning. Något som han själv upptäckte när denne gjorde sina månpromenader.
– Jag har försökt övertala mina astronautkollegor att lära sig åka längdskidor eftersom det är det är det snabbaste sättet att röra sig på månen och samtidigt det är kräver minimalt med energi, säger Schmitt.”

Yeah!

SKIDPEPP #16

(21 feb 06)

Oj oj oj nu börjar det verkligen hetta till i Sapporo! Och då menar jag inte bara att det börjar närma sig, utan att det är bråk i svensklaget!!!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #16

# Thobbe???
# Individuella sprinten
# Giftiga motståndare
# Tider torsdag

——————————————–

# Thobbe???

Herregud vilken soppa det verkar vara borta i Sapporo….REEWIND!

Vi tar det från början. I förrgår på Sveriges presskonferens hävdade Inge Bråten att ingen i svenska laget var sjuk. Kort därefter skvallrade Thobias Fredriksson för Aftonbladet att han känt lite trassel med luftvägarna. Detta ledde till att han avstod träningen dagen efter. Hela den grejen tog Bråten som ett ”jaha, Thobbe är sjuk, då måste vi sätta in en ersättare” och petade Fredriksson från laget och satte in Mats Larsson (som vann SM-sprinten) istället för Thobbe. Nu visade det sig att idag vaknade Thobbe frisk som en nötkärna och sjukt på hugget, men det verkade inte Bråten bry sig om, så i ren frustration valde Thobias att hoppa av hela VM!!

Fatta vilken ”härlig” stämning det måste vara bland svenskarna just nu… Thobbes brorsa Mathias lär ju inte vara så nöjd… och hur ska stackars Mats Larson bete sig nu, när han fått Thobbes plats? Tja, jag tror det enda han kan göra nu är att vinna. Allt annat vore jävligt jobbigt. Tänk om han inte ens går vidare från kvarten – hur kul skulle det kännas då?

Usch. jaja vi hoppas att de andra i laget tänker på sitt och håller fokus.

# Individuella sprinten

Tävlingen i morgon går 1/3 inomhus och 2/3 utanför Sapporo Dome som jag pratat så mycket om tidigare. Tydligen är banan rätt flack med endast en liten brant uppförsbacke. Detta har fått åkarna att klia sina huvud till förbannelse om huruvida de ska köra utan eller med fästvalla. Har man ingen fästvalla blir glidet bättre men det kan vara svårt att staka i uppförsbackarna. Har man då fästvalla, kan det gå undan i uppförsbackarna men lite trögare på platten. Vi får se hur alla väljer.

Lagupställning Damer
Britta Norgren
Ida Ingmarsdotter
Anna Dahlberg
Lina Andersson

Herrar
Petter Myhlback
Emil Jönsson
Björn Lind
Mats Larsson (ersätter Thobias Fredriksson)

De som har störst chans tror jag är Lina Andersson, Britta Norgren, Emil Jönsson och Petter Myhlback! Har vi tur tar vi två medaljer, men bara om vi har tur/medvind/hemlängtan.

Om det blir läge för stak-fest kan Petter bli sjukt farlig. Det som talar mot honom är att han inte är tillräckligt rutinerad som sprinter i stora sammanhang. Samma sak gäller för Emil, att han inte är rutinerad, men hans starka sida är istället diagonalåkningen som är helt galet bra. Ni kanske minns honom från uppförsbacken i Kuusamo, han såg inte klok ut!! Björn Lind är alltid Björn Lind, eller, det kanske han inte är? Inte denna säsong iallafall. Mats Larsson, well, det enda jag vet säkert är att han vann SM tidigare i år, så han lär vara i bra form.

Enligt en intervju med Lina Andersson passar banan henne perfekt och det låter ju riktigt bra. Vad häller de andra tjejerna så vette katten. Britta kanske skräller. Vi får se.

# Giftiga motståndare

På damsidan är det framför allt två åkare som inte kommer släppa taget i första hand. Störst favorit är finskan Virpi Kuitonen som sopat mattan med alla andra när det kommer till lopp i klassisk stil. Nummer två är såklart Marit Bjørgen. Sen vette katten.

På herrsidan är det alla jävla norrmän, orkar inte ens räkna upp dom, men räkna med Hetland nära eller på pallen. Annars är det nog rätt öppet tror jag. Ryssen Rotchev får vi se upp för. Verkar bara vara en enda tysk till start också, kosntigt.

# Tider torsdag

08.30 Sprint-kval damer
09.00 Sprint-kval herrar
11:30 Sprint Final damer/herrar

SKIDPEPP #17

(23 feb 06)

Vad ska man säga, Inge Bråten gjorde ett grymt val i torsdags (Mats Larsson), men ett desto sämre idag (Lina Andersson).

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP VM #3 #17

# Individuella sprinten
# Team-sprinten
# Dubbel-jakten
# Tider lördag
# ”Doping”-avstängda åkare!

——————————————–

# Individuella sprinten

Igår skrev jag om Mats Larsson såhär: ”Tja, jag tror det enda han kan göra nu är att vinna. Allt annat vore jävligt jobbigt.” Nu vann han inte, men ett silver tog han och då blev Bråtens konstiga beslut helt förlåtet! Det började med att alla svenskar gick vidare från kvalet, på både herr och damsidan. Sen gick alla utom Petter Myhlback och Britta Norgren. Norgren missade kvarten eftersom hon ramlade i backen som vi kommer få höra mer om snart. Till final gick alla utom Ida Ingmarsdotter som inte riktigt klarade trycket.

I herrfinalen var hälften av åkarna svenskar: Björn Lind, Emil Jönsson och Mats Larsson. Ganska oväntat att Björn Lind skulle komma så långt som fyra då han innan VM inte ens gått till semi någon gång. Grymt! Men trots hälften svenskar i finalen blev det bara en medalj, och den tog Mats Larsson(!) som egentligen inte skulle åkt!

Vann gjorde norsken Jens Arne Svartedal och trea blev Eldar Rønning. Emil Jönsson kom sist i finalheatet och blev då sexa.

På damsidan gick det inte lika bra, Lina Andersson tappade kontakt med täten ganska tidigt i finalen men Anna Dahlberg höll i hårt och lyckades tillslut komma fyra, vilket jag tycker är sjukt bra med tanke på hur hennes säsong sett ut. Inte en tävling innan jul, då hon fick stenen i huvudet i höstas och ramlade ner från berget..

Men som sagt, Mats Larsson var sjukt glad när han kom in och för honom vägde medaljen lika mycket som ett guld. Jag tror han tom var lite lyckligare än guld-Svartedal.

# Team-sprinten

Usch, idag var det team-sprint och det var inte en vacker syn. För Sverige åkte Peter Larsson och Björn Lind och damernas stafett kördes av Lina Andersson och Britta Norgren. Det började med att Björn Lind bröt staven i början av semin och inte långt efter ramlade Peter Larsson i en uppförsbacke, men han kom snabbt på benen och var nästan i kapp när endast ”Britta-backen” kvarstod. Den klarade han inte utan drattade på magen och blev liggande. Satan va han måste blivit förbannad. Stackars sate. Så inget Sverige i final. I finalen gjorde norsken Hetland en Larsson/Norgren och ramlade i samma backe. Hej då Norge! Så norden blev utan medalj på herrsidan då Italien vann före Ryssland och Tjeckien. Otippat men så kan det gå…

På damsidan såg det bättre ut för Sverige även om det märktes rätt tidigt att Lina hade problem med att hänga med på hennes sträckor. Norgren såg piggare ut och det kan man ju förstå eftersom hon inte åkte lika mycket dagen innan. Plus att fri stil är hennes stil! Av någon konstig anledning hade Bråten valt att sätta Lina på sistasträckan och det var inte smart alls eftersom är det något Norgren är bra på så är det att köra på fyran och femmans växel, alltså skatea i lätt nedförsbacke, som stora delar av slutet var. Jag tror att om bara Norgren hade gått sista så hade vi nog spöat Bjørgen och fått bronset. Hade vi även haft Charlotte Kalla istället för Lina Andersson så hade vi nog sett ännu bättre medaljer.

Vann gjorde Finland före Tyskland och som sagt Norge.

# Dubbel-jakten

Nu är det (äntligen) slut på låtsas-skidåkningen sprint och det är dags för lite riktig skidåkning! I morgon går herrarnas dubbel-jakt, aka pursuit, 15+15km. Först 15 klassiskt och sen 15 fri stil. Det som lutar åt att Sverige kan gå bra i morgon är att för exakt ett år sedan gick för-VM här på just denna distans och då vann Mathias Fredriksson och Anders Södergren kom trea. Faktum är att de lyckades dra ifrån redan under den klassiska biten! Nu tror jag inte vi kommer få se något så bra lopp av svennarna imorgon men jag hoppas på medalj! Dock finns det två oros-moln. 1. Hela Thobias-turbolansen. Thobias är ju Mathias bror och jag tror att Mathias kan ha kommit lite ur fas efter allt som hänt med brorsan. 2. Södergren flaggade för att han var lite krasslig i Kina vilket betyder att han kanske inte är i full fräs imorgon. Vi får se!

Det är hela 89 åkare till start och alla startar samtidigt så det ska bli intressant och se hur det kommer se ut. Tråkigt tror jag.

Svenskar som går:
Anders Södergren
Mathias Fredriksson
Johan Olsson
Mats Larsson

Ja, silver-Mats åker även långa lopp! Way to go Mats! Dock är det tveksamt om han har lyckats samla kraft sen uttömningen i torsdags. Vi får se! Johan Olsson har även sagt att han är i grym form så det kan bli bra imorgon!

05.45 får vi se, för det är då loppet går.

Farligaste motståndare då?
Jo, några av de allra farligaste, Tobias Angerer, Axel Teichmann, Petter Northug och Tor-Arne Hetland mfl gick dagens team-sprint och lär inte ha hunnit mobilisera kraft ännu. Fast man ska aldrig säga aldrig med Angerer. Han är stark som en björn! Andra farliga åkare är såklart fransosen Vincent Vittoz, ryssen Alexander Legkov och norsken Eldar Rønning som iofs också åkte samma sprint som Mats Larsson. JAg skulle också skrivit ryssen Demetiev men han har blivit avstängd pga för höga blodvärden, läs nedan!

# ”Doping”-avstängda åkare!

Som vanligt är skidsporten aldrig riktigt ren.. Igår beslutades att tre åkare inte får starta då de har för höga blodvärden, och idag blev tre till avstängda. Det behöver inte betyda att de är dopade men det är en stor risk.

Avstängda åkare är:
Jaak Mae, Estland
Jevgenij Dementijev, Ryssland
Nikolaj Pankratov, Ryssland
Sergej Dolidovitsch, Vitryssland)
Reto Burgermeister, Schweiz
Alen Abramovic, Kroatien

Inga damer ..än.

Detta betyder att den utklassning som ryssarna sysslade med i senaste värdlscup-stafetten inte alls kommer bli likadan eftersom Ryssland kommer sakna flera åkare!

SKIDPEPP #18

(25 feb 06)

Ojojoj, det har hänt massor sen sist. Temat för detta nummer är ”ner med masstart”!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP VM #4 #18

# Kraschfest 15+15
# 7.5+7.5
# Namninsamling mot masstart!

——————————————–

# Kraschfest 15+15

I lördagens 15+15km skiathlon var det många som stod på näsan, närmare bestämt 35 stycken totalt, vilket jag tycker är helt bedrövligt! 4 fick avbryta loppet och 5 fick uppsöka läkare efteråt. En av dom var Anders Södergren som ramlade hårt i den stora rammel-backen. Orsaken till fallet var tydligen norrmannen Frode Estil som råkat köra över Södergrens skidor. Tack Frode, jävla tönt! Hursomhelst blev Södergren riktigt groggy och hans axel hamnade lite ur led men han lyckades trycka tillbaka den. Det var tredje gången i vinter som axeln hoppat ur, så det lutar mot operation efter denna säsong. Läbbigt!

Lite senare i loppet ramlade även Mathias Fredriksson som även han låg väldigt bra med i loppet. Dock var det på eget bevåg.

Alla dessa fall berodde på två saker:
1. Dåligt preparerade spår
2. Masstart

Det går inte att ha 30 åkare i 40 knyck nedför kurviga backar utan att det blir såhär. ÅH, det är så trist!!!

Värsta fallet av alla, det orsakades varken av dåligt före eller masstartsproblemet, utan av en jävla italiensk vätskelangare!! Ja, för den tredje svensken som det gick bra för, Johan Olsson, höll på att göra sitt livs lopp och ledde med bara några kilometer kvar. Men då sa det stopp! När det vankades vätskelangning i den minimala zon funktionärerna förpassats till hamnade en italienare ivägen för Olsson som kom i 40 pannor och det sa bara pang. Olsson blev liggande i någon minut och så var det loppet förstört. Så jävla hemskt.

Orsaken till detta strul beror på att man inte vill ha för mycket funktionärer i banan som ska täcka sponsorskyltar för TV-produktionerna(????) så istället har funktionärerna förpassats till en kort kort sträcka där det ska langas dricka till 80 åkare på samma gång. Klart att det blir sådana här missöden!!

Bortsett från de svenska fallen gick det bättre för tyskarna som slutade på plats 1, 2 och 4. Vann gjorde Axel Teichmann före Tobias Angerer. Trea blev italinens Pietro Piller Cottrer. Stackars Petter Northug såg ut att vara på väg att ta hem loppet men föll på upploppet! Lite för mycket adrenalin där…

Trots kraschen lyckades Södergren glida in på en åttondeplats vilket jag tycker är sjukt bra med tanke på den jävla vurpan han var med om. Fredriksson sa i en intervju efteråt att när han märkte att han inte hade chans på medalj, drog han ner på tempot och hamnade tillsut på en 13 plats. Antingen medalj eller fuck it.. Johan Olsson svajade in omtumlad på en 20e plats. Mats Larsson, sprinttvåan från i torsdags, kom 33a

# 7.5+7.5

Inför damernas skiathlon hade arrangörerna lyssnat och lärt från dagen innan och preparerat banorna mycket bättre, samt låtit funktionärerna få lite mer plats utmed banan för att det inte skulle bli en till Olsson-katastrof.

Charlotte Kalla och Britta Norgren låg med bra i loppets klassiska del. Faktum är att Kalla tog täten och gick och drog fram till skidbytet. Där blev det lite svårare att hålla tempot i topp och hon tappade lite placeringer. Britta Norgren gick halft in i väggen i början av skate-delen men hon såg fräsch ut fram till dess = ser bra ut inför stafetten, som endast är 5km per sträcka.

När det endast återstod någon km blev Kalla ifrånåkt av framförallt ryskan Olga Savialova, Tjecken Katerina Neumanova, norskan Kristin Steira samt Evi Sachenbacher. Dessa åkare kom in i mål i ovan nämnd ordning. Kalla slutade på en sjunde plats. Synd, kanske ni säger, men grejen är att det var hennes första mästerskapslopp någonsin och hon är ändå bara 19 år!!!! Alltså, sjukt bra åkt, så se fram emot 10km fri stil individuell start på tisdag!

Britta Norgren halkade efter och blev tillslut 27a. Sara Lindborg blev 31a och Anna-Karin Strömstedt hamnade på en 40e plats, vilket förmodligen gjort att hennes chanser att gå stafetten är grusade.

# Namninsamling mot masstart!

Efter att jag såg herrarnas lopp igår kändes det som om bägaren hade runnit över. Nu fick det fan räcka med masstartslopp! Inte nog med att det ofta är sällskapsresor, nu har det även blivit andra strul, så som klump-krascher och incidenter med vätske-langare osv. Därför startade jag en namninsamling mot masstarter på namninsamling.se och redan nu efter bara ett dygn har den skrivits under av över 500 personer!! Efter att jag kommenterat en nyhet på skidsport.com där jag skrev att jag startat insamlingen lyftes det ut till att bli en av huvudnyheterna på hemsidan! Inom kort funderar jag på att skapa en insamling på en internationell hemsida så att folk från hela världen kan skriva på! Så om du inte redan har skrivit på, gör det nu! (och säg till alla dina vänner!)

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=688

http://www.skidsport.com/shownews.asp?ID=5249

SKIDPEPP #19

(16 mar 06)

VM va inge kul och sen tappade jag peppen, men nu är det pepp igen!!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #19

# VM
# Dopingavstängd!
# JVM, U23VM (Charlotte Kalla)
# Hellner vs Northug
# Sprinten i Drammen
# Norgekapitlet – Odd-Björn Hjelmeset
# Inför tre och femmilen på lördag

——————————————–

# VM

VM blev inte så roligt som man kunde hoppas och jag tappade peppen att rapportera. Men jag kan rapportera till de som inte redan vet så tog Sverige ett brons på herrstafetten! Hela loppet var fantastisk skidåkning från ett lag som till hälften var reserver då både Johan Olsson och Mats Larsson blivit sjuka. Istället åkte Martin Larsson och Marcus Hellner, tillsammans med veteranerna Mathias Fredriksson och Anders Södergren. Av någon konstig anledning fick Södergren åka sist och som ni alla borde veta vid det här laget, kan han inte spurta. Det fick vi se än en gång då han in på upploppet ledde men fick se sig parkerad bakom ungtuppen Northug och ryssen Dementiev.

Femmilen som var tänkt att bli sveriges revansch (minns VM i falun), blev ett fiasko. Mathias Fredriksson bröt eftersom han hade så sjukt dåligt glid och ansåg att han inte skulle ha någon chans at all. Södergren hade inte heller så bra vallat men tvingade sig igenom hela loppet. Tyvärr räckte det inte. Han hade även lite kramper i ryggen, men det brukar ju Virpi Kuitonen alltid ha men ändå vinna…

Efter VM sa Inge Bråten direkt att landslaget behöver nya tränare inför nästa säsong så vi får väl hoppas på förändring inför nästa säsong.

Så vi säger som Elofsson: Dags att bryta ihop och komma igen!

# Dopingavstängd!

Nu när VM är över var det bara en enda person som åkte dit för doping, och det var ryssen Sergej Sjirjajev. Han blir därmed avstängd i två år. Men som det verkar, får han tävla inom ryssland vilket är lite sjukt.

# JVM, U23VM (Charlotte Kalla)

Denna veckan går Junior-VM och U23-VM. Junior-VM domineras av en åkare, CHARLOTTE KALLA! I den inledande sprinten kom hon på en andra plats efter världsmästaren från Sapporo, Astrid Jacobsen. På 5 kilometer fri stil vann Kalla med över 30 sekunder! Sen tidigare idag gick 5+5 skiathlon och då vann Kalla med över 40 sekunder!!! Sjuk utklassning på sådan kort sträcka.

På herrsidan kom Jesper Modin på en fjärdeplats i sprinten.

I klassen U23 (under 23 men över 20) vann svensken Robin Bryntesson före Marcus Hellner! Värt att noteras är att de allra bästa 20-23åringarna i världen brukar inte vara med på U23-vm. Varken Petter Northug eller Emil Jönsson var där.

På 15km fritt kom Hellner på 6e plats och Tiio Söderhielm kom åtta. Sofia Bleckur kom tvåa på damernas dito!

# Hellner vs Northug

Inför denna säsongen berättade jag att ynglingen Marcus Hellner sagt att han ska spöa norske kometpojken Northug snart. I VM skedde det för första (och för hoppnignsvis inte sista) gången under 15km individuell start. Hellner blev åtta och Northug 27a.

Men vad gäller de båda pojkarnas resurser, rent finansiellt, spelar de båda i två olika ligor. Bara den här säsongen har Northug 700 000 norska kronor i grundlön från sina sponsorer och med alla bonusavtal beräknas 21-åringen dra in omkring två miljoner den här vintern. Hellner lever i en lite annorlunda värld.

– Jag bestämde ju mig i våras för att satsa helt på skidåkningen, men…det var tufft. I somras fick jag vända på varenda krona för att få det att gå ihop, berättade Marcus för en av de stora dagstidningarnas vm-bloggar.

# Sprinten i Drammen

I onsdags gick värdscupsprinten i Drammen i Norge, vilket är en liknande tävling som den som gick i Düsseldorf. Alltså inne i stan! Säkert 50000 åskådare var på plats och stämningen var på topp. Alla svenskar förutom Jörgen Brink gick vidare från kvalet och det luktade svenska medaljer i luften! Sjukt många norrmän gick vidare från kvalet så ibland kändes det som om det var en tävling mellan Sverige och Norge. Detta gällde endast herrsidan. På damsidan gick inga(!) norskor vidare från kvarten och det blev en kamp mellan Sverige och Finland istället.

De svenskar som tillslut lyckades ta sig till final var Mats Larsson och Emil Jönsson. Björn Lind var nära att gå vidare han med men missade med en hårsmån.

I finalen var det full rulle från start till mål. Børre Næss kom in först på upploppet som gick i uppförsbacke hela vägen in i mål. Tvåa in blev Mats Larsson och femma blev Emil Jönsson. Men sen var det åka av för Jönsson som gasade på och hade vittring på pallen men hamnade en halv fot efter norrmanen Trond Iverssen som fick bronset. Silver gick till Mats Larsson och vann gjorde Næss.

På damsidan gick både Linda Anderson och Anna Dahlberg till final. Dock hade de inte en suck mot de tre som tog medaljer. Virpi Kuitonen och Petra Maidic slogs om medaljerna in till sista meter medan finskan Aino Kaisa Saarinen tog bronset.

# Norgekapitlet – Odd-Björn Hjelmeset

Redan under VM började jag gilla Odd-Björn. Han var sjukt rolig och under en presskonferens gjorde han detta:

http://www.youtube.com/v/Q66qrw9gKsk

Sen så i sprintloppet i Drammen i onsdags (oj många i), var han helt fantastisk!! Tyvärr gick han inte vidare till final men i kvartsfinalen gick han in mellan två spår på upploppet och sprang om och typ halft knuffade undan en annan norrman som då inte gick vidare. I målområdet såg man en gla Hjelmeset och en annan förbannad norrman diskutera. Sen när han väl åkte b-finalen (för plats mellan 7-12) och var på väg att vinna, började han springa med höga knän med skidorna och såg inte klok ut!! Well, det är tusen gånger roligare att se det och eftersom varken NRK eller SVT inte lagt upp någon video, så får ni leva med mina ”målande” beskrivningar.

# Inför tre och femmilen på lördag

På lördag går den klassiska femmilen i Holmenkollen. Damerna kör även sin 3-mil. Tävlingen går i individuell start och brukar vara sjukt spännande! Tyvärr har förra åretes vinnare, Södergren, blivit sjuk(!!) och kan därför inte ställa upp. Sjukt trist!! Även Martin Larsson har blivit sjuk.

Däremot åker dessa:
Jörgen Brink
Mathias Fredriksson
Rikard Andreasson
Johan Olsson

Damernas tremil:
Sara Lindborg
Maria Rydqvist
Susanne Nyström

Förvänta er inga stordåd från sveriges sida, men man vet aldrig! Fredriksson är en joker!

Räkna med dessa: Angerer, Estil, Piller-Cottrer.
Damsidan: Kuitonen.

Tävlingen börjar klockan 13.45 i morgon och alla är välkomna över!

/oskar

SKIDPEPP #20

(20 mar 06)

I morgon är det slott-sprinten – Världscuptävling i Gamla Stan!!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #20

# Slott-sprinten imorgon!!
# Femmilen i Holmenkollen (och tremilen)
# JVM
# Norgekapitlet – Northug…

——————————————–

# Slott-sprinten imorgon!!

Imorgon är det världscup-tävlingar runt knuten! Ja för då går den s.k. slott-sprinten, runt slottet i Gamla stan! Alla ”världs-stjärnor” är på plats och det är faktiskt sista sprint-tävlingen för säsongen vilket gör att det kommer bli extra hårt då det fortfarande är flera som kan ta hem den totala sprint-cupen! Spännande!!

Och eftersom tävlingen går i Sverige får vi ställa upp med ett landslag och en nationell grupp, så räkna med mycket svenskt imorgon!

Om du är äkta skidpeppare så finns du självklart på plats med mig imorgon kväll!

Schema för imorgon:
16.30 Women’s qualification
17.50 Men’s qualification
18.30 Team captains meeting
19.10 Opening ceremonies
19.30 Quarter finals
20.10 Semi finals
20.30 B-finals
20.40 Finals
20.50 Price giving ceremony

Så för de som är extra peppade så kan man dra dit redan halv fem. Det ska jag. Men om man bara vill se the cream of the crop, räcker det med att dyka upp halv åtta.

Jag har ännu inte bestämt mig exakt var jag ska placera mig, antingen på läktaren (kostar pengar, men man ser bra), eller utmed spåret någonstans, förslagsvis nära mål! Ring mig om ni kommer och ni vill hitta mig 0706000313

Här är alla svenskar som tävlar imorgon:

Damer Sprint VC-Lag
Lina Andersson
Anna Dahlberg
Britta Norgren
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla
Mia Eriksson
Anna-Karin Strömstedt
Sofia Bleckur
Maria Gräfnings
Annicka Löfström
Emilia Forsman
Maria Rydqvist
Hanna Falk
Ingrid Vikman
Sofie Ekberg
Jenny Hansson

Herrar Sprint VC-Lag
Mats Larsson
Emil Jönsson
Björn Lind
Tobias Fredriksson
Petter Myhlback
Robin Bryntesson
Peter Larsson
Marcus Hellner
Fredrik Uusitalo
Jörgen Brink
Gustaf Berglund
Fredrik Persson
Mikael Östberg
Jesper Modin
Håkan Löfström
Fredrik Östberg
Mattias Fredriksson

Som ni ser kan det bli riktigt grymt! Och som vanligt är det de 30 snabbaste i kvalet som går vidare till finaler. Därför är jag där redan vid kvalen halv fem för att heja på svenskarna!!

Ställningen i Sprintcupen ser ut såhär inför tävlingen:
1. SVARTEDAL Jens Arne NOR
2. IVERSEN Trond NOR
3. HETLAND Tor Arne NOR
4. ROENNING Eldar NOR
5. NAESS Boerre NOR
6. JOENSSON Emil SWE
7. NEWELL Andrew USA
8. KJOELSTAD Johan NOR
9. ROTCHEV Vassili RUS
10.PETTERSEN Oeystein NOR

Som ni ser är det sjuuukt mycket norskt i topp.. men det finns fortfarande chanser för svennarna att hamna på pallen. Och som vi märkt har vi sett en stigande trend bland svenskarna. Innan jul var det inte många bra placeringar men sen har det blivit bara bättre och bättre! Jag tror på MAts LArsson och Emil Jönsson!! Emil skrev idag på sin hemsida:
”Jag känner i kroppen att det är något stort på gång, för det är sällan som jag blir nervös inför en tävling men nu har de kurrat på ganska bra i magen i några dagar.”

Damer
1. KUITUNEN Virpi FIN
2. MAJDIC Petra SLO
3. MATVEEVA Natalia RUS
4. ANDERSSON Lina SWE
5. FOLLIS Arianna ITA
6. BJOERGEN Marit NOR
7. SHAPOVALOVA Evgenia RUS
8. SAARINEN Aino Kaisa FIN
9. DAHLBERG Anna SWE
10.MALVALEHTO Mona-Lisa FIN

Här är det lite jämnare fördelat. Jag hoppas på att Anna Dahlberg och Lina Andersson gör toppåk och går upp! Dahlberg har ju bara blivit bättre och bättre för varje tävling nu! Grym återhämtning från skadan!

Well, vi ses imorgon!!

# Femmilen i Holmenkollen (och tremilen)

Äntligen fick vi se ett långlopp med individuell start! Och herrejösses vad spännande det var, trots att inga svennar lyckades så värst bra. Istället blev det fight mellan tyskar och norrmän. Först var det tysken Sommerfeldt som gick hårt i spåren och matchades väl mot min nya favorit Odd-bjørn Hjelmeset, som hade Frode Estil i tåg. Mot slutet kroknade Sommerfeldt men då hade helt plötsligt Tobias Angerer fått fart på laggen och började plocka in sekund efter sekund på Hjelmeset. När väl Angerer var påväg mot mål hade han lite för långt kvar för att kunna straffa norsken som vann, och det tycker jag han var värd. Inte bara för att han körde bra utan för att han gjorde ännu ett crazy skutt över mållinjen! Han är bara för skön.

Damernas tremil vanns av finskan Aino Kaisa Saarinen som ledde från start till mål. Inte riktigt lika spännande som herrloppet. Tvåa blev säsongens dominant, Virpi Kuitonen och trea blev Petra Majdic.

Under loppet testade FIS att på prov införa pit-stops. Vid varje varv fick skidåkaren, om denne ville, byta skidor i en liten depå. Anledningen är för att man ska kunna byta ut dåligt vallade skidor mot bättre utan att man ska behöva gå i fem-mil på bakhala skidor. Tyvärr blir det lite väl mycket teknik m.m. så jag tror inte det är så bra i längden. Vi får se om det införs. FIS är galna, snart kommer väl dom börja med att man ska göra konster i spåret också.

# JVM

Nu är JVM över och det slutade på nästan perfekt vis. Juniorherrarna tog guld i stafetten och tjejerna tog silver, efter en fantastisk upphämtning av ingen mindre än Charlotte Kalla! Svensk skid-framtid ser ljus ut!

# Norgekapitlet – Northug…

Femmilen i Holmenkollen gick som sagt i individuell start och ungtuppen Petter Northug ville inte åka själv i spåret så vid tillfälle stannade han och väntade in senare startande åkare, en finnpajsare, och undertiden passade han på att slå en drill: ”Det är första gången jag har tagit mig tid att pissa under ett skidlopp”

Vi ses imorgon!!

SKIDPEPP #21

(27 mar 06)

Ojoj, jag som hoppades att min resa till falun skulle bli huvudnyhet, och så dimper denna bomb ner!!

——————————————–

## RUBRIKER SKIDPEPP #21 (näst sista peppen!)a

# BRÅTEN AVGÅR!!!
# Näst sista skidpepp någonsin!
# Slottsprinten
# Resan till Falun
# Norgekapitlet – denna gång Tyskkapitlet!
# Säsongen slut? Nästan! SM-femmilen kvar!

——————————————–

# BRÅTEN AVGÅR!!!

För ett par timmar sedan meddelade det svenska skidförbundet att förbundskapten Inge Bråten avgår med omedelbar verkan. ”Efter en helhetsvärdering” valde han att gå. Det känns konstigt då jag bara för ett par dagar sedan såg Bråten hänga runt med Britta Norgren och Charlotte Kalla i loungen på hotellet i Falun. Och ja nu är han borta. Tydligen så har man ingen ersättare än, men under en intervju med Mathias Fredriksson i SVT efter tävlingarna i helgen kom det fram att Mathias och några till har lagt fram ett förslag på en ny förbundskapten vid namn Lasse Johnsson. Vem det är har jag för närvarande ingen aning om.

Mest gnabb har det ju varit mellan Bråten och Fredriksson-bröderna och frågan är nu vem det var som hade ”rätt”. Fredrikssonnarna är ju rätt gnälliga av sig fast samtidigt har man hört att Bråten inte har så värst bra social skills. Vad jag menar är, kommer sveriges lag lyfta eller sjunka nu när Bråten dragit? Om Sverige lyckas få in en ny relativt snart så kanske det kan bli bra.

Frågan om jag tycker Bråten gjort ett bra eller dåligt jobb, kan jag inte svara på men däremot tycker jag han har varit grym på att lyfta fram nya stjärnor och inte bara kört med gamla rävar som varit lätt hänt tidigare.

# Näst sista skidpepp?

Ja, nu är det snart slut på Skidpepp, för jag har beslutat att lägga ner Skidpepp till förmån att starta en skidblogg istället! Så istället för att allt kommer i stora kakor som nu så tänker jag skriva lite då och då, och då mer om allt omkring längdskidor mer än just resultat. Alltså det blir ingen nyhets-site. Det finns det redan i skidsport.com som är helt ok.

Sista peppen kommer efter femmil-SM i Bruksvallarna imorgon.

# Slottsprinten

Tack alla som var med och hejade fram Emil, Mats och Annas pallplaceringar förra veckan!! Det var grymt! Calvan och groggen vandrade runt i sällskapet och alla fick mackor. Stämningen var på topp! Ja, om man bortser från att det var jävligt kallt och blåsigt!!

13 svenska herrar gick vidare från kvalet vilket måste vara nytt rekord! Det betyder över var tredje åkare var svensk! Tyvärr råkade Bryntesson ta lite för många skate-skär i sin kvart, som han vann, vilket gjorde att han blev diskad, men trots det hade vi ändå tre svenskar till final, OS-Björn, Silver-Mats och Årsunda-blixten Emil Jönsson. Den som drog det längsta stråt i loppet var en okänd ryss som kom åkandes som utskjuten ur en kanot! Han vann och tvåa blev Emil och Trea blev Mats. Lind kom sist men det gör inget! Så länge norrmännen missade pallen blev jag sjukt glad! Ja för dom har alltid vunnit här runt slottet innan!

På damsidan var det lite tunnare men ändå rätt så grymt! Anna Dahlberg lyckades sno bronset framför en norska! Tvåan blev Kuitonen och vann gjorde Majdic.

Både herrarnas och damernas finaler har jag lagt ut på youtube!

http://www.youtube.com/watch?v=VyowxF01sR4
http://www.youtube.com/watch?v=ndAgT21Ages

# Resan till Falun

I fredags hade Aron fest på Arkitekthögskolan. Jag spelade skivor och på något sätt blev jag riktigt jävla packad?? Tanken var att jag skulle ta det lugnt men jag vet inte, någonting hände. Hur som helst vaknade jag upp kvart över nio dagen därpå och kollade på klockan. FUCK! tåget skulle gå 09.43 så jag hoppade i kläderna och slängde på mig ryggsäcken som visst redan var packad, grymt! Det mindes jag inte alls att jag gjort innan jag gick och la mig innan.

Jag mötte Sebastian på tunnelbanan och vi hann precis med tåget!!! Helt sjukt jag trodde aldrig att jag skulle hinna. När jag väl satt där på tåget upptäckte jag hur jävla bakis jag var så resan upp till Falun var inte någon trevlig historia.

Väl uppe i Falun fick vi gå några kilometer för att ta oss till skidstadion. Det var inte en gnutta snö någonstans och jag började undra om det verkligen skulle bli några tävlingar. Men jo då! När vi kom fram till Lugnet, som skidstadion heter hade damernas skiathlon redan avklarats och tro det eller ej, men Bjørgen hade vunnit!

Jag köpte en svindyr macka och så började vi bege oss upp i mördarbacken där vi ställde oss utmed spåret och hissade fram flaggan och började väntade in herrtävlingen. Sjukt bra stämning. Helsverigeflaggmålade supportrar fulla på gin-groggar på burk och Turley. Underbart! Tyvärr var alkohol inget för mig den dagen. Ugh. Herrtävlingen gick jävligt bra för sveriges del! Södergren och Fredriksson låg långt framme hela loppet och jävlar vad vi skrek!! Under loppets gång provade vi på lite olika placeringar i mördarbacken som vi sedan tog erfarenhet inför nästa dags lopp.

På de två sista skate-varven körde Södergren sjukt hårt och lyckades få en lucka tillsammans med Fredriksson, Angerer och fransosen Jonierre (eller hur han nu stavas). Det var sjukt spännande så vi lubbade ner för hela mördarbacken för att se målgången och den var sååå mäktig! Tyvärr lyckades Fredriksson inte klå Angerer i spurten utan blev tvåa men det var så kul att se Fredriksson le! JA! Han log och skrattade och var på toppenhumör! Södergren åkte in som fjärde man och jag tyckte såå synd att han inte fick en pall tillslut. Men men. Så är det när det är masstart..

Efter tävlingarna hängde vi runt på området och kollade in pris-ceremonin som var alldeles för lång. Först var det pris för dagens lopp. Sen var det pris för hela världscupen och sen var det pris för distanscupen. På både dam och herrsidan. Herregud.

När klockan närmade sig fem började vi dra oss bort till Scandic Hotel där många av åkarna brukar bo. När vi kom in i loungen satt där Charlotte Kalla, Britta Norgren, Inge Bråten och Marit Bjørgen mfl. Bjørgen satt ensam och snacka i telefon. Sen droppades det in fler och fler. Vi beställde mat-buffé, samma som alla andra åt och slog oss ner vid ett bord. Framför oss satt estniska landslaget och till vänster satt det tyska (exkl angerer) och bakom oss skålade italienarna i vinet. Stämningen var på topp. Jag började vakna till liv men lyckades inte få i mig så mycket mat dock. Men det gjorde inget, för jag var på första parkett!

Roligast var nog när junioren Kalla stod och pratade med två norskor om var hon bodde. Hon försökte förklara var i norra sverige Gällivare låg med hjälp av en servett. Gulligt!

Tyskarna som satt till vänster berättade för Øysten ”pølsa” Pettersen att de inte skulle ställa upp i stafetten dagen efter. Jaså? Tänkte jag…

Efter middagen satte vi oss i en soffa i receptionen och chillade. Angerer kom förbi och nickade igenkännande mot mig. Jag blev chockad och vågade inte hälsa tillbaka. Lite senare kom Kalla utspringandes uppklädd till fest och jag tänkte, hur fan ska hon orka med stafetten imorgon? Och hade inte hon åkt ett lopp idag med? Shit alltså.

När jag blivit mätt och belåten på skid-kändisar promenerade vi bort mot området igen. På parkvägen i skogen möter vi Petter Northug som går ensam och pratar i telefon. Sen glider vi in på området igen för att tälta. Vi kom på att om vi tältar innanför avspärrningarna så sparar vi 100 spänn i inträde för nästa dag! 50 meter från spåret ställer vi upp tältet och kryper till kojs. Tyvärr har temperaturen sjunkit från de där fantastiska nästan t-shirt-värmen som var under dagen. Nu var det minus och is på alla vattenpölar, så gissa om vi frös den natten? Jag hade glömt liggunderlag så jag fick ligga på sverigeflaggan och herregud vad det var kallt. Vid åtta nio dagen därpå utan känsel i fötterna kliver vi upp och plockar ihop tältet. På vägen tillbaka ner till målområdet möter vi några funktionärer som blir otroligt imponerade av att vi tältat, ”det brukar mest vara norrmän som gör sånt!”

Inför damstafetten placerar vi oss i god tid på en grymt bra plats i mördarbacken, precis där den klassiska och skate-delen skiljs åt. Loppet var sjukt spännande men trots pall-vittring i slutet orkar vi inte springa ner för berget för att se målgången utan får istället förlita oss på word of mouth, att Britta spöade Bjørgen i spurten!! Yes!!

Lite senare startar herrarna och det ser ruggigt bra ut. Vi står på samma plats som fem tonårstjejer från USA som har skrivit slagord på deras magar som de visar upp så fort någon från USA eller Kanada åker förbi! Fantastiskt typiskt jänkare! Men kul! Notera här att de endast är iförda linnen, så varmt var det!!

Tyvärr lyckas inte Fredriksson hänga med i sista mördarbacken och får släppa täten och glider tillslut in som sjua. Vann gjorde raketen Northug som spurtade ner tre andra åkare på upploppet, heeelt otroligt!! Fan någon måste knäcka hans knän snart, annars kommer inga andra lag ha någon chans i stafetter längre…

Direkt efter målgång kutar vi i all världens fart tillbaka till tågstationen och hinner precis med den också. Phew. Och så var sagan slut.

# Norgekapitlet – denna gång Tyskkapitlet!

Istället för att vara med på stafetten valde Tysklands herrlag att istället sitta i solen utmed spåret och dricka bärs och heja på!! Lagledningen var lite purken men jag tycker det var ett skönt beslut! haha

# Säsongen slut? Nästan! SM-femmilen kvar!

Imorgon är det tävlingar i Bruksvallarna. Då går SM i femmil för herrar och tremil för damer. Tävlingen går i individuell start. Det ska bli spännande och se om någon mer än Södergren och Fredriksson pallar att fightas om pallen. Det har varit en lucka ner till nästa åkare och då tänker jag främst på Mats Larsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Martin Larsson. Vi får se hur det går!

Etiketter: